Наднорменото тегло - рисков фактор за коронавируса

Затлъстелите по-често стигат до интензивното отделение
38
Наднорменото тегло - рисков фактор за коронавируса
Снимка: Pixabay

"Натрупаха се данни в последните месеци, че наднорменото тегло и високите степени на затлъстяване правят хората с COVID-19 рискови. Те по-често биват приемани в интензивни отделения и поставяни на апаратно дишане. Много проучвания сочат, че при хората с наднормено тегло, по-често се наблюдава фатален изход”, обясни диетологът д-р Мария Николова пред по Нова тв.

Още по темата

Според нея един от изводите на проучванията е, че и наднорменото тегло е сред рисковите фактори за коронавируса, освен възрастта и придружаващите заболявания.

„По принцип затлъстяването се свързва с хронично възпаление в организма. Хората, които имат наднормено тегло, обичайно имат по-лош хранителен статус. За сега в България няма официални данни как се е увеличили сред децата данните по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването. Почти ежедневно се сблъсквам с една и съща анамнеза. В следствие на обездвижването и спирането на обичайното движение, ако детето е било с леко завишено наднормено тегло, то вече се презентира със затлъстяване. ”, обясни тя.

Доктор Николова посочи, че се наблюдава и натрупване на мазнини в областта на талията, което е предразполагащ рисков фактор. Тя съветва да се приемат повече плодове и зеленчуци, да се консумира пълноценен протеин, а да се занижи приемът на бързи и пържени храни. Според нея, тази диета е полезна и в борбата с коронавируса.

 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали има забрана от министъра?? Защо отвориха университетите?? Защо за и диотщина и о лигофрения???
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не престанете да пишете тия простотии бе
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните глупави съчинения във връзка с тоя вирус.
33
3
 
0
 
! Отговори
жалки бездушни хора преди 1 месец
май блудниците ви изпреварват в БОЖИЕТО ЦАРСТВО да се наречат БОЖИИ ДЕЦА себеправедни добри прости душици
32
2
 
0
 
! Отговори
не ме интересувате преди 1 месец
не се потя за чужди хора,оправете си взаимоотношението с БОГ не с телефона или разкрача поза фенове на себе си себеправедни глупаци хайката на шиши и борисов мафия от изперкали злобни баби и дедовци и себевлюбени лелки и чичовци добри насилници изперкали БОГ да ви е на помощ хора егоисти смотани БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ
31
2
 
0
 
! Отговори
БОГ преди 1 месец
БОГ
30
2
 
0
 
! Отговори
не ме интересувате преди 1 месец
моето тегло е в норма БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ВСИЧКИ АЛО БОГ Е БОГ БОГ БОГ ВИ ОБИЧА покрити от любовта на Бог или от вашият срам хора ало БОГ Е БОГ.а БОГ Е НАД ВСЯКО ИМЕ,НАЧАЛСТВО И ВЛАСТ,ГОСПОДСТВО,СИЛА В СЕГАШНИЯТ И В БЪДЕЩИЯТ СВЯТ С КОГО СЕ БИЕТЕ КОГО искате НАСИЛВАТЕ добри хора деца на дявола БОГ ли,БОГ имате си работа с БОГ хора слушайте извратените чалги и си промивайте и насилвайте хора проблема си е ваш БОГ
29
2
 
0
 
! Отговори
БОГ МЕ ОБИЧА преди 1 месец
БОГ ПРОСТИЛ ЛИ Е ВАШИТЕ ГРЕХОВЕ свестни насилници нормални и добри БОЖИЕ ДЕТЕ ЛИ СТЕ НА ЧУДЕСЕН БОГ БОГ ВАШ БАЩА ЛИ Е БОГ Е МОЙ БАЩА И СЕ ГОРДЕЯ С БОГ ВЪЗЛЮБЕНИТЕ НА БОГ ВЪВ ВЪЗЛЮБЕНИЯТ ИСУС ХРИСТОС другите извън БОГ да не злобеят,завиждат и се държат като насилници фенове на злото и роби на властта не от Бог БОГ Е БОГ НА ЖИВОТА МИ вие отговаряте за себе си кой е вашият бог или Бог свестни фенове добри хора грешни ПРАВЕДНИ ПРЕД БОГ вашето мнение не е важно,а БОЖИЕТО МНЕНИЕ И ЕТИКЕТ БОЖИЕ ДЕТЕ
28
3
 
2
 
! Отговори
Шиши преди 1 месец
Напоследък много се потим. То не са протести, то не е Ковид...
27
4
 
0
 
! Отговори
Родителя БОГ преди 1 месец
АЗ СЪМ ДЕТЕ НА БОГ за вас не ме интересува честно казано,чули,чели за БОГ е ваша отговорност да търсите Бог не насилници фенове на насилие аз съм Божие дете и нищо не може отмени този факт това е скъпоценно за мен,Бог ме обича,простил и на никой не е работа да ми вменява етикети,които не са от Бог Бог е моят БАЩА и аз Го обичам за вас не ме интересува ваш си избор виртуални хора светни фенове насилници нормални добри
26
3
 
0
 
! Отговори
777 преди 1 месец
под ВЛАСТТА НА БОГ са блудниците,бирниците,лекари от Новият Завет не себеправедни фарисеи и религиозни атеисти безгрешни фенове на безбожие под властта на дявола БОГ ИСКА ДА ПОКАЗВА МИЛОСТ НЕ ДА СЪДИ милостта тържествува над съда намерили милост от Бог показваме милост милостивият намира милост от Бог прощавайте БОГ Е ПРОСТИЛ НА ВАС ГРЯХ,ПРЕГРЕШЕНИЯ БОГ Е МИЛОСТИВ БОГ БОГ ВИ ОБИЧА ХОРА БОГ ОБИЧА това не съм от снимката ало БОГ ОБИЧА МЕНЕ БОГ Е БОГ
25
0
 
5
 
! Отговори
Една преди 1 месец
До госпожата с припадането. Просто не сте свикнали с ниско кръвно, организмът ви ще се пригоди. Аз цял живот съм с такова и да случвало се е 3-4 пъти да припадна, но то пак е имало причина. Най-вече обезводняване. Има начини за повишаване. Но по е вероятно да умрете от високо отколкото от ниско кръвно.
24
3
 
3
 
! Отговори
Една преди 1 месец
Не смятам, че да се храни здравословно човек изисква толкова много финанси. Просто е въпрос на организация. Всичко друго е оправдание. Не може да ме убедите, че килограм зеле или зелен фасул или пък маруля струват повече от един килограм салам и луканка, например. Всичко в въпрос на самосъзнание. Много от богатите на Запад не са слаби, защото са богати, а осъзнават колко е важно да бъдат здрави и че това ги предпазва от голяма част от предотвратими заболявания. Просто е по-лесно да мрънкаме.
23
1
 
1
 
! Отговори
СПОКОЕН преди 1 месец
и по дебели от Мен има спокоен
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това за наднорменото тегло и коронавируса се знае още от началото на епидемията. Само че нещо много хаотично смесват различните степени на наднорменото тегло. Човек с височина 180 см и тегло 81 кг, е с наднормено тегло. При над 98 кг е първа степен на затлъстяване, при над 114 кг е втора степен и т.н.
21
1
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
Не искам в нищо да те убеждавам, та да ми разправяш, че не мога. Написах личен опит, та да имат предвид хората какво може да се случи при голямо отслабване и да имат готовност да реагират и да го избегнат.
Май ще с мисля само за себе си вече. Айде, със здраве.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19
Значи не сте на правилен хранителен режим или не пиете достатъчно вода. Не можете да ме убедите, че с 25 излишни кг сте била по-здрава. Може би просто си търсите оправдания за да спрете всякакви ограничения, защото така е по-лесно.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внимавайте с отслабването. Аз свалих 25 кг за последните 10 месеца. Всичко ок, но кръвното ми от височко станало много ниско. Онзи ден в жегата колабирах на тротоара. Добре, че не бях сама. За пръв път в живота си губя съзнание. Уж за здравето си отслабнах, пък то стана мазало. По добре да си бях пълна, отколкото да падам по улиците. Сега ме е страх да излизам сама.
18
4
 
0
 
! Отговори
не насилие от бкп преди 1 месец
БОГ винаги търси дето дето ГО търсят търсят ЛИЦЕТО МУ не бягат като адам от Бог не насилвани да ставаме безбожни,разратни и разрушени и саморазрушени дявола идва да убие,заколи и погуби,а БОГ ДОЙДЕ ДА ДОНЕСЕ ИЗОБИЛЕН ЖИВОТ каква разлика ИЗОБИЛЕН ЖИВОТ ИДВА ОТ ОТЦА НА СВЕТЛИНИТЕ не от змията дявола това е избираме БОГ ОТЕЦ не насилствената ви политика на насилие ало wc alo ало
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са активните пушачи в цялата история ??