Кога ще спре да расте броят на заразените с COVID-19?

Години ще живеем с него, заяви проф. Ива Христова
7 юли 2020 14:47, Ния Христова
28
Кога ще спре да расте броят на заразените с COVID-19?
Снимка: Pixabay

"Никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса. При всички случаи обаче още години ще живеем с него". Това заяви зам.-директорът на Центъра за паразитни и инфекциозни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова тв.

"Над 7 са вече генетичните линии, т.е. основните разклонения, които циркулират в света. Има мутация в повърхностния протеин, която благоприятства разпространението на вируса, но това е нормално във вирусната еволюция", посочи още тя.
 
По въпроса за новозаразените по време на балове и футболни мачове, проф. Христова каза: "Възможно е някой човек да зарази други. Но покрай единия заразен започва изследване на всички контактни. Възможно е даден човек да е бил заразен и това да е станало ясно по време на това изследване".
 
"От медицинска гледна точка карантината би облекчила положението. От икономическа обаче това не е така. Призивът е да се пазим и да пазим близките си", допълни тя.
 
Проф. Христова е на мнение, че събиранията на хора на закрито трябва да се ограничат.
 
Относно "Ивермектин" тя сподели: "Хубавото при него е, че той е известен от много отдавна. Разрешен е за упротреба. Доказано е и че блокира навлизането на РНК в клетката, където се размножава. Това е поредната обещаваща молекула. Трябва обаче да се изчака и клинична ефективност". 
 
"Към момента това е най-обещаващият препарат, но е възможно да излязат и други", посочи още тя.
 

28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
Мойте съболезнования!

Колкото до вируса, не сме капацитети по въпроса за да твърдим каквото и да е. Защото едва напоследък се заговори за прилагането на тестове с висока (>90-95%) чувствителност и достоверност. Засега най-вече по инфо на производителя. Дали и доколко е така, времето ще покаже. Но... как човек може да е сигурен в циркулацията на някакво заболяване в дадена страната, при условие, че преди година не е имало нито тест, нито пък е било търсено. И последно, атипичната пневмония...
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До: номер 18

Със сигурност го е нямало през 2019 г. в България новия коронавирус!
Баща ми почина септември миналата година. След втори инсулт, диабет, полиневропатия и прекарана тежка двустранна бронхопневмония преди 7 години.
Тогава имаше грип, не корона.
Докато почина беше афебрилен, тоест нямаше висока температура, а дишането беше затруднено от увредените бели дробове от години.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 11

Ти нормален ли си бе? Прочете ли изобщо какво написах в коментара си и разбра ли го? Аман и от такива като тебе.
20
2
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 2 месеца
Катъра,Мангъра вие казал,че водата е мокра,че колелото е кръгло и че пожарът ще се самоугаси като изгори цялата къща ,а и всичко наоколо??!!Че тези работи аз си ги знам още преди мангъра да се е родил и да си е решил да се прави на доцент!!Това прави ли ме непременно и веднага умен,актуален и с професорска титла?!Щот както казах,аз тези неща ги знам мнооого отпреди той да почне да ломоти,заеква и пелтечи по разните телевизии??!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато спрат да ги броят.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля че до ка получат милиардите от ЕС )
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То е ясно, че никой не може да каже кога ще си ходи вируса, ама що поне нЕкой се не пробва да сподели откога е тука?
След като "Над 7 са вече генетичните линии, т.е. основните разклонения, които циркулират в света...", да не се окаже следварително, че си е бил тука и по-преди от края на 2019-та. Само дето не сме знаели...
16
0
 
5
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 2 месеца
С 1200лв. От здравната каса за всеки настанен в болница най-вероятно утре да спре заразата..
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 10

С това темпо ще е нужно много време.
Слави да организира едно турне и ще се забърза процеса.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До питам

Мангъров казва истната просто от щаба излъгаха преди месеци че като хората се скрият отначало за 2 седмици и вирусът ще изчезне. За това трябва да понесат отговорност. После го удължиха времето за криене и съответно като видяха че хората губят вяра в щаба разпуснаха положението.
13
8
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
Ще спре да, когато всеки ще умира или ражда с печата на звяра
12
7
 
9
 
! Отговори
питам преди 2 месеца
Цитат на Мангъров: Каквото и да правим, няма да можем да спрем разпространението на вирусът и неговата сила ще отслабре едва когато поне 65-70 процента преболедуват. Та, да питам все пак---той ли е прав или Тиквата, която ни затвори като в кошара за месец и половина при 10-20 болни на ден, и след като взе пари ....дори и при 199 болни на ден--няма страшно?
11
10
 
10
 
! Отговори
Do 7: преди 2 месеца
Ами, дай личен пример с твърдението си.
Запиши се доброволец Събота и Неделя като санитар в болниците където лекуват коронавируса и се срещни смело с този вирус, ако трябва много пъти и го направи слаб. Нали това си е една безобидна хрема?
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато се заразим най-малко 70% от цялото население.
Но мисля че на този въпрос вече беше отговорено?
9
6
 
14
 
! Отговори
Петко преди 2 месеца
Когато тарикатите, чалгарите и троловете започнат да спазват мерките и спрат да живеят и плямпат все едно са хванали Господ за топките.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато Божков спре да тормози ББ?
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога няма да спре, не разбрахте ли? Най-доброто, на което можем да се надяваме, е вирусът да мутира в безобиден след определено време на циркулация през човешката популация и да се превърне в настинкоподобен, както повечето коронавируси. Какво само дъвчете глупости да си пълните сайта... Да има какво да се появи там по страниците. Аман.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 3
И колйо години смяташ да празнуваш сам?
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато щтабът и правителството си даде оставка и то веднага тогава щте спре вирусат то никакъв вирус няма
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
SULEIMAN Kadir, как е пагодата в Питер?