Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?

Все повече държави добавят България в списъка с опасни за пътуване държави
18 юли 2020 12:11, Ния Христова
165
Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?
Снимка: Pixabay
Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да нараства. С това се увеличиха и страните, които добавиха България в списъка с рискови държави, пристигащите от които подлежат на 14-дневна карантина. Всички, които пътуват от България за Австрия, Белгия, Кипър, Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия, ще бъдат поставени под карантина. 
 
От гледна точка на чуждите туристи, сезонът за момента изглежда обречен. Това показват и данните на летищата в Бургас и Варна. Данните за юни показват 99% спад на пътници и 97% спад в полетите спрямо миналата година в Бургас. Цифрите за Варна показват 89% спад в пътниците и 79% в самолетодвижението за 2019 г.
 
От 1 до 12 юли в Бургас са отчели 89% по.малко пътници и 80% по-малко полети. За варна цифрите сочат: 79% по-малко пътници и 62% по-малко самолетодвижение за 2019 г. 
 
"Ситуацията със стартирането на летния сезон не е окуражаваща. Около 30% от хотелите по Черноморието са отворили, а спадът е драстичен. Обръщаме се към българските туристи и разчитаме на тях". Това заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ефира на bTV. 
 
Той подчерта, че за момента у нас няма чак такова показване на заразените с COVID-19, каквото се твърди. Просто има покачване в направените PCR тестове. Той уточни, че е важно да се говори за проценти, за тестове и бройки. По-високите цифри предизвиквали стрес у туроператорите и агенциите, с които България е партньор. 
 
Димитров обясни още, че не може един ден заведения да се затварят, а след това да бъдат отваряни отново. Той казва, че затварянето носи големи разходи, а в социално-икономическите мерки заведенията не получават достатъчно. 
 
Той е на мнение, че у нас се предлага достатъчно качествен продукт и твърди, че неудачи има и в Гърция и в Турция. 
 
От свая страна гръцкият икономист Плутархос Маридакис изтъкна, че южната ни съседка тази година се надява да спаси туризма си само с 50% спад, като за Северна Гърция спадът през юни е 80%. 
 
Той обясни, че в Гърция никога не са пренебрегвали вътрешните туристи. 
 
"След толкова години в България съм забелязал, че преди пандемията, основен фокус в туризма са чужденците. Забравяме българите до момента, в който ще имаме нужда от тях. Разликата между Гърция и България е, че никога не сме пренебрегвали вътрешния туризъм", обясни той. 
 
Маридакис обясни, че българските туристи в Гърция остават около 150 млн. евро и са на 16-тото място от туристите. Той изтъкна, че в Гърция има сурови глоби за неспазване на мерките. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако българското правителство даваше по 35 евро за гориво например, вместо за ваучери за самолетните билети на чужденците, нямаше да се чувстваме като Пепеляшка пред мащехата й!
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При соца пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
48
18
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Виновни са 45 години социализъм и Путин. И СССР също така са виновни.
47
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По бедна, нвма как да е от Соца. Тогава, като правихте компоти за зимата да не умрете от глад :) Бай чушкопек, ще ни обяснява сега ккаъв рай е било в Соца хахаххаха
46
19
 
7
 
! Отговори
Хотелиер преди 3 години
Никогао не моля да идва, който не му харесва черноморието да се маха, заминавайте в Гърция или Турция и много ви здраве.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая работа няма да я бъде. Като гледам как вървят нещата, догодина ще е още по-голяма криза. На тоя фон тая година могат да я пишат за успешна.
44
0
 
25
 
! Отговори
Гонят туристите преди 3 години
Ама как ще спасят сезона като всеки ден излизат издънки от морето, я някой хотелиер изгонил гостите си, я някой получил разстройство от храна, я някой собственик набил туристи, я пуснали пилешка супа за 11 лева и цаца за 10!
43
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 30 години демокрация и американско парнтьорство България е бедна страна от третия свят без икономика която разчита на приходи само от смяна на чаршафи.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя льохман от къде го изкопахте затварянето води до по високи приходи , цифрите не са толкова големи каквито ги показват .Той няма ли фейсбуук да види колко много бг туристи има и се пускат снимки цял ден поне при мен е така .
41
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ти се моли. Недей ходи. Проблема си е твой. Ти не си критерий за нищо. Ходи там на гръцкото село с домата в багажника. Ние тая год ще спим в 5 звездни хотели на Златните :)Нека ни е зле.
40
0
 
4
 
! Отговори
500 милиона преди 3 години
500 ремонта, реновации, преоборудване, иновации - няма ги и понеже ги няма реколтата дето я има е на 50 % от квото трябваше да бъде! Щото мишките, птиците и дъжда си взимат свойто, авторката шепа я няма, щото някой я окраде! Солено ще им излезе!
39
1
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Оти, да ходим да гледам бетон? Е, я Витоша. От Витоша по скалисто нема. От български плаж по бетонно нема.
38
0
 
19
 
! Отговори
Хасфалт преди 3 години
Стига бе, при раздаване по 35 евра на чужденец, дръзнал да долети до България, туристи пак няма!?А с какво помагате на българите, да отидат до родното море, освен с молби?
37
1
 
14
 
! Отговори
Уонко Нормалият преди 3 години
Според коня герберастки, всичко е точно! Кражбите са на промоция, За Последно.
36
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влез в групата на Кат Варна и гледай към 18часа, какви километрични опашки снимат на прибиращи от плажовете. Кви филми ми пишеш замаяно шопче. Ти плажа не си го виждал тав година... Седнал да ми обсъжда плажа. Идея нямаш, колко си далеко от истината. Супер много туристи има от цяла България. Да не са всички, като тебе глупации :)
35
2
 
17
 
! Отговори
X преди 3 години
Ще успеят ли БГ хотелиерите и тая година от *** боя да направят? Опашките на Кулата са категорични :)
34
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви Българи бягат в Гърция? Ти ли бягаш?Там некви регионални, които им е по блзио гръцкото свло. Чак вече Българите бягат :) Аре успокой се. Инстсграма ми е пълен с хора от плажовете на България. Всеки може да види във Варна и на юг, какво става. Толкова пълни плажове началото на Юли не съм виждал.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ли фантазират тези
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви чуждестранни туристи,бе.Тук-там някой заблуден тийнейджър и повече от 50% затворени хотели.А българите бягат в Гърция.Защо ли?
31
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плажовете са пълни, без курортите. Пък шопите продължават да св правят на остроумни за нашето море. Ама като гледам никой по морето, не се вайкааа. Хората просто си живеят :) пък вие се напъвайте тък с безсмислени писаници :)

Спонсорирани публикации