Българинът свива разходите, купува по-малко дрехи, компютри

Оборотът в търговията на дребно в България намалява най-много в ЕС
11 авг 2020 07:08, Елка Василева
33
Българинът свива разходите, купува по-малко дрехи, компютри
Снимка: архив, БГНЕС

Българинът продължава да ограничава разходите си, въпреки че всички магазини и заведения са отворени. През юни продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия в магазините са с 27,4% по-малко от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ.

Търговията на дребно с компютри, лаптопи, таблети и мобилни телефони се е свила с 20,1% на годишна база, пише „Труд“.

Общият оборот в търговията на дребно през юни намалява с 18,1% спрямо същия месец на миналата година. Това нарежда България на първо място сред страните от ЕС по свиване на продажбите. Най-близо до нас е Малта, където спадът в оборотите е с 8,4%. След това са Люксембург (-7,7%) и Португалия (-6,3%).

В повечето страни от ЕС през юни има ръст в търговията на дребно, като средното увеличение за Общността е с 1,3% на годишна база. Най-голям е ръстът в продажбите в Ирландия (+10,2%), Естония (+6,6%) и Дания (+6,5%). Оказва се, че докато в повечето страни от ЕС оборотите нарастват, у нас кризата се задълбочава.

Общо за страните от ЕС продажбите на дрехи и обувки намаляват с 25,7%, което е близо до спада в България. Но свиването в търговията на дребно с компютри и мобилни телефони в ЕС е само с 6%, или над три пъти по-малко, отколкото у нас.

Свиването на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива в България е с 24,6%, при 12,7% средно за страните от ЕС.

Дори при продажбите на храни, напитки и цигари у нас има голям спад - с 20,6%, при увеличение с 0,7% средно за страните от ЕС. Това намаление се дължи на липсата на чужденци в курортите.

Ръст в оборота в страната на годишна база има само в онлайн продажбите - с 35,5%, при средно увеличение с 25,4% за ЕС. Все пак има признаци за подобрение на ситуацията в страната. През юни спрямо предходния месец нарастват продажбите на дрехи и обувки (с 60,4%), на компютри и мобилни телефони (+4,9%) и на битова техника и мебели (+4,6%).
 


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
Компютрите от 10 години насам върви назад техниката и само го обръщат на оптимизации, конкретният компютър да подкарва няколко конкретни игри, а догодина нов. Старите машини са по-добри и да ви светна че при форматиране на хард диск, ФАТ32 файловата система май е по-добра стига да се дефрагментира редовно харддиска и май върви много бързо компютъра! Изпробвайте, има и виртуални машини и виртуални хардове.
31
0
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Всички квартални ресторанти вдигнаха цените 20-40%. Вече масите и клиентите са същите както преди карантината, цените не. На мен ми вдигнаха заплатата с 6% април месец. Не че ми влияе особено, ама разликата ще я компенсираме като си готвим вкъщи. Просто за принципа.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще раздвижа пазара на компютри, защото мисля да си купя чудовищна машина за зимата.
29
0
 
9
 
! Отговори
Boko bo преди 1 месец
В момента съм в прочутото италианско кафе в центъра на Ливърпул. Еспресо е 65р, а водата е безплатна. Докато трае кризата е така. Това в България има ли го? Що е то? България е анти-българска Държава. Държавата на Мафията.
28
1
 
5
 
! Отговори
Българинът преди 1 месец
Живее като куче подритван и бит от всичко и всеки. За залък хляб и без мечти и планове. Хората вече забравиха какво е да живееш нормално. Забравиха какво е нормалното. И преди всичко ние сме си виновни. С нашата глупост, наивност и търпение
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От началото на пандемията не съм поръчвала нищо от никой сайт.
Установих , че съм давала близо 400 лв на месец на разни сайтове за глупости.
Обещах си никога повече
26
1
 
4
 
! Отговори
Време беше преди 1 месец
малко да слезем на земята.През карантината разчиствах кухненските шкафове. Хиляди бази.кни, за които и не помня, че съм ги купувала.Някои даже в кутиите.Ха тая прИмоция, ха оная.Вече по-рядко чувам по улиците:"Едно бързо кредитче да си сменя телефона,ух, нова плазмичка..." По селата сигурно не е така, ама колкото повече удобства имаме, толкова повече искаме.Човек трябва да си нареди приоритетите,а не да бъде роб на вещите.
През какво ли не сме минали и пак ще оцелеем.Важното е да не се предаваме
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да ги свива... От м. март до днес не съм стъпвал в офиса. За какво са ми нови дрехи?! Само се глезя с почивки до Гърция и нова електроника. Петък наново заминавам да работя до края на месеца от Гърция- кеф, лукс, качество, докато в нас ще тече малък ремонт освежителен. Всичко лека полека си идва на място. Май месец се чудехме как да намерим нови проекти, в момента сме заринати за идните 5 години. Просто се адаптирахме към пазара с иновативни предложения, които се продадоха лесно.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да, аз по принцип много компютри си купувам, ама сега заради коронавируса намалих по 1 компютър на 3 месеца
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво толкоз станало. Нещата по скоро си идват от местата. Колко от тези пазарувки не са от потребност, а от поза. То хубаво фукня, ама всичко има граници.
Особенно на тема телефони, таблетки и др подобни, стигнахме върха на фукнята.
22
3
 
13
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Най бедната и корумпирана страна в Европа е давана за пример за стабилност сзмо в главите на герберите. Не съм чел други държави да го пишат
21
0
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
Кои кой ще пометат? Нещо не се разбира от несвързаното ви писане! Да не сте се надрусали?
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19

Колко сте зле не е истина, но това няма да ви помогне де. На изборите пак ще ви пометем.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неможе да бъде това! Това е антибългарска провокация. К а к ще спада търговията в тази просперираща евроатлантическа България ковто е за пример в Европа и света по стабилност и просоеритет дпоред гербавите управници и наведени медии
18
3
 
6
 
! Отговори
Щаслива работеща преди 1 месец
Винаги съм вярвала, че магазините трета употреба има бъдеще.
17
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който знае как и сега си прави обороти. Разните там андрешковци, дето мега креативитета стига до поредната гениална промоция найсе в едно, ръпат жабета, че цакат и останалите.
16
2
 
15
 
! Отговори
Суперкомпютър преди 1 месец
При следващата промоция на банани всички ще можете добре да си разширите ... потреблението.
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами сами си извадете изводите, защо е така - защото заплатите ни са смешни и в задаващатат се неприятна ситуация от есента нататък положението няма да е розово. И без това българина се храни с евтина и некачествена храна, ами и това вече се ограничава значително, а после ни хулят, че караме 20 годишни трошки. Всички искат да живеят добре но просто няма условия.
14
6
 
27
 
! Отговори
лични наблюдения преди 1 месец
Преди Борисов - по веднъж на море, планина и в чужбина
Ранния Борисов - кратко море и в чужбина
Средния Борисов - или кратко море, или 3 дни в някоя европейска столица, "заради детето"
Късния Борисов - таратанци.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз чух че ако Радев и Божков вземели властта само маркови дрехи сме щели да носим.