Психолог за протестите: Нито Борисов, нито Радев се справят добре

Протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие
26 юли 2020 13:30, Ния Христова
201
Психолог за протестите: Нито Борисов, нито Радев се справят добре
Снимка: БГНЕС
"Опасявам се, че протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие. Мазохистичното поведение е онова поведение, което води хората до един очакван провал, от който самият страдащ черпи вторични ползи, но основната цел не е постигната. Трябва да си даваме сметка, че живеем в посттравматично общество", каза психологът Росен Йорданов пред bTV. Той коментира продължаващите вече 17-ти ден демонстрации срещу правителството. 
 
"Ние живеем в посттравматично общество. Много хора казват "трябват промени, 30 години ние не можем да се отлепим". Всъщност ние възпроизвеждаме тази посттравматична реакция", обясни Йорданов. 
 
Той смята, че настоящият изблик на недоволство много прилича на протестите от 2013 г.
Още по темата
 
"Имам предвид, че винаги се започва с една еуфория, има енергия, виждаме "красивите лица на протеста", след като започват да се случват антисоциални прояви - дали чрез провокативни групи или облизващи се стари лица, които се опитват да яхнат протеста, след което се преминава през някакъв период на компулсивно, инатливо присъствие, за да се стигне накрая до един мазохистичен триумф и отново да се върнем към депресивните разбирания. Като имам предвид края - това са изборите, и да кажем: "Нямаме късмет. Не све народ" - неприятните заключения за нашата нация, обясни още Йорданов. 
 
Психологът е на менние, че Бойко Борисов не се справя в настоящата ситуация и се държи като стария Герак от повестта на Елин Пелин. "Когато реалността се променя и нямаме нужда от един патриарх, който да чупи питата и да раздава на всички", каза още Йорданов. 
 
Той смята, че министър-председателят не разбира, че това не е социален протест за "хляба". Подобно на героя на Елин Пелин не разбира защо синовете му искат различни неща. 
 
Йорданов заяви, че президентът Румен Радев не се справя по-добре от Борисов. Той смята, че протестиращите не го припознават като лидер. 
 
Президентът и Борисов страдат от един и същи проблем. Младите не харесват държанието на Борисов, но и казват "Ние не се съмняваме, че ти си този, за когото се представяш". По същият начин е и за президента", завърши психологът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
0
 
! Отговори
И без дасъм психолог преди 3 години
Можех да ви го кажа реагират сходно, защото са твърде еднакви. Не стават и двамата за лидери. Опасни са. Психопатски черти. Даже и зодията им е еднаква.
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов и Радев са несравними по смисъла на длъжностите, които заемат.Първият управлява милиарди лв, а вторият освен кабинетен бюджет друго няма.Е, някой милион за лобираране може и да падне, но все тая...
146
1
 
7
 
! Отговори
ни са знай преди 3 години
Крадецът най-силно вика, дръжте крадеца!А пък ЦРУ постоянно сочи с пръст Решетников!
145
7
 
7
 
! Отговори
Курнелия е ку-ку преди 3 години
На *** и хлопа чекмеджето, защото е празно.
144
0
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Много печеливша политическа позиция - ще седна с едната кълка на твойто столче, а с другата - на другото столче, пък ще изчакам да видя кой ще победи.
143
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последно младите ли са на протеста, нали някъв дядо четеше детски книжки на площадаХристо Иванов към младите ли е Той и 2013 не беше младА машиниста от метрото - съветник на Президента по НеСигурността и той ли е младТой от 30 години не е млад
142
7
 
10
 
! Отговори
- преди 3 години
От "психолог" дето е гербопсихясъл акъл не ща!Ай, спрете се с гербелсовата пропаганда!!! Ай да не слугувате на егото на нарциса! Ай, да не повличате и единствения читав политик Радев в калта, само защото неможе оня да преглътне нараненото си его! Хората ВИЖДАТ И ЗНАЯТ! Мълчанието им свърши! "Преди разсъмване е най тъмно!"
141
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учени от Калифорнийския университет са установили, че един вик "Оставка" може да зарази с Covid 19 до 5 човека!
140
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мазохизъм се нарича да продължаваш да гласуваш и защитаваш герб след всичките неща които сториха.
139
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правя списък на хората,които желаят да получат евро от крадените пачки на Боко след тяхното конфискуване и връщане на народа...
138
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно парите за протестиращите намаляват. Ами, когато на 30 юли империята отвърне на удара, може на скайокър да не му се размине да избяга от снежната планета
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бсп-жалкиБСП са използвани като трамплин,щото тези,които искат да вземат властта имат смешни проценти,няма как да я вземат без подкрепата на някоя от големи партии - БСП,ДПС или ГЕРБ,но понеже са срещу ГЕРБ и ДПС,им остава само БСП като вариант,които ще бъдат вероятно прелъстени и изоставени,затова не искат Нинова,а Гергов беше прав.
136
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов се насира напикава от страх какво го чака и ходи с памперс...това е достоверна информация от ПИК
135
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Благоевград протестите се водят от много интересни за медиите лица. Ако искате, проучете и пишете
134
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предатели къде избягахте събота и неделя от площада върнахте се по селата си да си копате градините Не можем да събереме хора и за един волейболен отбор така нема да можем да изринем мафията ПРЕДАТЕЛИИИИИ
133
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Руски маашиВ ПИК пишат друго,пише,че Прокопиев,Кристалина и Шоросоидите организират протеста,тя по принцип и оФцата В.Томова от Афера със статтиите си,през цялото време работеше за тях,надали и се е усетила ,че и подлагат информация целенасочено и умишлено я водят за носа!А Фрогнюз винаги си е бил антибългарски сайт и винаги са работили срещу България.
132
12
 
9
 
! Отговори
Руски мааши преди 3 години
Поредната покупка на Путин от България след Болен Сидеров, К.Нинова е и льотчика президент...Какво се чудите на глупостите на Радеф. Да е жив и здрав ген. Решетников, добра работа е свършил.
131
10
 
16
 
! Отговори
Протестиращи, преди 3 години
защо не се иска оставката и на г-н Радев?
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гражданите в демократична държава могат да искат всичко от площада, но между искане и постигане на нещо има екзекутивни умения, които изискват разум, владеене на познания, умения, контрол над подтиците и вниманието-все характеристики на висша интелектуална дейност, на каквато българският гражданин рядко е способен.
129
9
 
16
 
! Отговори
Бсп-жалки преди 3 години
Бойко бил такъв и онакъв... А какво да кажем за БСП, дето не могат да победят на избори един пожарникар и охранител вече дванайсет поредни години? Кой ще им има доверие ?