Подкрепа за протестите и от Чикаго: Следим какво става!

Бунтът стигна отвъд океана
5 авг 2020 09:40, Петя Славова
60

Освен писмено заявената подкрепа към мирните протести от страна на Американското посолоство в средата на месеца, от дипломатическото представителство посъветваха своите граждани да избягват централните софийски райони поне до 16-и юли, когато имаше организиран национален протест.

Месецът измина, протестите продължиха. Август разшири картината със солидарност, която идва и отвъд океана. Българите в САЩ и по-специално в Чикаго, където живеят хиляди наши сънародници се включиха в демонстрациите.

На 9 август ще се проведе следващият протест в предградията на Чикаго. Сънародниците ни извън граница подкрепят антиправителствените мероприятия у нас.

Даниел Дженев е инициатор на протестните действия в Чикаго. Той коментира за "България сутрин", че местоположението са предградията на града с идеята да се даде в ъзможност на хората, които имат семейства, да присъстват.

Още по темата

"Мислим да съберем много повече съмишленици, които да подкрепят българите, които са по улиците и на площадите в нашата страна. Въпреки че живеем в чужбина, ние непрекъснато следим какво става там, имаме деца. Един ден може нашите деца да се върнат, да отворят бизнес", каза Дженев за Bulgaria ON AIR.

Справедливо правосъдие, по-добро здравеопазване, адекватна социална система. Това са част от надписите на плакатите на протестиращите в Чикаго.

"Искаме да покажем солидарност и да вдъхнем кураж на хората в България. Искаме да покажем на нашите сънародници как от Западна Европа, от Америка, от Канада, Австралия, по целия свят българите милеят за България. Ако вярвате в нещо, продължавайте да го правите и не се страхувайте от последици, от държавата, от града, в който живеете", призова гостът.

Относно ситуацията с коронавирусната пандемия, Дженев посочи, че Чикаго е ударен по-рано от коронавируса, заедно с други американски градове.

"Най-високият пик беше март-април-май и е поотминал. В момента сме в четвърта фаза и е разрешено от представители на града да се събират до 50 души", обясни той.

Събеседникът отбеляза, че митингът не се организира всяка седмица, а през две седмици поради съображения за безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 24: щом пред теб стои такъв въпрос... Кой съм аз да ти отговарям? Просто бъди така добър да си се плацикаш в твойта рядка калфи ме остави да се справям с моя живот в Родината както аз намеря за добре, райт?
29
5
 
27
 
! Отговори
МОЛЯ преди 3 години
"Искаме да покажем солидарност и да вдъхнем кураж на хората в България....................НЯМАТЕ НИКАКВО ПРАВО да се бъркате изобщо в живота ни вие, независимо кого подкрепяте или не. ОТ далеч е лесно. Лицемерието ви ме отвращава
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 22: нормалните хора не се предават и не търсят хубавото наготово. Те държат живота си в ръце и всеки ден работят, за да го направят по-добър. И ни се удава. Лека полека ще стигнем там, където сме решили. Въпреки всички и всичко. А после нека децата на предпочелите лесното се върнат. На хубаво и на готово. Може и да ги приемем. А може би не?
27
9
 
22
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 години
Не съдете българите в чужбина ,а журналистката ,която представя мнението на единични българи от чужбина ,а това не е меродавно за всички нас,които милеем за България и сме тотално срещу абсурдните протести организирани от един комунист родоотстъпник нтовски генерал и един червен олигарх
26
3
 
21
 
! Отговори
Абе Дженев, преди 3 години
защо не блокирате централно кръстовище в Чикаго?А-а,сигурно защотоведнага ще ви смачкат,Друго е отдалече да менторстваш и да даваш акъл.Много сте умни всички"прокудени",а защо не останахте тука и да създаватепринадена стойност?Берат ягоди в Англия,защото няма тука,ББ не им е посадил.Мързяло ги е(или не са могли)да измислят нещо ново,да кандидатстват зафинансиране,да направят нещо полезно.По-лесно е да ходиш и ползвашфондове в чужбина и да пееш какъв изгнаник си.Който е некадърен,така прави
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27 българин, ще те 4у кам пред Малинчо.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Владко, не се разсейвай да не паднеш от скелет0.
23
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
ся ти *** ли си , или си намерил по доброто място ? само това те питам .
22
18
 
5
 
! Отговори
Знам ли преди 3 години
Като сте останали в БГ какво сте направили - драскачи по форуми с малки... и палаткаджии. Отдавна сме се изнесли заради такива като вас. Не се ли питате защо има хора, които са съгласни и тоалетни да мият и да разнасят пици. За да не седят с такива като вас.
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, и последно - протестерите от Америка плащат ли данъци в Родината?Моята или твоята Родина?
20
18
 
3
 
! Отговори
Боб преди 3 години
Мисля, че който не подкрепя протестиращите подкрепя мизерията в която живеем 30 години..Всеки човек има право да избор, много е добре ако е осъзнат...а не основан на емоции
19
4
 
23
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Някакви миячи на чинии, разносвачи на пици ,строителни работници или скучаещите им безработни жени ни дават акъл.Колкото до училите в чужбина, хайде холан, видяхме ги при Царя!Дойдоха, опекоха си питката за 800 дни и после ритнаха кросното. Хайде няма нужда...
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9-ти е неделя. Значи ще крадат от времето си за почивка - това е похвално. Стана ми интересно за адекватността на българските системи. Примерно здравната. Може ли подробности с какво е по-зле от американската? А с какво е по-добре? И за бизнеса на децата - те по американски или по ориенталски ще го правят? Не че нещо, ама ми е любопитно. А, и последно - протестерите от Америка плащат ли данъци в Родината?
17
3
 
19
 
! Отговори
Върл Левскар преди 3 години
Ей смешници , я опънете палатки в Чикаго та да видим що ще стане !
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е всичките ги изкарахте платени :) Нищо лошо не правят хората, но с това протестиране от другия край на света приличат на китайката, дето обвинява своите, че са създали вируса.
15
0
 
3
 
! Отговори
Боб преди 3 години
До Умен българин,Наистина доста мисъл строи от писаното ти. Дали не си се писал "Умен българин", щото иначе нямаше да се разбере какъв си :)
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не пробват да блокират едно кръстовище в Чикаго да видим как действа демокрацията? А тука протеста срещу властта се пази и стимулира ревниво от нея самата...
13
6
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 години
тия дето не живеят в България да не се обаждат ! тия са скъсали с България от години , на тия даже не трябва да се позволява да гласуват ! родолюбци били , грижа ги било ! да бяхте стояли тук , да допринасяте нещо полезно за България , мили ми преуспяващи миячи на чинии .
12
3
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
И освен това айде без манипулации - посолството на САЩ не е изразило някаква конкретна писмена подкрепа за протестите в България. Това си беше чиста проба димпломатична декларация по принцип.
11
4
 
2
 
! Отговори
До Румен Радев преди 3 години
Той е оправен и се е оправи. Ние се чудим как да се оправим..Но гладен на сит не вярва...