За час труд - 6 евро у нас и 35 евро в Германия

България привлича чужди инвеститори с евтина работна ръка
31 юли 2020 08:26, Елка Василева
88
За час труд  - 6 евро у нас и 35 евро в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В България разходите за труд са най-ниски в региона, което е безспорно предимство.

Така страната ни има възможност да стане доста привлекателна опция за производителите по света, отбелязва Пламен Димитров, управител на компанията за оценка на риска Кофас за България, цитиран от „Труд“.

Разходите за труд в България са средно около 6 евро на час, показват данни на компанията. От страните от ЕС най-близо до нас е Румъния, където един час труд струва на фирмите около 8 евро.

За сравнение в Германия за един час работодателите дават около 35 евро, като тук освен заплатата влизат и всички плащани данъци и осигуровки за здраве и пенсия.

Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на стоки. В тази ситуация страните от Централна и Източна Европа повишават привлекателността си като локации за преместване на производствени мощности, показва анализ на Кофас.

Регионът, в който е и България, се ползва и от редица други предимства при решенията къде глобалните компании да преместят производството си. Това са членството на повечето страни от региона в ЕС, близостта до Западна Европа, относително добрата инфраструктура и привлекателния бизнес климат.

Страните в региона вече са привлекли инвестиции в сферата на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. В момента има добра възможност за аутсорсинг на услуги благодарение на дигитализацията и подготвените кадри в ИТ сферата, посочва Пламен Димитров.

Любопитно е, че безработицата в България през юни продължава да намалява и достига 4,4%, след като през април нарасна до 4,8%, показват данните на Евростат. В ЕС има само пет страни с по-малка безработица. Това са Чехия (2,6%), Полша (3%), Германия (4,2%), Малта (4,2%) и Нидерландия (4,3%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
2
 
! Отговори
БСП преди 3 години
При Жан Виденов бяхме с най-високата заплата на час.Дойде ГЕРБ и станахме с най-ниската.ОСТАВКА.
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, след такова изказване от страна на СИНДИКАЛЕН лидер не се учудвайте, че за винаги ще си останем най-бедната държава в ЕС. В цял свят синдикатите защитават правата на работещите, тук нашите обясняват колко е прекрасно да работим за африкански заплати и какъв огромен плюс за развитието на икономиката е това.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно жyрналя, който е писал статията не е направил правилно сметката. Става дума за 6 лв. на час или 3 евра на час. Мтрияла в медиите дори тези 3 евра на час не заслужава.
56
3
 
4
 
! Отговори
Пълни глупости! Ако преди 3 години
се включат данъци, осигуровки и т.н. и в България заплащането е по-високо (освен в селата). Освен това, по покупателна способност (заплащане спрямо цени) България е по-"богата" от Румъния и е близо до страните в Централна Европа. Разходите в Румъния са почти по 2 над България за сходни заплати, да не говорим нагоре. Аз живея във Великобритания и тук минималното е 8 и нещо паунда на час (8.70 май беше) и доста хора го вземат. По тази логика, вместо 9 паунда трябваше да говорим за 50 на час, или?
55
0
 
8
 
! Отговори
334 преди 3 години
Много се изсилихте. Къде дават 6 евро на час извън София?
54
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Не са много хората които работят за 6 евр./час, а и тази сума не стимулира квалифицираните кадри да останат в страната. Най- бедни сме и най- болни , затова и инвестициите ни заобикалят /да не кажа и корумпирани/.Няма с какво да се похвалим, от другата страна е Германия с 35 евр./ч., но никой не е спрял да инвистира там /високо квалифицирани кадри от цяла Европа е прибрала/-произвежда вис.техн. продукти с високо доб.стойност/високи заплати/-голям бюдет.
53
1
 
6
 
! Отговори
Абе аре стига преди 3 години
Абе тука само хора с основно образование ли коментират??? Не знам, за тях може би тази статия е актуална. Като гледам и коментарите ...май повечето са такива
52
1
 
12
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Изсмукано от пръстите.На кого точно плащат 35 евро на час в Германия? С каква квалификация, професия и опит? За 28 години в Германия видях кое-как. В строителството например минималната ставка е около 15 евро на час БРУТО. Ако се работи в полусянка може да вземаш 22-25 евро БРУТО. За всеки работил в чужбина е ясно,че това са писаници без покритие, балсам за наивни очи.
51
1
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Ако и там крещиш така, ще ти вземат децата. Ама ще си родиш други ..не вярвам за друго да те бива
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия 6 евро не са за работника. Нали се сещате, че около половината отиват за данъци, осигуровки и т.н. и накрая ако ти се вържат 3 евро пак е добре.
49
2
 
9
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Тия пък данни от къде ги взе. Всеки си измисля по нещо за да му отърва на идеите или пропагандата Омръзна ми от некомпетентност и от глупостите в тоя сайт
48
8
 
10
 
! Отговори
Tania Hristeva преди 3 години
ГЕРМАНИЯ Е НАЙ ВЕЛИКАТА СИЛА,ЗА ЕДНА ГОДИНА НИ ДАДЕ ТОЛКОВА КОЛКОТО НАШАТА РОДИНА НЕ_МОЖА И ЦЯЛ ЖИВОТ ДА НИ ПОМОГНЕ.АЗ СЪМ МАЙКА НА ТРИ ДЕЦА И СЕ ИМАХ НАИСТИНА ЗА ИСТИНКА МАЙКА КОЯТО СИ ГЛЕДА СПОКОЙНО ДЕЦАТА .ГЕРМАНИЯ ОБИЧА И ПОМАГА НА ДЕЦАТА И НА ХОРАТА БЕЗ РАБОТА ,ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА ИМ Е НА КОСМИЧЕСКО НИВО,ДЕТСКИ НАДБАВКИ СОЦИАЛ ЗА БЕЗРАБОТИЦА,БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,НИСКИ ЦЕНИ В ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ МОЩНА ИКОНОМИКА КРАСИВИ ПАРКОВЕ И ДЕТСКИ ПЛОЩАТКИ ГОЛЕМИ И РЕМОНТИРАНИ ПЪТИЩА.
47
1
 
11
 
! Отговори
Терминал 2 преди 3 години
В обора разходите за труд ще станат нулеви щото всичко работоспособно ще е навън бунаци , скоро приказката ще приключи
46
0
 
6
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
Ей пламка ама и ти си един от хунтата, давайте по 1лв на час то се пръска от желаещи да бачкат в бг особено младите хора и за 0,50ст бачкат яко
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това са разходите за труд, а не колко дават на работника , защото 90 лева си е добър надник на ден 20 дена
44
0
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Не познавам никой който работи за 6 евро на час. Не, не казвам ,че няма. 4-5 от познатите ми тука живеят под наем /450- 900 лева.Всичките ми колеги в Германия живеят под наем /1000- 1800 ?/Нямам никакво намерение да работя там въпреки че предложения не липсват.
43
0
 
6
 
! Отговори
хохо преди 3 години
Неуместно сравнение!Държавата с най силната икономика Германия с България???На базата на какви показатели да вземаш повече пари??
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А продължавайте да ни рекламирате като бананова република, където за една шепа ориз хората са готови да работят по 12+ часа, ама после не се чудете, че младите бягат и няма желаещи да работят за "огромната" заплата от 600 лв!
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17 Как българина е свикнал да работи за жълти стотинки ? Я си спомни какви огромни заплати вземахме при соца и какво страхотна икономика имахме. Германците ни завиждаха. Така ли е ? Така е ..!____Престани да манипулираш я кажи как се движехме от един град до друм все едно изкарваш виза за чужбина
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната пропагандна статия, приканваща и малкото останали да емигрират...не виждам къде се споменава обаче, че тук, в Германия, ти скъсват *** от данъци и такси, глоби, наеми, а бюрокрацията....дори няма да започвам! Интернетът е тотална подигравка за държава с такова митологично величие, именно заради безкрайните им рестрикции, в България е сто пъти по-добре, а ако не спазваш странните им, неписани правила, не си добре приет никъде...който иска, да заповяда ;)