Дянков предупреди: Чака ни тежка зима и без протести!

Да се мисли за специфична регионална политика, съветва ексминистърът
171
Дянков предупреди: Чака ни тежка зима и без протести!
Снимка: БГНЕС

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите, смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него, ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви.

Още по темата
Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика.

"Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори“, каза бившият финансов министър пред БНР.

Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре, аргументира се той.

Дянков съветва властта да работи в две насоки - големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и например вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне.

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват - това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. Той каза, че е изненадан, че правителството не върви натам.

"Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза", заяви Дянков. По думите му липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица.

"Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат", посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния например днес е приела пакет с регионални мерки.

Според Симеон Дянков "такива политики трябва да се правят сега, а не после да се гони вятърът".

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър. Това по думите му помага на всички малки фирми.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че "общо взето излизат лоши новини", а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и "с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили".

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. "И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
108, *** нали се сещаш, че това, за което говориш е в правомощията на Прокуратура, Следствие и Съд. Финансовият министър не се занимава с кражби на едро или дребно...то управлява САМО финансите на страната. Властите отдавна са разделени за добро или лошо. Ако това е сложно за обществото, ми да си изберем един диктатор, да го бесим периодично и да приключваме!
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а ти от коя дупка изкочи бе къртицо кои гладен джурналис пак те покани да даваш постни прогнози като твоята прословута пица един съвет от мене смени си диоптрите прогнозите както винаги са ти много кьорави
99
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пет лева плащах парно на месец за тристаен апартамент по времетона комунизма.За 9000 лева взехме апартамент тристаен1972г.
98
4
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
105, изобщо не е трудно. Мнозинството от електората се манипулира лесно. Електоратът продължава да чака месията и в момента разпознава него като такъв! За това веднага ще бъде преизбран. Електоратът така и не се научи, че "една птичка пролет не прави", че ВСЕКИ трябва да е отговрен първо към себе си образованието си, после към това на децата си, да работи добре и качествено в областта си. Тогава няма как да няма подем!
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този да каже колко пари дава за да се протестира срещу Гешев, ако нямахме прокурор с топки дори нямаше да разберем, че този е извършил нещо. Скоро най-хуманният съд ще се произнесе с осъдителна присъда заедно с Трайча и Ивча
96
12
 
4
 
! Отговори
Бсп-протести преди 3 години
Комунистически протести не подкрепяме! Долу Бсп! Импичмънт на Грипен Радефф !
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕми пак ще ядем постна пица и готово-Абе я си гледай работата,какво лъжете народа?За олигарсите има и за овластените и партийците има,а за народа все няма и са изправени пред избора да живеят в страх,безработица,мизерия,беззакония или да напуснат страната,манипулатори долни!Скръндзи!Заради вашия егоизъм ,България се обезлюдява,защото провеждате политика на геноцид спрямо народа и държавата ни!
94
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десет лева ми беше самолета до Бургас за да отида на море.На море ходех с 50-100 лева .Заплата ми беше 400-450лв.Къде си бай Тошо.
93
5
 
3
 
! Отговори
Lan преди 3 години
102, ЧЕТЕНЕ! Четенето много куца! Държавата България има огромен икономически растеж ПРЕДИ соца. Тогава не се правят статистики, но е на едно от челните места в Европа, фабрикантите (основните жертви) са всъщност икономическият двигател на нацията. Но народният съд настига хиляди хора, които нямат общо с "народните изедници" виж например съдбата на децата на Райна княгиня, на братята на Иван Вазов и хиляди други...после, ако имаш очи, говори!
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Handel: аз пък мисля, че ББ просто напипа верния път към сърцата на електората. Към днешна дата от Освобождението са минали към 150 години. Това колко поколения са? Пет? Е, света стартира към нея дата от технологична революция, ние от овчарника и галошите в акната. После БКП ни взе интелигенцията и 45 години. После СДС и мутрите... Народа още не е сигурен без бащица, без грижовен водач. Малки сме, трябва ни още време да растем.
91
3
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
99, не зимата ще е убийствена! Просто човекът внимава с изразите, защото е политик...и явно си е взел бележка от "постната пица".98, народът веднага ще си го преизбере "Слънцето"...:(
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LanМайкооооооо,къвавите масови убийци и фашисти като Цанков или убийците през Септемврийското възстание ли са "интелигенцията" ти? Хахахахааааа!Такава ни е била интелигенцията преди 1944г.,че освен да избиват народа,друго не знам какво са вършили.Е да,строили са,но без това не може и при всяко друго управление,през соца се построи и модернизира страната и беше на 25 до 27 място В СВЕТА(подчертавам) по развитие,а не преди това!
89
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
тоя вместо да философства,да иде "Да напляска" руснаците!Нали така се заканваше,когато го беха турили дасе изживява като "финминистър"?
88
3
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
МЕЧО ПУХ, точно го направи докато беше финансов министър и то точно по време на икономическа криза. Не като тези след него...едно е да си министър по време на криза, друго е докато паричките текат! И се справи, но за целта се иска акъл и познания да го разбереш!
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дянков ,зимата няма да е тежка.Световната банка и ЕС ще отпуснат заеми и готово.Ще има и за пенсии и за заплати за хората в държавния сектор,ще има и за за ГЕРБ,БСП,ДПС и Обединени патриоти.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тогава Татко Барба да подава оставка и да видим кого иска народа! Ако избере пак ГРОБ здраве да е, но няма да ги избере тези маскари!
85
0
 
7
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Първия мутренски министър, дето първата година просто не плати на никой, за да си оправи дефицита, е станал извънредно отзивчив. Надявам се, ще се разходи насам да даде обяснения по крайно неизгодната за държавата сделка с акциите на ЕВН
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същият който ни предлагаше бюджета като постна пица, загрижил се за защита на работните места, а резерва на здр. каса дали помни за какво използва? И защо въобще се търси неговото мнение? Да не говорим за заплатите и пенсиите тогава, колко народ принудихте да си търси работа навън.
83
3
 
5
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Човек се съди с доказателства...иначе вървим към една от най-големите грешки в историята си въобще - Народния съд. Държавата бива обезкървена от най-качествените си хора - индустриалци, учени, творци...но народът е бил доволен!
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де. Ето ти наготово и не мисли: лаят, защото в Русия смазват протестите и не преговарят. Затова.Е сега вече ще трябва да четеш, за да имаш аргументи.;-)