Психолог за протестите: Нито Борисов, нито Радев се справят добре

Протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие
26 юли 2020 13:30, Ния Христова
201
Психолог за протестите: Нито Борисов, нито Радев се справят добре
Снимка: БГНЕС
"Опасявам се, че протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие. Мазохистичното поведение е онова поведение, което води хората до един очакван провал, от който самият страдащ черпи вторични ползи, но основната цел не е постигната. Трябва да си даваме сметка, че живеем в посттравматично общество", каза психологът Росен Йорданов пред bTV. Той коментира продължаващите вече 17-ти ден демонстрации срещу правителството. 
 
"Ние живеем в посттравматично общество. Много хора казват "трябват промени, 30 години ние не можем да се отлепим". Всъщност ние възпроизвеждаме тази посттравматична реакция", обясни Йорданов. 
 
Той смята, че настоящият изблик на недоволство много прилича на протестите от 2013 г.
Още по темата
 
"Имам предвид, че винаги се започва с една еуфория, има енергия, виждаме "красивите лица на протеста", след като започват да се случват антисоциални прояви - дали чрез провокативни групи или облизващи се стари лица, които се опитват да яхнат протеста, след което се преминава през някакъв период на компулсивно, инатливо присъствие, за да се стигне накрая до един мазохистичен триумф и отново да се върнем към депресивните разбирания. Като имам предвид края - това са изборите, и да кажем: "Нямаме късмет. Не све народ" - неприятните заключения за нашата нация, обясни още Йорданов. 
 
Психологът е на менние, че Бойко Борисов не се справя в настоящата ситуация и се държи като стария Герак от повестта на Елин Пелин. "Когато реалността се променя и нямаме нужда от един патриарх, който да чупи питата и да раздава на всички", каза още Йорданов. 
 
Той смята, че министър-председателят не разбира, че това не е социален протест за "хляба". Подобно на героя на Елин Пелин не разбира защо синовете му искат различни неща. 
 
Йорданов заяви, че президентът Румен Радев не се справя по-добре от Борисов. Той смята, че протестиращите не го припознават като лидер. 
 
Президентът и Борисов страдат от един и същи проблем. Младите не харесват държанието на Борисов, но и казват "Ние не се съмняваме, че ти си този, за когото се представяш". По същият начин е и за президента", завърши психологът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на главната мутра и конфискация на шкафчето му,а пък ако има някой добър снайперист да го прати при Св.Петър...още по- добре...обикновено такъв е краят на главните мутри...
127
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ха, току-що гледах БТВ и протестиращите. Жалка картина, а още по-жалко е да не знаят Конституцията. По нея само НС и ВСС могат да искат такива оставки.
126
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във форумите се сблъсквам с много по-прос-ти хора от ББ, който е про-ст рекетьор.Хората не могат да мислят.Мисленето е анализ, синтез, целеполагане, план за действие, усилие за постигане на целта.Явно има българи с предприемачески дух, образовани, с познания и умения, но те са критично малко на фона на свещено прос-тите и нежелаещи да се развиват сънародници.Семената на опрос-тачването на чалга-поколението дадоха своя плод.
125
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на президента. Наруши Конституцията. Само НС може да иска оставка на Министър-председателя, само ВСС може да иска оставка на ГП. Недопустимо е държ.глава да отправя обиди срещу съдебната власт. КС ще ги отчете.Ако това направи президент на Франция, светът ще му е тесен.
124
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тече преразпределение на територии и бизнес между остарелите олигарси.Младите ги няма в България, а и не могат да поемат бизнеса от татковците си му-три.Всички имаме проблем, защото БГ бизнес запада и на негово място трябва да дойде нещо друго, чужд бизнес само, че бизнесът в целия ЕС запада и чий бизнес ще дойде у нас?!Като крещите по площадите не е като да работите на полето, във ферма или във фабрика.Проблемът на хората е че желанията им не съответстват на възможностите.
123
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Импийнчмънт за Борисов и да го прибират в лудницата,за да не го линчува народа...май натам вървим...на герберастките *** и на тях няма да им се размине...
122
3
 
6
 
! Отговори
Бегай с 200 преди 3 години
През устата на тоя психопат говори същийй ЦВИНОКИО МНОГОДОМНИЙЙ....
121
6
 
6
 
! Отговори
Бегай с 200 преди 3 години
А НАРОДА иска ОСТАВКА НА ТИКВА С КАСКЕТ....
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да идват нови хора в политиката. Ако не са слуги на народа и тях ще сменим.
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на президента. Наруши Конституцията. Само НС може да иска оставка на Министър-председателя, само ВСС може да иска оставка на ГП. Недопустимо е държ.глава да отправя обиди срещу съдебната власт. КС ще ги отчете.
118
2
 
2
 
! Отговори
Нинова преди 3 години
Вижте сега другари социалисти-фашисти!Не може вечно да се играе на стражари и апаши,или на добрия и лошия чичко милиционер!Предлагам да хвърлим некой милиционер-хиена от нашите на овците,те не хапят,или разведете некоя от нашите мутри като панаиржийска мечка по ТВ.Ще го оправдаем заради маясъл на ануса!
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знам какъв съм психолог, направо ме е страх да отида на лекар.
116
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умници, хората протестират защото не искат бетонно Черноморие, зарината с *** Родина, премиер с вулгарен език от който нормалните българи се възмущава, нови магистрали, по които едва построени започва ремонт и.т.н
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как бе,СДС имат един евродепутат?Дебел евродепутат!
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психолога да направи анализ на протестиращите, колко от тях ще имат самоубийствени мисли като разберат, че са пртестирали да им махнат плоския данък примерно.
113
4
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Психолог? На тоя му сритаха задните части на изпроводяк от МВР защото психологията не му беше силна страна в образованието, не се справяше и се опитваше да компенсира с общи приказки. Добре, че тук е намерил трибуна да словоблудства. Иначе няма кой да му обръща внимание.
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия отдавна не се интересуват от БГ и Фигурантът го знае. След две войни срещу тях е повече от ясно. По-вероятно е в играта да са намесени обвиняеми и техни адвокати.
111
6
 
8
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Дариткова , по-добре да беше отскочила на плаж до Гърция ( на една крачка е от дома ти ) . За какво си тръгнала да се бориш ? За стадото гербери,които утре ще са пажове на Чалгаря или Нинова ! ГЕРБ ще има съдбата на СДС !!! Днес някой да е чул или видял СДС ? Защото аз не съм .
110
4
 
8
 
! Отговори
Въпросчо преди 3 години
И какво стана с контрапротеста ? Къде са митичните над един милион гербери, които най-тъпо гледат как ги мачкат около 2000 метежници с татуировки, менгиши по носа,ушите, клиторите...! Как пък не се развълнуваха тия гербери като гледат как ги събарят от власт шепа нехранимайковци !!! Е, щом само гледат, така и ще си останат - гледайки в мрачното си бъдеще! За 15 дни изковаха безславното си обречено на забрава бъдеще !! Да им е честито !
109
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избрахме най-слабия президент, но след 30 юли грешката ще се поправи. От казармената столова и игра на белот, навици за обединяване на нацията не се придобиват.