Борисов пита: Не можем ли да се пазим без заповед, в повече ли е демокрацията?

Премиерът коментира критики за затваряне: Не е редно!
Обновена: 8 юли 2020 10:52 | 8 юли 2020 10:32, Веселина Йорданова
592
Борисов пита: Не можем ли да се пазим без заповед, в повече ли е демокрацията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов настоя, че осъзнато и с ясно виждане трябва да се справим с коронавируса - без заповеди и налагане на тежки мерки.

Дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме, а когато знаем това, без заповед няма да изпълняваме. Това коментира Борисов в началото на заседанието на правителството.

Още по темата
Той посочи, че световната икономика не се възстановява и прогнозира, че истинската криза ще настъпи в края на тази и началото на следващата година.

"Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка, да не говорим за финансово-икономическа", заяви премиерът. Борисов припомни, че безвъзмездните пари, които се дават по мерки като 60/40 "не извират от никъде".

По думите му всяка нация трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон на консолидация, защото "тежките времена предстоят".

Той попита необходимо ли е със заповед отново да се затваря и това влияе ли добре на психиката и на здравето на хората. Защо е нужна заповедта - за да кажат, че някой те затваря, че ти запушва устата, посочи премиерът и каза, че всеки знае за риска, когато отиде на театър, кино, заведение.

Ако има заповед да не пътуваш, за да има кого да псуваш образно казано, значи това е добре, когато трябва всеки един от нас да полага необходимите мерки, демокрацията ни е в повече, заяви Борисов.

"В световен мащаб много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград приложиха мерки, виждате как хората реагират на тях", каза той и посочи, че у нас като развита демокрация считаме, че когато хората са добре информирани, ще спазват необходимото, без да има заповед.

Интересни са ми колегите в дясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Същите, които казват, че маските са, за да ни запушат устата, сега казват - защо не затваряте, коментира Борисов.

По думите му лесното е да затворим, трудното е да се научим да живеем с този вирус, да не спираме да работим, а тези, които искат - да почиват и да се веселят.

Няма да издържат системите - финансовите, социалните месеци наред, ако се върви с 60/40, 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността - като не останат пари за пенсии и за заплати, за основните сектори. Молбата ми е нека да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност, апелира министър-председателят.


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
526
0
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Дай ни да искаме от другите/държавата/ ,а да не виждаме себе си. Ние хвърляме отпадъци,хартии,опаковки, замърсяваме улиците и така се запушват решетките на каналите,ние паркираме в тревните площи и разнасяме калта и прахоляка,ние замърсяваме коритата на реките,ние изхвърляме домашните кучета и стават бездомни и т.н. Цивилизационен проблем имаме българите.Усра хме хубавата ни природа...А това което е построено е пак от нас..калпаво,хубаво..наше дело.
525
0
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Кое не ни е ясно. Да се пазим и да сме отговорни е наше задължение. Явно не сме дорасли сами да преценим дали да отидем на футболен мач,или на театър, на дискотека.Нека да е разрешено,но не е задължително да отидем. Всеки трябва да пази всеки...това е принципа.Каквото сами си направим,никой не може да ни направи.Толкова ли е трудно да бъдем отговорни???.
524
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата да вземе и тя да спазва мерки като дезинфекцира автобуси и влакове -абсолютно мръсни и прашни са -да дезинфекцират и улиците а бююджета могат да си го напълнят само с глоби от неспазване на мерките -хората си носят маските закачени само на ушите и под устата -вместо да ми говори като махленска съседка да вземе да се държи малко по сериозно
523
1
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
На снимката Бочо гледа сякаш се е изтървал в гащите :)
522
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
527 я стига си ни будалкал!
Аз си купих три такива шкафчета и никой нищо не ми сложи...
Не се ли сещаш, че там където е спал любимецът ти, отпред има въоръжена охрана и друг освен него или доведен от него човек не може да влезе, ако иска да е жив?
Както казваше Шерлок Холмс - "Елементарно Уотсън!", след като никой друг освен Буда не може да влиза, кой ли пък му е натъпкал шкафчето със злато и Евро???
521
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата не престана да излъчва гулпости!
Първо се изцепи, че ако стигнем 100 болни на ден ще вземе мерки. После, че ако станат 200 щели да вземат мерки.
Сега са над 200 и какво?
Обяснява ни как ще си живеем с вируса, ще си работим и ще пеем?!?
Овчарят казва - стадото да мре, важно е, докато умира, да може да го дои и стриже...
520
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добре мирно, макар и с не достатъчно проверки дори и на текущите мерки, какво стана в Сърбия където имаше сила, това ли искате. А и ако някой си мисли, че червените ни мислят доброто много бързо забравя. Забравя за плоския данък, за обръча от червени фирмички и т.н.
519
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин
Страшно е ако си българин. Всеки може да ти сложи нещо в шкафчето докато те няма и да снима. Че и дори когато спиш. С идването си на власт намали с 10-15 процента цената на зала Армеец, ако не помниш? За кого бяха тези пари? За осветлението на тунел Топли дол държавата даде пари 2008. Една крушка не бе сменена. Къде са парите? Кой го хванаха с торба недекларирани пари на границата? На кой му"подариха" предприятие, дето в касата имаше повече пари от колото трябваше да плати за него?
518
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Шкафчето пак дърдори и се опитва да се направи на некорумпиран!
Бойко шкафчето
517
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха така . Разбирате ли сега . В повече ни било демокрацията . Трябвало ни диктатура с бащица и един с каскет да отмени хартата на свободите .
516
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жувотното от тояга разбира само. Това е.
515
2
 
6
 
! Отговори
до 527 преди 1 месец
,,Българите никога няма да разберат това понятие, което се нарича демокрация"

Няма да го разбера, защото такова понятие няма. Власт от народа върху народа, в името на народа - оскиморон
514
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз питам: Не може ли всеки с по едно златно кюлче на нощното шкафче?
513
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До 513
Третата световна война вече върви, тя е биологична! Хората умират и ще продължат да умират! Всяка година се пускат различни вируси и това е факт: бяха птичи, свински, луда крава, по козите, сега и короната!
512
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
В повече е демокрацията, г-н премиер! Докато едни спазваме заповедите и се ограничаваме от пътуване, други си живеят живота, като ходят на мачове, дискотеки и барове, а трети са се юрнали по морето на почивка /защото много са се уморили/! Тоя разпасан народ има нужда от твърди мерки! А, относно вируса не ме е страх, че мога да умра, все ми е тая, животът в България е изключително труден, но спазвам наложените мерки, заради другите, на които много им се живее!
511
2
 
11
 
! Отговори
в повече преди 1 месец
В повече са кражбите ти и нашето търпение.
510
6
 
6
 
! Отговори
Онзи преди 1 месец
Боко, това не е демокрация, а диктатура. Не може да затваряш хората като до/битък.
509
2
 
5
 
! Отговори
Готина мацка преди 1 месец
Българите никога няма да разберат това понятие, което се нарича демокрация. А руснаците са най-зле в това отношение.
508
4
 
3
 
! Отговори
мила Родино! преди 1 месец
До само майка Турция
Само майка Русия!
Тя е нашата Родина защото 5 века ни е хранела и бранела от московските окупатори!!!
Народе!!! Имаме си султан! Не слушайте платените историци!
Историята се пише от победителите и не може да е една и съща за едните и другите.
В очите на братушките сме монголци и татари - наследници на Чингиз-хан!
От 59 руски етноса само беларуси и украинци сме християнски славяни!!!
507
4
 
3
 
! Отговори
Русия!-да и го забия преди 1 месец
Ревизия на руската политика спрямо България и съпоставка с т.н. турското робство!