Кунчев: Има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на COVID-19

"Дистанционното обучение не може да продължи безкрайно, резултатът не е същият"
3 авг 2020 11:41, Елка Василева
56
Кунчев: Има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

През последните 3-4 седмици процентът на положителните проби за COVID-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5, стационира на този показател. Това каза главният държавен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев пред БНР.

Процентът на положителните сред изследваните стационира грубо на около 5, процентът на онези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%, поясни той.

Различното и неприятното по думите му е, че има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на заболяването, като по-застъпен става делът на младежката възраст и по-ниските възрасти в броя на положителните лица.

За три месеца този процент, който в началото е бил от 5 до 7 за отделните региони, сега е достигнал до 25, подчерта д-р Кунчев.

Той припомни, че голяма част от тях изкарват заболяването или със скрити симптоми, или много леко, „но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните.“

Още по темата

В България работим със седмична заболяемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни, уточни Ангел Кунчев.

През уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби, допълни той.

Ако продължи ръстът на заболеваемостта, съчетан със смъкване на възрастта, ще има реални рискове от поява на положителни случаи в училищата. Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви, допълни Ангел Кунчев.

„Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение. Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи“, коментира главният държавен здравен инспектор.


 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tочно това им казваше Мангъров- да пазят старите, а да пуснат навън младите да се поомешат и да го изкарат. Обаче бгмама скочи- няма да си жертвам моето дете
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 52: Аз съм друг анонимен и нямам проблем с правописа. Ама вече не е важен. На никой не му пука. Гледа се съдържанието и смисъла. Това е друга тема. Всичко се опорочи!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12,
Какво си се засилил да искаш дипломите на другите, като не знаеш правописа поне?
Аман от неграмотни плондери с претенции.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Компот от круши. И тикви.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност точно обратното казва Кунчев. Младите и красивите основно го разнасят, а ще се тръшкат не толкоз здрави и възрастни техни роднини, или където успеят да го занесат. Тука са в ваканция, така че се очаква и по морето да го закарат.
Но всъщност нищо ново. Те повечето случаи, дори и в периода на засилените мерки, бяха от такива прихождащи от далече и за малко.
47
6
 
6
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Според тезата на този всички протестиращи досега би трябвало да са изпукали от ''страшния'' вирус!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОСТАВКА !
СЪД !
ЗАТВОР !
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Munchen_DE 39
Намаляват щото си отидоха по родните места и градът се изпразни.
Толкова ли е трудно да се сетиш?!
Да не говорим че провинцилаистите които живеят в София и сега са по
села и паланки са най-недсциплинараната част от живущите тук.
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като пуснат училищата наесен ще видите какво мазало ще стане.
Бедна ви е фантазията.
43
0
 
8
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До изумен Ами то е елементарно, но е и за теб ,бе "изумения". Правят се по-малко проби и то само на действително заподозрени лица (за зараза, не за нещо друго). Поради това и процентът е по-висок. Ако се направят едновременно 1 млн проби на случайни хора, процентът ще клони към нула. Моля не демонстрирайте своето незнание и невежество, че става излагация.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР, ДАНС, каскетурата да се захващат с лицето Ковид-19, колкото и леко и ефективно да се пренасят тук-там. Крайно време е да го заловят. Заповедта е на министър-председателя.
41
9
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 1 месец
Смениха плешивия с тоя. <ай ще трябва да обесим един за назидание на всички палячовци
40
12
 
6
 
! Отговори
къв вирус бе преди 1 месец
Тоя чиляк не знае колко уши има на главата,ма иначе ръси мозък по телевизора!
39
1
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Нормално е да не коментираш неща които не разбираш. Все още има шанс за теб, да прескочиш вируса на масовото неумие.
А ако поразсъждаваш малко, и успееш да разбереш какво има в предвид даже и ще кандидатстваш за клуба на умните.
38
9
 
4
 
! Отговори
от демокр.палатка преди 1 месец
Ангеле бе
хареса ти на теб да кусаш с големия черпак
Стойте си вкъщи
а ние на море
Таз настинка ще мине бе
ама обръсни брадата да видим какъв гръцки тен си направил
37
0
 
9
 
! Отговори
Munchen_DE преди 1 месец
В интерес на истината случаите в София намаляват втора поредна седмица (за който ги следи в детайли). Градът беше с по 90-100 случая на ден, миналата седмица имаше по 50-60 случая в началото, по 29 в петък и събота, от вчера са едва 8. Едноцифрено число не е имало от 2 месеца!
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе герберасти! Още сме Живи! Въпреки всичко. ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР!
35
6
 
7
 
! Отговори
От Плевен преди 1 месец
Каква социализация и общуване искате по време на сериозна епидемия!? При въздушно капков път на разпространение.. Ще пламнат за 20 дни училищата! То ако ученикът до 10- 15 годишна възраст, пък и по- малките, не се е научил да общува с другите, какво са го възпитавали родителите? Или прехвърляте всичко на училището, а? Нали лекарите постоянно препоръчват да не се събираме много на закрито, а и да бъдем с маски. А в училище? Кажете, обадете се, лекари!!!
34
7
 
5
 
! Отговори
изумен преди 1 месец
"През уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби, допълни той."
това даже няма да го коментирам
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз даже си мисля,че затихва и от септември ще са 5-6 случая на ден,дори ще изчезне.