Сензация от Португалия – Христофор Колумб бил син на Владислав Варненчик?

Операция История представи хипотезата
168
 
Истинска историческа сензация поднесе в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR българският писател и историк Иван Тренев. 
 
Базирайки се на работата на изследователя Йордан Михов и научния труд на известния португалския историк Мануел Роса, той разказа за историческата хипотеза, че великият откривател Христофор Колумб всъщност е син на известния от българската история полско-унгарски крал Владислав Трети Варненчик.
 
Според трудовете на Мануел Роса животът на Христофор Колумб е фалшифициран и че всъщност той е рожден син на Владислав Варненчик, който не загива в прочутата битка край Варна, а е спасен и избирайки  пътя на доброволното изгнаничество попада на о-в Мадейра.
 
Там се жени и му се ражда син - бъдещият откривател на Америка.
 
Битката на народите от 10 ноември от 1444 година края Варна е една от най-подценяваните битки в нашата история. Хиляди поляци, унгарци, албанци, българи, италианци и корпусът на граф Влад Цепеш Дракула се сражават в колосална битка с многобройните османски войски за освобождението на българите и балканските народи от иноверните нашественици, разказа Иван Тренев. 
 
Личността на младия, едва 20-годишен крал, определян като новия Александър Македонски, също не е достатъчно изучена. Има доказателства, които сочат, че той не е бил убит в битката, а е успял да се спаси. 
 
Поради силните религиозни си чувства и династическите борби в тогавашното огромното полско-унгарско кралство, той първо се оттегля в манастира "Света Екатерина" в Синай, а после под влиянието на Енрике Мореплавателя заминава за о-в Мадейра, откъде дълги години продължава битката си с ислямското нашествие в Европа.
 
Единственият български държавник, отдал дължимото на Владислав Трети Ягело е българския цар Борис Трети, който през 1935 година открива уникалния паметник мавзолей край Варна - посветен на смелостта на младия крал и героизма на неговите кръстоносни воини. 
 
В предаването бяха показани уникални фотоси на сабята на Владислав и на къщата, в която се предполага, че е живеел в Мадейра. Тя и до ден днешен носи името Каса дел Реи или Къщата на Краля.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
БЪЛГАРСКОТО МУ ИМЕ Е ХРИСТО КОЛЕВ
76
1
 
10
 
! Отговори
Херо ел кокаино преди 3 години
Е син на баба ми Кона от Поибрене,която се охрастила с пра дедото на Христо Форо и тази следа е истински българската, да знаете. Айде кукуригу....
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Конфуций - син на Тодор Живков?Не бре, бай Тошо правешки бил син на цар Борис Трети! От "Позитано" изфабрикуваха тази версия, а историците от БАН само чакат знак, за да "намерят" и те доказателства в полза на твърденията за аристократичния произход на правешкия ром, дето е учил само до четвърто отделение. Това е единственият му документ за завършена степен на образование - начално. Е, все пак е нещо, не е съвсем без хич.
74
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 3 години
Тоз па съвсем изперка вече.
73
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сензация от Португалия Христофор Колумб бил син на Владислав Варненчик?" .... ....,пълна глупост и измишльотина,вече обърнахте историята на филмов екшън-фантастика! След тракийската измишльотина,сега сервирахте и тази измишльотина!Аман от глупости!Писна ни от вашите измишльотини!
72
2
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Този болярин е син на Иван Шишман,законен престолонаследник.Но не е само той причината,а и на Ватикана с оглед католицизма.
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сензация от Португалия Христофор Колумб бил син на Владислав Варненчик?" .... ....,пълна глупост и измишльотина,вече обърнахте историята на филмов екшън-фантастика!Писна ни от вашите измишльотини!
70
4
 
14
 
! Отговори
Маке преди 3 години
Не е верно татари,македонец е Ристе Колумбовски се кажувал он от малечук се учил да плава на Охридското езеро!!!Немой го пипате,сакън!
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължително е веднага да изявим претенции към Южна, Северна Америка и Карибието. А ако Тръмп купи Гренландия...и тя е наша!!!
68
1
 
7
 
! Отговори
продължение преди 3 години
Та похода е заченат от български болярин-аристократ,който е бил и част от унгарската аристокрация и част от унгарския дворец,разровете се по-подробно в данните и ще се убедите,та той е бил на голяма почит в унгарския двор,но след загубата на битката с османците,загубва част от влиянието си в унгарския дворец.
67
2
 
9
 
! Отговори
Санчо Панчо преди 3 години
До АнонименЗадминахме ги!
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В голяма грешка сте,похода е заченат от български болярин-аристократ,който е бил и част от унгарската аристокрация и част от унгарския дворец,разровете се по-подробно в данните и ще се убедитеА Полша тогава не е съществувала като държава,това е било Русия и част от Русия,до началото на 19 век са имали православни църкви,руския патриарх Киприян, който е българин по произход и от рода на болярина Григорий Цамблак,под чиято опека са влизали и земите на днешна Полша,докато е бил патриарх на Русия.
65
6
 
20
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
А пък Арман Бабикян е брат на Румен Радев . Корнелия Нинова е сестра на мая Манолова. *** е любовник на Сергей Станишев.
64
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психиатър към пациента си:- Чудесно! При вас се наблюдава голям напредък!- Какъв напредък? Преди 2 седмици бях Наполеон, сега кой съм? Никой!
63
3
 
16
 
! Отговори
usa преди 3 години
Христофор Колумб баща на колумбийските картели пра пра дядо на Пабло Ескобар който е българин също Павли Скобарника....
62
3
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
И това ако ние е брътвежи на един луд....
61
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умиращ народ, измислящ си все по-велика история... къде сме го виждали?
60
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята е фалшива. Колумб е открил нов сорт тиква в банкя. Лъжат ни бе!
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това гостът твърдеше в половината от предаването, в другата половина твърдеше, че самият той е Наполеон.
58
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да забравя как Роско целуваше снимката на Бареков в национален ефир...