Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията

Стратегическият документ от Съвета на президента - в три фази
620
Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общественото и човешко развитие на България е неблагоприятно и това говори за неуспех на държавата да предложи и реализира стратегически виждания и действия.

Това е записано в първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Още по темата
Към 2020 година българското общество се отличава с крайно тревожни, устойчиви тенденции - висока смъртност, лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособно население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, каза при представянето на документа днес председателят на Съвета Александър Маринов.

По думите на Маринов определението на тази картина е стратегически неуспех, а водещият стратегически документ Националната програма за развитие "България 2020" не е осъществил целите и приоритетите си.

Той посочи, че заложените в проекта за нов документ - Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г. са нереалистични, особено при неизпълнението на аналогични, по-скромни цели в "България 2020". Александър Маринов допълни, че те не могат да бъдат постигнати със същия модел на политическо и управленско мислене и действия.

Рискът е за пореден десетгодишен план нацията да остане в плен на неизпълними пожелания и този риск е реален, каза Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.

Проектът за Национален стратегически документ ще се развива в три фази, които си поставят за цел обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение в страната и изпълнението на досегашната национална стратегия, определяне причините за неуспехите и грешките, формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация. В социалните мрежи и в отделен сайт ще могат да бъдат представяни мнения, оценки и предложения по проекта.

"Може да се направи обобщеният извод, че водещият стратегически документ  Национална програма за развитие България 2020 не е осъществил целите и приоритетите си. Начертаната визия за състоянието на страната остава пожелание за неопределеното бъдеще. Дори там, където има положителни тенденции (като икономическия ръст и нарастването на износа), те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата", пише в документа.

Според съставителите му проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
5
 
43
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Чудех се къде се скри Деса пък тя писала стратегия на нейния
447
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
неустоимия ***,любимеца на масите.зеления миризлив чорап.
446
7
 
34
 
! Отговори
Р.Радев-балалайка преди 3 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
445
9
 
35
 
! Отговори
М дааа преди 3 години
Тая чибурашка сами си я натресохме!Сега ще драпат да вземат власта и да направят така че да напуснем ЕС.После ще ни върнот в Евразия,ще станем по бедни и от Зимбабве!
444
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли сега защо Фигуранта насъсква младите хора-защото не помнят Виденовата зима,защото не помнят как родителите и бабите има са загубили спестяванията си.За това мисирката миризлива бута фитилите на децата.Импийчмънт алчен празноглавецо,мястото ти е в затвора
443
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.двамцата с Фигуранта - чемодан, вакзал, масква :)
442
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НСО-то още ли разхожда Деса по моловете?
441
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигурант,как може да си толкова *** бе? Без парашут ли си скачал от самолета,игривата Деси много ли те бие по главата,но наистина рядко *** екземпляр си
440
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, Старшинка отде ги изкара тия куци коне ве?
439
1
 
3
 
! Отговори
izh преди 3 години
Ще ми сритват те милионерите. Че ние имаме достатъчно натрупан капитал да докараме "ВАГНЕР" и да им видим сметката еднократно. А, после? Не ми пука, аз ще съм добре !!!
438
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ако съм на *** утре ше изкарам и Жан Виденов по телевизиите да се оплаче от ГЕРБ :)
437
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ СТАРШИНА КРАДЕВ,ТИ С НАРОДА ЛИ СЕ ПОДИГРАВАШ БЕ КАП.*** ПРОБИТ?ТОЯ ДЕБЕЛ *** МАРИНОВ НЕ ОКРАДЕ ЛИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ НИ,ЧЕ СЕГА СЕ ОПИТВА И НАШИТЕ ДА ОКРАДЕ?ФЕЛДФЕБЕЛ,ЩЕ ЯДЕШ БОЯ НАКРАЯ,А И НЕ САМО С БОЙ ЩЕ СЕ ОТТЪРВЕШ
436
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другаря Гечев, тоя колос на икономикса, що още не са го назначили за съветник на Фигуранта бе?Ще им напише 4-та част "Аз съм кaмyне и мога да крада и с ГЗ си" !
435
0
 
19
 
! Отговори
555 преди 3 години
Даааа,държавата има голям неуспех за развитието на нацията през последните 10 г. и най-вече с неуспеха си да повтори незабравимата Виденова зима , с неуспеха си да фалира 16 банки и да фалира хиляди семейства със заплати в този период 5-10 долара , а може би неистово желаеше да фалира КТБ ,но тази работа вече беше перфектно свършена , не успя да задържи заплати и пенсии от преди 10 години а ги вдигна 3 пъти , не успя и нищо да построи и да запази добросъседски отношения . МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ !!!!
434
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя мазен глиган Маринов не беше ли писал програмата на Виденов,когато долара стана 3000 лева?
433
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стратегическият документ от Съвета на президента - в три фазии трите писани в руското посолство :)Първата е преведена и я прочетоха, другите - когато им дойде времето!
432
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Импийчмънт и Гешев да действа. После ще му дойде акъла. Мариноф ше му отива на свиждане, заедно с ***, доган,Божков,пеевски и решетников
431
1
 
10
 
! Отговори
488 преди 3 години
До АнонименБоко нищо няма да Ви вземе оставате голи тъ пунгели.
430
11
 
2
 
! Отговори
Маринов преди 3 години
Умея - пиша. Като ви е толкова акъла....
429
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При оставка на правителството можете ли да изградите полеви болници------Защо да не можем?Боко мисли да си вземе полевите болници с него ли?