Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като дойдат на власт бсп и дпс, щото градската десница пак ще вземе 5-8 процента максимум и каквоЩе гледат корнела и радев и ще се чудят пак къде сбъркахме ?Само пречат на обикновените хората да се придвижват.Щото на бойко не пречат, той си обикаля където му скефне.
66
6
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР преди 3 години
Втора US експертиза доказа автентичността на записа с Борисов..........И ся ко праим....Гледаш го МУТРА, слушаш го МУТРА, а то си мисли, че е премиер!!!!!!ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР заедно с ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин!!!!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СценарииИзвинявай самата мисъл за подобен сценарий ме изпълва с ужас. Не искам и да си мисля за подобно нещо. Ама кой ти мисли, сега целта е друга. Не се учудвам какво правят ония изумена съм че още има хора, които продължават да се влачат след подобни креатури. Как е възможно това? как може да играеш по тяхната ***? Що за живот си готвиш? Ако мога да го разбера това, ей ме на ....
64
1
 
1
 
! Отговори
бахуро преди 3 години
До Анонимен 41Напротив, нормални такива винаги я сдават при наличието на скандал. Разгледай в западна Европа какво се случва. И то при много по-малки прегрешения. Сега, ако ти разбираш под нормални путинчо, кимчо, венесуелския мадуро - то да, тогава "нормалните" не подават оставка. И точно това доказва, че герп = бсп = бкп = дръти каманисти. :D :D :DП.с. знам много добре какво е бахура - това е което ви подавам у устите да лапкате.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, махаме мутрите от властта и после кой че дойде? А, ясно, няма да са мутри, което само по себе си е много по-добър вариант.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе, Мая Манолова как я посрещат с цветя които преди това е купила.
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ББ псува обижда и търгува с влияние, доказано днес от още една лаборатория.ВТОРА ЛАБОРАТОРИЯ: ЗАПИСИТЕ С КЪРДЖАЛИЙСКАТА СА АВТЕНТИЧНИ.
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христо Иванов - новият стар Доган в политиката. Затваря улици и гражданите не могат да са свободни.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОРСигурно в Европа не може да се направи експертиза. Аман от платени на бесепето.
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът Радев си вдигна юмрука и поведе народа, а Бойко си вдигна шкембето за да си види умрялата работа.
57
1
 
6
 
! Отговори
ДО 53 преди 3 години
ВИКАШ ПРЯКОРЪТ БОКО ТИКВАТА ПОВЕЧЕ ТИ ХАРЕСВА ОТ ВАСКО ЧЕРЕПА
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩО във вашата медия няма информация за изтеклия последен запис на псуващия Бойко? Защо?? Защо от YouTube не свален репортаж от Враца, който разказва за платените клоакьори, които са длъжни да посрещат Бойко с ръкопляскания и възгласи, досущ като в Корея?! Кой плаща за всичко това? Опротивяхте ни и вие, заедно с властта
55
3
 
6
 
! Отговори
Абе преди 3 години
вие не разбрах те ли че ДСБ е вече ултралявото младежко крило на БСП. Вземете прочетете вестник Дневник - той се е като подлистник на Дума, ама по-нецензурно.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворете улиците, Догановци от ДСБ!Какво оизначава ДСБ - Догановци за Силен Борисов.
53
3
 
6
 
! Отговори
Сценарии преди 3 години
Добре де, махаме Бойко/ГЕРБ, и после какво? Служебен кабинет и нови избори. Коя партия може да бие ГЕРБ в момента? Единственият вариант, в който имаме правителство без ГЕРБ, е коалиционно управление, в което БСП и ДПС са сигурни лица. Към тях ще се присъединят Слави, "Да, България", Мая Манолова и други лица, които сами по себе си не могат да управляват.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само с Оставка нищо не правим... Трябва и последваща лустрация - заличаване на ГЕРБ. Ако може и БСП да заличат най-добре. Всички под ножа.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световният експерт Смилов стана изведнъж много умерен.На какво ли се дължи?
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да подкрепя протест организиран от Божков с прякор черепа. А триото е дълбоко обвързано с него. Всеки живял в България знае какъв е Божков. И Весела Лечева го каза и че я е страх от него. Едно от обвиненията е за Манол Велев. Но Радев кабинет с министри ще му прави. Все едно Кръстника или Ал Капоне да управляват САЩ.
49
0
 
4
 
! Отговори
На кого точно дължи преди 3 години
отговор правителството?В дните за парламентарен контрол депутатите могат да задават всякакви въпроси на всеки един от министрите. Значи, ако някой гражданин има въпроси към правителството, той трябва да отиде при някой от народните представители на района, в който живее и в приемния му час да посочи аргументирано проблема, относно който изисква отговор. Така се постъпва в нормално, демократичнообщество.В кръчма, в бардак или в някоя банда питат по друг начин - крещят си, обиждат и заплашват.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блокират кръстовища тези л.умпени-бираджии. Пречат на хората.Голям мерак да сложат радев и корнелия на власт. Направо ще цъфне и ще върже българияРазбирам, че им е забавно, ама да събират на групи и да пият бири и да се правят на интересни на витоша да кажем

Спонсорирани публикации