Празненства - до 30 души, без дискотеки и публика на стадионите

Част от мерките се връщат заради увеличения брой заразени
Обновена: 9 юли 2020 13:05 | 9 юли 2020 12:07, Веселина Йорданова
243

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика на открито и закрито. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата
Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове на закрито. Посещенията на открито се допускат при 50% от капацитета, спазване на дистанция от 1.5 метра и всички здравни мерки.

Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души - на открито и закрито. Мерките ще са до второ нареждане и влизат в сила от 00.00 часа тази нощ.

Заповедта за това на министъра вече е издадена, а причината за връщането на част от мерките е нарастването на броя заразени. Сутринта се е провела редовната среща с Щаба за ситуацията с коронавируса при премиера Бойко Борисов.

"Броят на носителите на вируса в последните 10 дни се увеличава и премина критичната точка от 200 души", заяви министърът.

През следващите дни не очакваме бройките да спаднат, даже може да има тенденция за ново увеличение. На тази база предложихме на министър-председателя и той прие да възстановим част от мерките, съобщи министърът.

Гласувахме доверие на българските граждани, за да ги върнем към нормалните условия, но щом не става, веднага връщаме тези мерки, посочи Ананиев.

Сутринта във видеоконферентна връзка в разговора при премиера са се включили и областните управители. Според тях заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Тъй като между областите има големи разлики, се дава възможност те да прилагат свои мерки, обясни доц. Ангел Кунчев, като даде пример, че има области със заболеваемост около нулата, като Видин, Монтана.

Здравните власти увериха, че в момента здравните заведения имат капацитет и няма проблем да поемат болните. Ще се направи необходимото леките случаи да се лекуват вкъщи.

Ананиев информира още, че не предвиждаме реципрочна мярка на тази в Гърция, където тестват всички влизащи на границата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
26
 
! Отговори
Абитуриент преди 3 години
Споко, другата седмица отивеа при бате Бойко да му се примолим и пак ще ни отвори дискотеките. Вие си стойте в къщи. Опсаа...върти, въртииии....
157
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ужасе то не е само Румъния, Сърбия и Македония е същото, ама ние си държим отворени границите с тех от 1 месец, минават си хората през наша територия за Гърция сеят зараза, ама иначе според НОЩниците ние сме били виновни, да не говорим че в гръцките медии се коментира, че Гърция ни е предложила съдействие с екипи за да може да се тестват влизащите от там още на нашата граница, ама НОЩ са отказали.Искренно се надявам след време целия тоя цирк да бъде разследван
156
3
 
13
 
! Отговори
Азз преди 3 години
И какво стана с приходите в хазнста от данъци и осигуровки за заетите в ресторантьорството? Повишиха ли се? Някакъв отчет да дадете за мярката с намаляването на ДДС-то? Щото цените не паднаха, ама някои измислени селски босчета на кръчмета почнаха да пълнят джебовете... Или да не питаме много много, че тия въпроси не са важни...
155
3
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
обаче забележете айдиотията на Микроумник2:-"Ананиев информира още, че не предвиждаме реципрочна мярка на тази в Гърция, където тестват всички влизащи на границата."..Значи какво излиза?..-ЗАТВАРЯМЕ населението,но ПУСКАМЕ Свободно чужденци да внасят заразата!!!????..ще си бия два шамара белким са събуда!..Защото явно сънувам некакъв кошмарен сън..
154
3
 
29
 
! Отговори
Azz преди 3 години
А, те баловете минаха. Направихте оборота на кръчмарите и сега затваряте обектите, когато се изпозаразиха хората. Беше ви от ясно по-ясно какво ще стане, но нали трябва някои да се нагушат с парици, та си затворихте очите, че иначе трябваше вие да им давате. Всичките еи мерки са подчинени на грижата за нечии джоб, а не за здравето на хората. Сега чакаме оня с немитата кичара да се появи и да ревне пак по медиите, че да отмените пак заповедта си.
153
2
 
20
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До УжасСега трябва да се зантвори Дунав мост и всичко към Румъния и тест -на всеки!Като гърците!Ама ние не гледаме здравето,гледаме бизнеса,да не умре туризма!Същото трябва да стане и към Сърбия.Напълнихме се с вносни вируси още през март,сега си ги менкаме пак.
152
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България Способността на хората да мислят е много сложен процес ! - в повечето случаи всички опити са обречени на провал.
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отиде коня в канавката както казва народа...бургазлии и варненци са бесни на бойко и отчаяни от липсата на сезон и оттам на перспективта да заделят някой лев за зимата.
150
0
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Днес Румъния отчита 614 нови случая за вчера и 18 починали! Ние и те сме с един от най-лошите трендове от всички държави от ЕС! Но на този фон северното ни черноморие е залято от румънски туристи, без никакъв контрол, никакво следене и никакви мерки!
149
3
 
13
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Сетила се Мара,да се побара!А за чий изобщо бяха отпуснати точно тези мерки!?Нещо важно за икономиката ли беше!?Сега с тия бройки заразени-само влизаме в черният списък на все повече и повече държави!Скоро никой от България никъде няма да може да пътува без карантина там.Стойте си тук и слушкайте!Гадове ниедни!
148
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съсипахте туризма и заради това заслужавата затвор и уволнение. Трябва да ви съдят за държавна измяна.
147
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
като мерна утрепаната физиономия на счетоводителя Берлага,правещ се на "ЗДРАВЕН министър" се питам:..-Колко требе да е дамлосан човек,че да се захване с работа,от която не разбира нищо?!.."Една работа,като не ти е работа,недей я барем зафаща"../Хайтов,"Мъжки времена"../..
146
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSSГражданската война е съвсем близо, тикви...Ще се гърмят хотелиери и ресторантьори за клиенти ли? Като в Дивия Запад?
145
7
 
23
 
! Отговори
SSS преди 3 години
Гражданската война е съвсем близо, тикви...
144
1
 
9
 
! Отговори
до 152 преди 3 години
Прочети си пак какво написа и се опитай да се разбереш със себе си.
143
11
 
8
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ииии,кой казва,че са направени толкова тестове,кой всъщност казва,че са толкова заразените?!А да,ония на които Борисов им казва,кога да ходят и до тоалетната...Никой,ама никой не може да докаже,че цифрите са верни!!!
142
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е целият щаб да подава оставка и да се записва на борсата.
141
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как така броят на заразените се увеличава,броят на излекуваните също а пък броят на заразените като цяло бележи ръст!нещо не разбирам нали 6 000 заразени+200 новозаразени за денонощие=6 200,а къде отиват 200 излекувани!значи от 6 200 би трябвало да извадим 200,за да получим реалния брой.
140
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как само ни изкарват нас виновни, на 35 градуса с маски, хаха, а те дали ги носят постоянно, АНАНИЕВ Д.Г.Д.,марионетка
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мърдайте от вас, навън е зима, студено и ужасно е - стойте си у вас, че страшна работа. Всичко отворено без дискотеките. Значи, вирусът скоро ще е размазан. Вирус - дискотека.