Променят закона: Пазарим се с КАТ за намаляване на глобата

Внесоха в парламента промени в Закона за административните нарушения и наказания
Обновена: 25 юли 2020 09:53 | 25 юли 2020 09:46, Елка Василева
80
Променят закона: Пазарим се с КАТ за намаляване на глобата
Снимка: архив, БГНЕС

Нарушителите да сключват споразумения с наказващия орган за по-ниски глоби. Санкции въобще да не се налагат при маловажни нарушения, а извършителите им да се разминават само с писмени предупреждения. Това предвиждат поправки в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), които Министерският съвет внесе в парламента, пише „Труд“.

Поправките засягат стотици хиляди български шофьори, които годишно получават актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Те ще могат да се споразумяват с КАТ и до 14 дни могат да платят само 70% от минимума или абсолютния размер на глобата.

Например - за неправилно паркиране, при което е създадена непосредствена опасност за движението глобата е 20 до 150 лева, а при споразумение нарушителят ще плати само 14 лв. (70% от минимума 20 лева). За паркиране глобата е 20 лева и при споразумение пак ще се платят 14 лева (70% от абсолютната стойност).

В проекта обаче изрично е записано, че предупреждения и споразумения не се допускат при всички видове нарушения в транспорта, извършени след употребата на алкохол, наркотични вещества или техните аналози.

Вече два пъти - през юни 2019 г. и през януари 2020 г., правителството публикува за обществени обсъждания промени в ЗАНН. Внесеният сега в Народното събрание проект е изчистен от спорни текстове, като например онези, които даваха право да се лепят по входните врати глобите на КАТ и да се считат за връчени. Липсват и предложените само преди два месеца - на 22 май, поправки в ЗАНН, според които само един катаджия на пътя може да състави акт, да издаде наказателно постановление и да наложи глоба.

За маловажно нарушение и сега според ЗАНН може да не се налага глоба, но по новите текстове наказващият орган е длъжен да изготви писмено предупреждение до нарушителя, че ако до 1 година не спази същата норма, вече няма да се размине без глоба.

Без споразумение с пияни и дрогирани шофьори 

Наказващият прави предложение за сключване на споразумение в 14-дневен срок след получаване на преписката от актосъставителя, а нарушителят може да направи предложение в 14-дневен срок от връчването на акта, пише в проекта за промени на ЗАНН.

Освен че споразумение не се допуска с пияни и дрогирани шофьори, изброени са още 4 случая, при които то е невъзможно: 1. - при  повторно извършено нарушение; 2. - при нарушение, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказание, или е издадено предупреждение за същото нарушение; 3. - в случай, че деянието, за което е съставен акт за установяване на административно нарушение, съставлява престъпление; 4. - когато признанието не се подкрепя от събраните доказателства по преписката.

Споразумението влиза в сила от датата на подписването му, а ако с него се налага глоба – от датата на плащането й. Нарушителят приема да се издължи в 14-дневен срок, но ако не плати, наказващият орган обявява, че споразумение не е постигнато и издава наказателно постановление, без да може да ползва като доказателствата направените по-рано признания за вина от нарушителя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 3 години
До 72Не си наясно със САЩ. Полицаят ти пише наказание и ако не си съгласен отиваш на съд и съдията решава. Ако не обжалваш, каквото е РЕШИЛ полицаят-това е. Теоритично и в бг е същото, можеш да обжалваш в съда. И стига сте давали избирателни примери, защото, ако се въведат щатските закони, ще ревете с кървави сълзи.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно съм съгласен с к.71. Не може една институция да държи и ножа, и кокала! Това си е български вариант на чиста корупция! Научете се от пътните полицаи в САЩ: те пишат протокол за ПТП и изразяват своето мнение, предлагат наказание, предават го на градския съд и дотам.Съдията раглежда протокола и в зависимост от нарушението: сериозно или не, първо за годината или рецидив на същото нарушение, възраст и стаж на нарушителя отсъжда наказанието: забележка, глоба, по-висока Гражданска отговорност.
67
2
 
12
 
! Отговори
акуд преди 3 години
тези глупости в случая ще доведат само до корупция, стига мислете селски закони!!!!
66
0
 
8
 
! Отговори
вибратори преди 3 години
да си носим ли, че да им е по-лесно при преговарянето - кой ще гарантира, че критерии за оценка на ситуацията ще са еднакви, сиреч за едно и също нещо глобите ще са различни = ПОРНОГРАФИЯ = МАФИЯ
65
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
От много пазарлъци с катаджията накрая гледайте да не ядете и шамари...
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само това остава - да сме се договаряли с КАТаджията. Простотията и рекетът са последен етап на развитие на пътните полицаи, които са лицето на 56-хилядната армия на Бацето и Каскета. Войската в размер на две дивизии брои 18 хил. щика, в това число няколко хиляди офицери, които са са свряли като мишки в дупките и допускат груби подигравки и действия по адрес на техния Върховен главнокомандващ, а реват с пълен глас на поздрава на историка Каракачанов и Цвета К. Срам, г-да офицери, съвземете се!
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изобщо има глоби?Само неудобство създават....
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе, ей големи дискусии. В Турция като те спре полицията си има неписано правило, слагаш у книжката 5 евра и после се договаряте.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този закон трябва да се кръсти "Закон Папазов"
60
1
 
5
 
! Отговори
До този с мутрата преди 3 години
Според теб:като дойдат(ако,ама надали)другите:Свободно паркиране където искаш;Каране със скорост каквато искаш;Отмяна на пешеходни пътеки изабранителни знаци;Ако полицай те спре,можеш да го набиеш,а след товаосъдиш,че ти се е подула ръката от твърдата му глава...Списъкът може да бъде продължен...Като говорим за законност,хайде без глупаваполитизация и промотиране на доказаните кузери.
59
0
 
9
 
! Отговори
Диалог с катаджия: преди 3 години
-Добър ден,главен сержант Диридишков,документите за проверка и знаете ли защо ви спирам?-Добър ден,наруших ли нещо?-Управлявахте автомобила си със 200 лева в час.-Не съм съгласен,да съм вдигнал най-много 50 лева.-Като гледам радара,не по-малко от 150 лева са.-Е не,около 100 лева в час,не повече.-Добре,съгласих се,ето ви фиша,100лева в час,ако платите веднага стават 66 лева.-Плащам с карта,довиждане(по-скоро да не се виждаме по подобен повод).-Довиждане,до нови срещи.
58
0
 
13
 
! Отговори
Жорката преди 3 години
Народа пак изпревари държавата, ние с КАТ си се споразумяваме от край време, това не е нищо новоо
57
0
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Това са предизборни глупости .Спечелят ли изборите отново тешко ни горко .1 държавен служител взимат по 1500 -2000 лв нето а един служител в частния сектор взима средно 1000 лв .А трябва да е точно обратното !!!Взимат нашите пари и си ги раздават !!!
56
2
 
7
 
! Отговори
Hunter преди 3 години
14 лева глоба, че е спрял в кръстовището да спести два лева на час синя зона?!? Вие луди ли сте бе? Пречи на всички, пешеходците не могат да минат, шофьорите нямат никаква видимост, деца пресичат, колелета, що за щуротия! Ми то всеки ще спира в кръстовището след края на маркировката за синя зона, какво са 14 лева глоба, и то я те хванат, я не. Супер неправилно, а после що по тротоарите в центровете на големите градове не може да се мине от автомобили. Ми 14 лева, к'во му плащаш!
55
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
С мутра начело на държавата какво очаквате.
54
0
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Не им давай идеи, че като нищо ще си направят златни палки-фалос-имитатори и вече официално ще ни таковат отзад и ще оформят "акт".
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
драги полицаи ако подкрепите властта може да си направите търговско дружество златната палкаи да дерете тия дето са против властта
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия съвсем се побъркаха. Или винаги са били с личен шофьор. Т.е. запушва ми някой колата, а аз трябва болното ми дете да откарам спешно до болница. И оня "аз съм за малко до магазина" е с 20 лв глоба? Да не ти строша леко прозореца и да ти преместя колата? Дребно хулиганство се води. Не е кражба. Или паркирам в средата на улица - "създадена непосредствена опасност за движението" - 20 лв. Кво му плащаш? То по-евтино от паркинг.
51
1
 
8
 
! Отговори
джави преди 3 години
ще си паркирам където си искам и никакви телефонни сигнали не ме интересуват.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сламки на удавници, само ви баламосвст