Когато има мъртво вълнение, във водата е опасно и до колене

Най-опасното място в Черно море е брегът, заяви Вили Цеков
Обновена: 3 авг 2020 19:00 | 3 авг 2020 19:00, Красимир Ангелов
28
Когато има мъртво вълнение, във водата е опасно и до колене
Снимка: БГНЕС

В края на юли и началото на август червеният флаг и мъртвото вълнение все по-често изненадват неприятно почиващите по нашето море. Заради няколкото дни почивка на морето и желанието за максимално удоволствие от ваканцията, често туристите не спазват указанията на спасителите, поставяйки по този начин живота си в риск.

Най-опасното място в Черно море е брегът, като именно там много често се случват тежки инциденти, заяви Вили Цеков от Водноспасителната служба към БЧК – Варна в интервю пред Радио "Фокус".

Още по темата
По думите му основните проблеми, с които се сблъскват спасителите на плажовете, са неразбиране от страна на плажуващите на флаговата сигнализация.

По думите му този проблем е характерен най-вече за август, когато температурите са много високи, но ако морето е неподходящо за къпане, става много трудно да се обясни на летовниците защо не могат да влязат във водата.

"Размишленията на средностатистическия плажуващ са следните: Аз съм си платил чадъра, пил съм три бири, ще вляза ама, само до коленете. Да обаче, името на Черно море не е дадено случайно – първо защото под 200 м не може да живее нищо и второ защото спецификата му е много по-различна от тази на останалите водни басейни, които познаваме", посочи Цеков.

По думите му при нас най-опасното място е брегът. "Много е важно хората да знаят, че заставайки във водата до колене – те не са в безопасност. Теоретично погледнато, човек е много по в безопасност там, където все още не е почнала да се разбива вълната", посочи специалистът и уточни защо това е така:

"През нощта ако е имало вълнение, може да направи коридор, това пък дава предпоставки, когато вълните се отдръпват, да минават по този коридор назад към морето. И влизайки до колене, човек може да бъде бутнат от вълната, където попадайки в коридора – водата го издърпва навътре. Ако човек не може да плува, става сериозно. Защото колкото повече се опитва да излезе някой, толкова повече го дърпа водата навътре. Това е т. нар. мъртво вълнение", каза още Вили Цеков.

Експертът към Водноспасителната служба даде и някои много важни съвети за хората, които изпаднат в такава ситуация.

"Най-важното е човек да не се стреми да излиза перпендикулярно на брега
, а трябва да се излезе успоредно. Това са обикновено тесни коридори с 5 до 10 м. ширина. Когато вълната се оттегля дърпа хората навътре в морето. Когато обаче сме подготвени, можем съвсем спокойно да излезем от този поток. И пак казвам, натъртвам – не трябва да се мисли, че влизането в морето до колене е безопасно", посочи Цеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Бароплавателя преди 3 години
А, да попитам само, на Бара опасно ли е да плуваш с омъжени румънки, украинки и рускини или Елинден е по-опасен, благодаря за вниманието.
21
3
 
1
 
! Отговори
до всички преди 3 години
както няма корона-вирус, гака и НЯМА въртво вълнение, капете се на ВОЛЯ-та на ГОСПОД
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко пъти съм вадил деца от мъртво вълнение, защото бг мамите им са прекалено заети да си цъкат телефоните или горещо да обсъждат нечии нови джуки нд мента със спрайт. Вземете се в ръце и внимавайте. С морето и планината човек не се ебавва.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бла, бла, бла.............
18
5
 
7
 
! Отговори
Ооох преди 3 години
Разглезиха се хората. Да ни се чуди човек на акъла, как сме се къпали едно време от април до ноември. Че и на папагал играехме от буните, хем казваха че араматура имало отдолу. И на Св Константин и Елена на топлата вода от вряла в леденото море, ни шок ни нищо... От хората ли е от годините ли? Статия от софиянци за софиянци ли ?
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обичм мъртвото течение повече от цацата.През 5 мин. гледам дали флагът е бял.Не е ли бял,не ставам от капаначето.Бял ли е,местя се на пясъка с бирата.Напече ли,влизам до кръста,клякам пет пъти,и обратно под чадъра.Наспивам се добре и за вечерта съм като тигър.
16
5
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
С нетърпение чакам мъртвото течение, което погрешно е наричано мъртво въвлнение. Широко до 20 метра и влачи до 200 метра. Вкарва ме навътре с бърза скорост и после си плувам към брега.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално Ви пиша, има ли мъртво вълнение децата да са при родителите и далеч от морето.Ако при възрастен водата е до колене, то при детето е моного по-дълбока водата.Пиша Ви го от личен опит, защото като дете само моя инстинкт и може би Господ ми помогна да не се удавя при мъртво вълнение.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AnonimНа софиянци им е все тая, но си прав за течението, вълнението е съвсем друго нещо :))От ранна възраст, моите родители ме учиха да плувам, даже без малко да ме изпуснат, без да искат разбира се при мъртво течение :)
13
1
 
2
 
! Отговори
Виц на деня 2: преди 3 години
Тайната на дълготрайните човешки взаимоотношения? Човекът срещу теб е океан, може да се изкъпеш и да се радваш и да има бански, хавлия, шнорхел, дюшек и любов на плажа! Ама защо толкова много хора плюят, П.икая.т, сер.ат и повръ.щат в океана!
12
2
 
14
 
! Отговори
Anonim преди 3 години
Като бяхме деца, чакахме най-големите вълни. Като те хване и не знаеш къде е горе и къде е долу. Но удоволствието беше голямо. Само трябваше да се чака да излезеш отгоре и да задържиш въздуха. Децата по морето знаехме как да се спасяваме в такова море. А мъртво вълнение означава съвсем друго нещо. Който е пътувал по моретата, знае - тежка голяма, бавна вълна, без гребен. В статията става въпрос за Мъртво течение.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и между другото, потвърждавам, че излизах по диагонал; сега се замислих, вероятно е станало инстинкт. но плуването в море не е като плуване в басейн, особено след Илинден. живеещите по крайбрежието предполагам ме разбират.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днес даже си направих да питам спасителя на поста ще свири ли, ако вляза да плувам, понеже свиреше като откачен на всеки по-навътре от 5 м. оня се ухили и каза: ако плуваш, влизай където си искаш, аз на такива не свиря. имаше вълни, но нищо сериозно, мисля, че не повече от 50м влязох; на излизане имаше поне 20 човека, които се бяха събрали на брега и...познайте - нула дисциплина, на тоя спасител пак му се откачи устата да свири и да вика по пияниците и лелките. съжалих го, честно.
9
12
 
26
 
! Отговори
блабла преди 3 години
Аз като бях на 16 преживях нещо страшно. Реших да вляза по-навътре, да се направя на мъж пред дъщерята на комшиите, понеже сме семейни приятели - ходехме заедно на плаж. Отидох аз навътре, махам там да се види, че съм стигнал, тя ме видя и реших да се връщам - да ама не. Не помръдвам и метър - дърпа ме навътре. И много ми се акаше от някаква развалена цаца и нямаше как повече да стискам, нали и паника. И като се напънах, като го изтрелях пъцула, заедно с пръднята, стигнах до брега веднага.
8
2
 
25
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Че има оспасности, има. Обаче като гледам нашенците и чужденците, чак ме е срам малко. Германци, поляци, руснаци(градските), абе повечето плуват с лекота, защото имат часове още в училищата. А нашите деца в училище не са чували и само които са водени по басейни или са по морето могат да плуват-говорим изобщо че плуват. За мен това е като ходенето или колелото, просто трябва да се научиш-наистина е лесно! А е и много приятно!
7
2
 
17
 
! Отговори
поговорката преди 3 години
Който го е страх от мечки, да не влиза в морето.Или нещо такова.
6
3
 
19
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Аз си имам вградена аларма-Ако ташациuте ми се разклатят от водата(това е моята лична граница за гмуркане)връщам се бързо на брега и така съм жив и до днес.
5
4
 
20
 
! Отговори
Осморец преди 3 години
Въпрек това, тези които не са в час да си стоят там далече от морето. Все пак има и ниви за оране в софийско равно поле например.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най опасното е не брега а да влезнеш извън него :) Като варненец които плува от 4-ри годишен, съветвам тези които не са израсли по морето и не са плувци, да се плискат около брега :))То и затова се нарича Черно море, мъртви вълнения, течения и т.н :)))
3
5
 
6
 
! Отговори
Виц на деня: преди 3 години
Знаете ли как Тутанкамон разбрал какво е щанга?От опит. Също така разбрал в последния момент, че от опит глава боли!