Социолог: Гражданското недоволство може да ерозира протестите

Оставката сама по себе си не води до смяна на модела!
78
Социолог: Гражданското недоволство може да ерозира протестите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борисов няма да подаде оставка, защото ще излезе, че не може да завърши нито един мандат. Това прогнозира социологът проф. Петър-Емил Митев, основател на Институт "Иван Хаджийски", пред БНР.

По думите му от напрежението на протестите ще зависи дали ще е достатъчно, за да принуди премиера да се оттегли от властта.

Професорът припомни, че Бойко Борисов вече два пъти е подавал оставка и коментира, че "той е наясно с този акт" на слизане от власт.

Още по темата
Според него протестът е недозрял и "като юмрук се концентрира върху искането за оставка". "Оставката, сама по себе си, не може да доведе до смяна на модела", категоричен беше социологът.

"Това, което виждаме, е, че броят на протестиращите намалява, а той беше медийно преувеличен. Едни по-прецизни изчисления показаха, че максимумът в центъра на София е бил около 6 хиляди души. Броят на протестиращите намалява, заедно с това се радикализират формите", обясни проф. Митев.

Той добави, че по-радикалните форми на протест изискват повече организация и повече са нарушенията на закона, което води до повече поводи за гражданско недоволство.

"В поведението на полицията се вижда тънък замисъл - да се оставят лудите да се налудуват, т.е. протестиращите да протестират и да влязат в пряк конфликт с гражданите... Гражданското недоволство може да ерозира протестите", смята той.

Социологът коментира, че "има голяма предубеденост в твърдението, че цялата външна и вътрешна политика на Борисов е пълен провал":

"Факт е, че през 2019-а година е произведен най-големият брутен вътрешен продукт в цялата история на България. През последните 15 години най-сериозният външнополитически успех е началото на нова фаза в европейската интреграция - включването във валутния механизъм", отбеляза той.

Проф. Митев се съгласи, че това не прави фигурата на премиера Бойко Борисов безспорна и даде пример с времето преди 1989-а година, когато Тодор Живков е твърдял, че е построил една втора България, но хората са се вглеждали не в цифрите, доказващи това, а в онова, което е било присвоено от управляващата върхушка.

"Беше отхвърлен Живковизмът, включително от неговата собствена партия. Сега очевидно епохата "Борисов" приключва. В протестите доминират младите хора. младото поколение, с което Бойко Борисов няма общ език, а той умееше да води диалог, но сега неговото умение няма ефект", обобщи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65По-скоро ще ви изметем от площадите, със счупени глави, отколкото да позволим оставка на Борисов, предсрочни избори и служебен кабинет на радев-решетников.
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че 2019г. БВП-то е най-високото за всички времена, но това се дължи най-вече защото сме в ЕС, т. е, важи за абсолютно всички източноевропейски държава, пред които ние навремето сме били. В тоя ред на мисли, най-голяма заслуга за това има Костов, тъй като той подписа предприсъединителните договори, или с други думи, ефекта от едни реформи се усеща след няколко години, а Борисов за 12-13 години не направи нито една реформа, просто усвои едни пари.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 6000 души бе, ДБ спечели 6 големи района в София, а това беше много преди да се видят кирливите ризи на властта. Тоя май е слънчасъл.
63
0
 
7
 
! Отговори
Прожектор преди 3 години
Точно това е причината да бъдем предпазливи в оптимизма си. Защото ламята, подобно на приказката, има много глави. И на мястото на всяка нейна отсечена глава се появява друга. На мястото на една мутра се появява веднага Учиндолска или друга такава.А още по-зловредни могат да бъдат "образованите се" глави на същата ламя. Достатъчно е да погледнем настоящите електорални нагласи.https://mediapool.bg/alfa-risarch-slavi-trifonov-i-db-iztlaskvat-dps-do-peto-myasto-ako-izborite-sa-sega-news310589
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да подаде и да не подаде оставка пак него ще изберем на изборите. Вие си протестирайте, демократично е.
61
10
 
4
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Този на снимката, той ли ви е социолога. Или без снимка на Бойко не можете?А за "големите успехи": При вече трети мандат на Бойко си оставаме най-бедната държава в ЕС. Хората излязоха на улицата, защото вече им е ясно, че докато не се оттървем от крадливата гербаджийска дружинка няма да се отлепим от дъното.
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще подаде, ще подаде!
59
0
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Бря койна на нас за нящо?30годин си праат кот си искат.И продължават.Тъкмъс малко нящо са закрепи айде пак протести,избори,щуротии.Аман бре!
58
13
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Онези, отвъд океана, се биха южняци срещу северняци и направиха държава. Днес трябва да се бием герберасти срещу нормални хора, за да имаме държава.
57
5
 
14
 
! Отговори
Протестите преди 3 години
направиха всичко възможно да се компроментират сами, като показаха най-пропадналите си последователи, блокирали центъра на столицата и затрудняващи живота на доста по-многобройната публика. Нормално по този начин те прекъснаха връзката си с гражданите, чиято подкрепа всъщност е единствената храна, за протеста. Затова именно правителството направи всичко възможно те да бъдат показвани възможно най-подробно по всички медии.
56
0
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
Не се и съмнявам - на дървена глава, паве подхожда за дружка
55
13
 
7
 
! Отговори
zombirane преди 3 години
налице е мобилизация на безпрецедентна пропагандна машина, с около 30 хиляди и повече участници, вкл. националните телевизии,за да докажат на хората колко е велик лидера им, без него и партията му няма държава, протестите не дават алтернативи, социолозите им пригласят и представят измислени резултати от проучване, лошото е че всичко се плаща с огромни пари от данъците на българските граждани, тоест хората сами си дават пари, поради липсва на контрол на харчовете, да бъдат подвеждани и лъгани
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе този социолог на коя планета живее?И не е ли бивш комунист,макар,че бивши комунисти няма,напр.ББ си е все такъв-отвътре червен,от вънка син.
53
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли е социологът на снимката?Бреййййй,тоя и социолог станал.А бе направо е извънземен.Вече не останаха титли,които да не притежава светиня МУ.
52
2
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Такива сме ги виждали много. Стой си в *** и не се излагай.
51
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 50Так съм ги намразил тези гробари, че някой ако ми спомене, че е... - ще му светя маслооото,
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 48Гледай да не се върна, да ти покажа! С паветата сме си първи дружки, а с молотооов - любов от пръв поглед...Като се върна от чужбина, ще питам вожда ви, що съм там и защото още не е в затвора по направление...
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко хиляди заблудени оФце... не може да определят кой и как ще управлява държавата...Факт...
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 45В този живот на никой не съм правил компромис, мирогледа аз ще ти го сменя - сенки тупортакис - примерно! Каквото си избереш, пожелание на клиента, нали? Тъпаааци, радвайте се, че има корона, иначе досега да сме се върнали и да сме ви измели с все багажа, както сме ви набрали с годините - мъка ви....
47
1
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Ти чий търсиш в чужбина ,а си буташ гагата тука