Анкета: Жителите на Варна са традиционно четящи хора

44% от запитаните са чели в последния месец
6 авг 2020 14:00, Анисия Иванова
13
Анкета: Жителите на Варна са традиционно четящи хора
Снимка: Асоциация "Българска книга"

Жителите на Варна са традиционно четящи хора, сочи проучване на "Галъп интернешънъл“ за читателските настроения сред жителите на града и отношението им към традиционното изложение в Морската столица "Алея на книгата“. Изследването е по поръчка на Асоциация "Българска книга“.

Анализът на резултатите откроява Варна като град на традиционно четящи хора - 59% от анкетираните са си закупили поне една книга през последната година, като впечатление прави, че процентът купували книги сред варненци е най-висок при възрастовата група между 30 и 49-годишните от анкетираните

Също така на въпроса "Преди колко време сте прочели последната си книга” 44% от участниците в проучването посочват, че са чели в последния месец.

Проведената анкета разкрива още, че 81% от респондентите, жители на Варна, смятат, че настоящото място на провеждане на книжното изложение - Ларгото, е подходящо, сравнено с алтернативни локации. 6% са на обратното мнение, а 13% не могат да преценят.

Изследването показва, че книжното изложение на открито "Алея на книгата" - Варна се радва на популярност сред всички възрастови групи – 77% от жителите на града споделят, че знаят за изложението, като 86% от запознатите с него казват, че са го и посещавали, а 60% от тях – че са си купували и книги от него.

Литературният кът, неизменна част от Алеята, който е домакин на срещи с автори, издатели, преводачи, представяния и премиери на книги, също се радва на широко одобрение сред анкетираните, като 89% от тях намират инициативата като полезна.

---------------------------------------------------

Проучването "Отношение на гражданите на град Варна към изложението „Алея на книгата“ е проведено чрез преки полустандартизирани интервюта „лице в лице“, в периода 14 - 18.07.2020 г., сред представителна за пълнолетното население на Варна извадка от 804 лица на над 18-годишна възраст, от „Галъп интернешънъл болкан“ и е поръчано от Асоциация „Българска книга”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко хубаво звучи заглавието...А реалността - автори, предимно чужди, задължително "драма, романтика" ако е жена. Ако е мъжко - книги за мафията. За финал - снимка от произволна страница + цитат с послание "обичай себе си". За останалите малък процент, които четат смислени заглавия или книги помагащи им в професионален план - едно голямо браво!
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една книга само масово не желаят да прочетат специално във Варна - Закон за движение по пътищата
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако аз съм прочел 20 книги от началото на пандемията и съм купил 30 заглавия, а никой друг от кооперацията не е прочел и купил нищо, излиза че средно четем по 2 книги на месец. Я Галъп да си проведат анкетата на Алея Първа на капаните и чалгата, а не в библиотеките.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варна, морето, сините вълнивятърът в косите, хубави жени...
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, да, познавам 20 варналии, стари и млади, по-големи селяни от тех са само майните.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статистика, статистика, проценти....дано да е така, но...
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К'во са чели - постове във фейса ли? Това не спада към четенето. В цяла България е така.
2
0
 
5
 
! Отговори
пп преди 3 години
до 1потвърждавам
1
0
 
9
 
! Отговори
Варна преди 3 години
А в Бургас никой не чете и всички са прости!