Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох стига с тия войове за корупция! Кой ги кара да вият подобни неща? БСП- то? Чистата и неопетнена партия? Това нещо трябва да ги накара да се осъзнаят,никой не ги буни в момента понеже много им съчувства.Просто се използва тежката ситуация за да се печелят политически дивиденти а тези *** им помагат с всички сили сякаш някой ще им плати после със алато. Те сега се изживяват като носители на промяна. Нищо подобно. Със старата *** нов бардак... Не е ли смешно?
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато баба се пенсионира, пенсията и беше 430 лева. Малко под тавана. Днес тавана е НАД 2 пъти по голям.Пенсията й е 480 лева. Сега Бойко мята 50 лева ... за по 3 месеца и ще оправи работата.И АДЕ БЕ! ОТ КОГА СИ НА ВЛАСТ БЕ!Сега се сети за пенсии!!! Преедизборно! Учиндолския е по-добър за премиер от тебе!
5
8
 
3
 
! Отговори
Тези анализатори преди 3 години
съвсем го удариха през просото. Ами улицата като толкова знае да каже - откраднал си примерно една химикалка на пети май. Свил си и тоалетната хартия видялата е леля Сийка...примерно. Да бъдат конкретни. Когато са конкретни се видя, че се предприемат съответните действия. Не е лесно да се коригират грешките в една система. Който е разучавал модела за контрол на качеството ИСО знае, но в повечето случаи тук се следва формално въпреки че е въведено. И в крайна сметка се стига до протести.
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде оставете ги още малко да си викат по кръстовищата, после пуснете полицията да ги разчисти и нормалните хора ще се изкефят. Нагледахме се на неадекватни лекенца с претенции
3
9
 
18
 
! Отговори
Долу преди 3 години
Оставка на хунтата!
2
16
 
9
 
! Отговори
... или ДА? преди 3 години
Да махнем Борисов за да може Фигурантът на Черепа да състави правителство на мафията?!Ми идете се перетеИ без това протестърите сте хомотаАре писта
1
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия на улицата всеки си говори нещо, повечето повтарят каквото е казал фигуранта демек общи приказки, пенсионерите си искат БКП и комунизма и на всеки неудачник са му виновни Бойко и ГЕРБ

Спонсорирани публикации