Наднорменото тегло - рисков фактор за коронавируса

Затлъстелите по-често стигат до интензивното отделение
38
Наднорменото тегло - рисков фактор за коронавируса
Снимка: Pixabay

"Натрупаха се данни в последните месеци, че наднорменото тегло и високите степени на затлъстяване правят хората с COVID-19 рискови. Те по-често биват приемани в интензивни отделения и поставяни на апаратно дишане. Много проучвания сочат, че при хората с наднормено тегло, по-често се наблюдава фатален изход”, обясни диетологът д-р Мария Николова пред по Нова тв.

Още по темата

Според нея един от изводите на проучванията е, че и наднорменото тегло е сред рисковите фактори за коронавируса, освен възрастта и придружаващите заболявания.

„По принцип затлъстяването се свързва с хронично възпаление в организма. Хората, които имат наднормено тегло, обичайно имат по-лош хранителен статус. За сега в България няма официални данни как се е увеличили сред децата данните по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването. Почти ежедневно се сблъсквам с една и съща анамнеза. В следствие на обездвижването и спирането на обичайното движение, ако детето е било с леко завишено наднормено тегло, то вече се презентира със затлъстяване. ”, обясни тя.

Доктор Николова посочи, че се наблюдава и натрупване на мазнини в областта на талията, което е предразполагащ рисков фактор. Тя съветва да се приемат повече плодове и зеленчуци, да се консумира пълноценен протеин, а да се занижи приемът на бързи и пържени храни. Според нея, тази диета е полезна и в борбата с коронавируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали има забрана от министъра?? Защо отвориха университетите?? Защо за и диотщина и о лигофрения???
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не престанете да пишете тия простотии бе
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните глупави съчинения във връзка с тоя вирус.
15
3
 
2
 
! Отговори
Шиши преди 3 години
Напоследък много се потим. То не са протести, то не е Ковид...
14
0
 
5
 
! Отговори
Една преди 3 години
До госпожата с припадането. Просто не сте свикнали с ниско кръвно, организмът ви ще се пригоди. Аз цял живот съм с такова и да случвало се е 3-4 пъти да припадна, но то пак е имало причина. Най-вече обезводняване. Има начини за повишаване. Но по е вероятно да умрете от високо отколкото от ниско кръвно.
13
3
 
3
 
! Отговори
Една преди 3 години
Не смятам, че да се храни здравословно човек изисква толкова много финанси. Просто е въпрос на организация. Всичко друго е оправдание. Не може да ме убедите, че килограм зеле или зелен фасул или пък маруля струват повече от един килограм салам и луканка, например. Всичко в въпрос на самосъзнание. Много от богатите на Запад не са слаби, защото са богати, а осъзнават колко е важно да бъдат здрави и че това ги предпазва от голяма част от предотвратими заболявания. Просто е по-лесно да мрънкаме.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за наднорменото тегло и коронавируса се знае още от началото на епидемията. Само че нещо много хаотично смесват различните степени на наднорменото тегло. Човек с височина 180 см и тегло 81 кг, е с наднормено тегло. При над 98 кг е първа степен на затлъстяване, при над 114 кг е втора степен и т.н.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Значи не сте на правилен хранителен режим или не пиете достатъчно вода. Не можете да ме убедите, че с 25 излишни кг сте била по-здрава. Може би просто си търсите оправдания за да спрете всякакви ограничения, защото така е по-лесно.
10
4
 
3
 
! Отговори
Profetey преди 3 години
Трябва да призная че в тези твърдения са доста логични и трябва да накарат хората да се замислят ако са с наднормено тело. Това не е само заради корона вируса, а и по принцип трябва да се предприемат мерки за този проблем. Не само от хората, а и правителството да декларира че има проблем и да се вземат мерки.
9
0
 
21
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Точно защото са бедни, са дебели. Виж богатите хора как изглеждат и какви тела имат, виж после бедните.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хемороидите също. Пиенето на бира и то вреди. А глетането на ТВ и четенето на "медии" е най-рисково и всъшност единствено условие за съществуването на "пандемията" я фак оф бе бклуци. Заврете си "плана" мерките и "новото нормално" в джен дъ-рските здници :)
7
6
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Написал си върховна тъпотия.Значи според теб това да си 750 кг торба няма връзка с това да е по-вероятно да се разболееш от корона или каквото и да е друго,така ли?
6
1
 
9
 
! Отговори
Пук преди 3 години
Боеко, приятелят му Шиши и воеводата с торбичка била - видни вегетарианци, гладуващи за общото благо.
5
3
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 4И аз така си мислех преди, но после осъзнах, че народа набива основно хляб и се налива с алкохол (той е калоричен доста).
4
4
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Опазил ме Господ засега, 143см талия презентирам в момента на плажа.
3
5
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Сърцето на хората с наднормено тегло се бори достатъчно с него. Короната и задуха му идва в повече.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси...трябва да отслабна!
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диетологът д-р Николова говори за инфекциозно заболяване.... Д-р Николова, хайде всяка *** да си знае блатото, а? Явно ви се ще да имате диетуващи, че сигурно са ви спаднали приходите, ама не толкова очевидно, моля ви