Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има

Проф. Витанов: Гущерчето още не е годзила, но си расте
87
Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Теорията на игрите за вируса в България е малко сложна, защото има една група хора, които казват, че вирус няма. Това обясни математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на пандемията от Covid-19 у нас.

Ако разгледаме четири сценария според теорията на игрите, при първия се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките, както те се спазваха през март и април.

Още по темата
"Никой не вярва на това, но съществува този сценарий и трябва да се сметне за пълнота. Резултатът там беше 11 500 заразени обща бройка в края на август, 13 500 в края на септември. Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше", посочи той пред БНР.

Следващият сценарий е т.нар. докторски сценарий, защото докторите от Щаба много го обичат, посочи проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 хиляди в края на август и 20 хиляди в края на септември.

"Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи", каза той.

Най-вероятният сценарий според проф. Николай Витанов е за най-малко 16 хиляди случая в края на август и най-малко 25 хиляди в края на септември. Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното - онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят. Според него именно този сценарий е най-вероятният.

В последния, четвърти сценарий, здравната система рухва. Той е много малко вероятен. Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий, увери математикът.

Присъственото начало на учебната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, защото ефектът ще се прояви по-късно, през октомври, уточни още Витанов.

"Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте. Бяхме отличници, в момента положението е поносимо, но ако продължава така, няма да бъде добре наесен", смята специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаше вирус, откривателят му щеше да е световно известен. Всеки знае откривателя на ХИВ Люк Монтание, Ковид19 обаче никой не го е виждал.
13
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като настояват че има вирус, не е зле да покажат документ,доказващ, че някой някъде го е изолирал. Защото една дама изпрати такова запитване до Канадският национален изследователски съвет, който на 14 юли удостовери писмено,че такъв документ не съществува.
12
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вярваш, че няма вирус е глупост, но да вярваш в приказките на такива като тоя е още по-голяма глупост. Истината е, че каквото и да се прави всеки ще го проболедува.
11
9
 
8
 
! Отговори
вир0$ преди 3 години
След като тикволандия все още е включена в червените списъци на повечето европейски държави, очевидно никой не ви вярва на статистиките.Въпреки, че повечето поданици на великия вожд Винету са лековерни овце, действията и телевизионните изяви на националният ЩАБ, бяха абсурдни и смехотворни. И все още се надявате някой да ви вярва и да спазва мЯрки?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какви монокини, от няколко години вече не е модерно да си по монокини! Момичетата избягват да свалят банския и ако го свалят то е когато лежат по корем го свалят само отзад!"Факт, че моно кините не са на мода и самега рядкост вече.....ама пък бански тип пражка е и задните им части са на 95% навън :)
9
7
 
14
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Пак ли този изпълзя от дупката да ни приказва неговите глупави теории! Нищо не е познал от това което е казал, време е да се скрие и повече да не излиза.
8
3
 
10
 
! Отговори
До Хемус преди 3 години
Какви монокини, от няколко години вече не е модерно да си по монокини! Момичетата избягват да свалят банския и ако го свалят то е когато лежат по корем го свалят само отзад!
7
4
 
8
 
! Отговори
Ако трябва преди 3 години
да слушате някого за този вирус, то е точно Мориарти. Не случайно ви набива тези 2 числа в главата. Див късмет имат някои, че Боко още не се е сетил да го пита какво да прави съгласно теорията на игрите. Витанов бързо може да го превърне всеки предпазлив генерал в Аугусто Пиночет.
6
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Професоре,ние вече десет години държим в къщата си не гущерче ами Ламя и не се уплашихме,ти сега с тоя вирус ще ни плашиш!
5
16
 
6
 
! Отговори
от Оня свят преди 3 години
Ние умрелите от вируса Ви казваме, че пък има такъв вирус!
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теория на игровия елемент, така ли? Залагам на ФАЛИТ.
3
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
2
17
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Пичове отивайте на плаж,не се занимавайте с глупости!Навъдили са се едни мацки по монокини!И тоя е един професор,да си скъса дипломата
1
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На жена шофьор и лекар българин НЕ ВЯРВАМ.