За час труд - 6 евро у нас и 35 евро в Германия

България привлича чужди инвеститори с евтина работна ръка
31 юли 2020 08:26, Елка Василева
88
За час труд  - 6 евро у нас и 35 евро в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В България разходите за труд са най-ниски в региона, което е безспорно предимство.

Така страната ни има възможност да стане доста привлекателна опция за производителите по света, отбелязва Пламен Димитров, управител на компанията за оценка на риска Кофас за България, цитиран от „Труд“.

Разходите за труд в България са средно около 6 евро на час, показват данни на компанията. От страните от ЕС най-близо до нас е Румъния, където един час труд струва на фирмите около 8 евро.

За сравнение в Германия за един час работодателите дават около 35 евро, като тук освен заплатата влизат и всички плащани данъци и осигуровки за здраве и пенсия.

Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на стоки. В тази ситуация страните от Централна и Източна Европа повишават привлекателността си като локации за преместване на производствени мощности, показва анализ на Кофас.

Регионът, в който е и България, се ползва и от редица други предимства при решенията къде глобалните компании да преместят производството си. Това са членството на повечето страни от региона в ЕС, близостта до Западна Европа, относително добрата инфраструктура и привлекателния бизнес климат.

Страните в региона вече са привлекли инвестиции в сферата на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. В момента има добра възможност за аутсорсинг на услуги благодарение на дигитализацията и подготвените кадри в ИТ сферата, посочва Пламен Димитров.

Любопитно е, че безработицата в България през юни продължава да намалява и достига 4,4%, след като през април нарасна до 4,8%, показват данните на Евростат. В ЕС има само пет страни с по-малка безработица. Това са Чехия (2,6%), Полша (3%), Германия (4,2%), Малта (4,2%) и Нидерландия (4,3%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
6 евро разходи за труд означава, че нето е 3,5 евро за работника. Останалите 2,5 евро са осигуровките, поети от работодателя + ДОО и ДОД удържани от работника.
18
0
 
11
 
! Отговори
klod_si преди 3 години
МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА Е МИНИМУМ 1000 ЛВ., СРЕДНА ЗАПЛАТА 2500 ЛВ. И МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 500 ЛВ.
17
0
 
7
 
! Отговори
Стоян Г. преди 3 години
До ИвоКато видя заглавието какво си помисли? Дори и да е с осигуровките за сметка на работодателя, колко хора вземат между 1100 и 1200 лв.? А каква пенсия получават след това? Все едни питанки, които карат хората да поемат към терминала. УВИ!!!
16
4
 
5
 
! Отговори
Питам преди 3 години
А как е в братска Русия ? Те спечелиха ВСВ.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Dnes.bg въпрос ! С каква цел пишете информация въвеждаща обществото в заблуждение....? Страна от третия свят сме вече.....!
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е евтин роб и страхливец. Той е свикнал да работи за жълти стотинки. Германецът не е роб. Той е свикнал да живее добре и да си отстоява правата. Това е разликата в манталитета. Турското робство ни е върнало векове назад, най-вече ни е увредило като манталитет.
13
4
 
9
 
! Отговори
Иво преди 3 години
До НякойНе умееш да разбираш прочетения текст - прочитане на текст с разбиране е упражнение за втори клас. Статията обяснява за разходите за труд на работодателя, а не какво получава работника. От тези средно 6 евро на час за работника остава....виж си фиша за заплата.
12
0
 
12
 
! Отговори
Стоян Г. преди 3 години
Нима точно в шивашката индустрия вземат по 2000 лв. заплата, че давате тях? А колко процента от работещите получават въпросните 6 евра? Бях спрял да ви чета, но явно съм сгрешил към връщането. Като написахте това заглавие поне пресметнахте ли за каква месечна заплата става дума?
11
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Браво г-да/г-жи български "бизнесмени"! Сега ако се попита Васил Велев-председател на Асоциация на индустриалния капитал, ще си изпее песента: ниска производителност на българските работници, затова заплащането е такова ...! Заплащането на германеца е 6 пъти по-голямо от нашето..! Брей, тези германци явно работят с всички свои органи, а па нашите само с ръце....!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евтината работна ръка по принцип не е лошо нещо, но е ефективно там където действително има висока обществена организация на труда, както е в Китай. Абсурдно е да се сравняваме с този икономически гигант. Китайците ще си възстановят производствените мощности, преди ние да сме си вързали обувките.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплащането в България е 3 евро на час. България е по-зле от много страни от Африка и Азия. Географски се намираме в Европа, но жизненият стандарт ни е африкански.
8
2
 
13
 
! Отговори
Нед преди 3 години
Какви 35? pro st. в германия ,пълна измама 12? средно на час се дават бруто пишите абсолютно простотии.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 10% от българите взимат 12лв на час ! Отнася се за този ,който е написал стъкмистиката...8ч по 12лв е равно на 96 лв дневно !!!!! 96 лв дневно по 24 работни дни прави 2304лв заплата ...И тук вероятно ви е дарявал Пеевски ?
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква инвестиция е да ползваш евтин труд на хората? Разлика в цените на храните почти няма, а в заплатите 5,6 пъти за същата работа. Това за хвалене ли е?
5
15
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
В Герммания плащат повече защото там не управляват комунисти и руски агенти като марионетката *** десев .
4
2
 
18
 
! Отговори
селянин преди 3 години
дека плащатпо12лвна час или 96 лв надник или 2100 лв заплата месечноееееее дупетатите зимат или има и некой друг работник ама масово са 7-800лвта кого лажете
3
1
 
26
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Къде са тези 6 евро на час в кой сектор???Шивашкия ли,Хотелиерския ли,Селскостопанския ли,Хранителните вериги ли,Медицинското обслужване ли,къде??
2
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищоправецът ръ радев взема 12000 заплата,зада вдига юмрук като фашист и да разединява обществото, ОСТАВКА,СЪД И ЗАТВОР ЗА РАДЕВ! РАДЕВ Е ПОЗОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ! НЕГОВАТА ЦЕЛ Е ЗАПЛАЩАНЕТО ДА СТАНЕ 6 КОПЕЙКИ / ЧАС!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да е вярно ,но и двете цифри не се отнасят за тези от снимката.