Глобата стига 8000 лв., ако крием данни от НАП

Ще се плащат първо най-старите актове на КАТ
14 авг 2020 07:00, Елка Василева
73
Глобата стига 8000 лв., ако крием данни от НАП
Снимка: архив, БГНЕС

Много сериозни глоби, които стигнат до 8000 лв., ще бъдат налагани на граждани и фирми, които се опитват да скрият информация от НАП или не оказват съдействие на данъчните. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите, пише „Труд“.

Глоби от 500 лв. до 1000 лв. ще бъдат налагани на търговци, които не оказват съдействие на данъчните или възпрепятстват упражняването на правомощията им.

Това например означава да не дадат счетоводните книги, да не отключат сейфа с парите или да не допуснат ревизори в склада. Сега глобите за тези нарушения са от 250 лв. до 500 лв., но с промените се предлага да бъдат удвоени. При повторно нарушение се предлага глобите да бъдат между 1000 лв. и 2000 лв.

Изключително ниските санкции в момента стимулират търговците да предпочетат налагането на глоби пред угрозата от определяне на реално дължимите от тях данъци, гласят мотивите.

Ще бъде въведена и глоба за неспазване на изискванията за съхранение на счетоводна и търговска информация, както и всички други сведения и документи от значение за данъчното облагане. Едни от най-честите нарушения на фирмите е несъхраняване и манипулиране на информацията, която е от значение за определяне на дължимите налози, пише в мотивите.

Търговците с голям оборот съхраняват счетоводната си информация в електронен вид, което позволява по-лесно да бъде направено резервно копие. Затова проектът предвижда фирмите, които не спазват сроковете за съхранение на информация, да бъдат глобявани от 1000 лв. до 5000 лв. А за тези, които използват електронни архиви, глобата да бъде от 3000 лв. до 8000 лв. При повторно нарушение глобата за изгубени хартиени архиви ще бъде от 1500 лв. до 7000 лв., а за липсваща електронна информация - от 4000 лв. до 11 000 лв.

С промените в ДОПК се предлага и промяна в последователността на погасяване на задължения, които са дадени на НАП за събиране, като най-често това са глоби на КАТ. В момента преди да започне принудителното събиране, човек може да избере кое задължение да плати първо. Така за най-старите глоби може да изтече давността. С промените при всяко плащане първо ще бъдат погасявани най-старите задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАРАДИ ТАКИВА ПРОСТОТИИ ПРОТЕСТИРАТ ХОРАТА.МИНАЛАТА ГОДИНА ВСИЧКИ ФИРМИ СИ СМЕНИХМЕ КАСОВИТЕ АПАРАТИ,СЕГА СЕ ОКАЗВА ЧЕ НЕ Е НУЖНО,А ЗАЩО НИ ВЗЕХА ПО 500 ЛВ,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ СТАРИТЕ КАСОВИ АПАРАТИ БЯХА АБСОЛЮТНО ЗДРАВИ?КОЙ ОТКРАДНА ТЕЗИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВА?СТИГА СТЕ ТОВАРИЛИ БИЗНЕСА
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!За да има кинти които БорисУФ да ви "дава" първо трябва ДА ВИ ГИ ВЗЕМЕ, *** !СИК знае как се ЩАВИ шушумига.
25
0
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Сега ще дават по 600 лв на месец на родители на деца до 14 г останали без работа
24
2
 
6
 
! Отговори
ROSEN преди 3 години
До до Росен 12Здравейте,ще Ви разкажа случай с мен преди 2 години.Преводох дължимото ДДС в размер на 120 х.лв. в НАП,обаче бях забравил да пусна ДДС декларацията електронно.След около 2 месеца,получих електронно писмо от НАП,за допусната грешка.Отидах до НАП,занесох им платежното,като се извиних няколко пъти за допусната грешка от мен.Директорът НАП ми каза-по закон са длъжни да ми връчат акт за 500 лв. Съгласих се с наведена глава, защото бях Виновен.След 1 седмица получих акт за ЗАБЕЛЕЖКА!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се запиша на борсата трябва да съм работил 12 месеца.За да не ми прекъснат Здравните права трябва да съм плащал 15 месецаДо тука ясно ли ви е, че това е само за белуги
22
0
 
10
 
! Отговори
ДОГАН преди 3 години
Той плаща по-малко данъци от всеки от нас.А аз всички си държа в нощното шкафче и не се налага да попълвам декларация.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тая държава от народа само се взема, не се дава. Един вид феодализъм ама маскиран като демокрация. Народа беден, като по филмите от Средновековието. Затова не е късно да емигрирате,поне децата ви ще имат шанс за достоен живот. На мой приятели във така омразния САЩ, поради загуба на работа заради 19 ката, всяка седмица им превеждат по 600 долара. СЕДМИЦА.Тука Тиквата даде на пенсиите 50 лева на месец. На другите нихтце
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде освен в НАП и Учебна кола няма РОМ!??
19
3
 
3
 
! Отговори
до Росен 12 преди 3 години
Само ми кажи Росене, какво ще ми се случи , ако както казваш човешко е да забравиш---в БГ. 1. Глоба огромна 2. Санкция имуществена в размер на нарушението 3. Попадам в оня списък--на неизрядните. Различно е от Германия, нали? Или не е истина, миличък?
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая държава се издържа от 1 милион души. Тях ги скубят до последнен лев. Данъчни,Милиция от храстите, НАП и всички други на държавна хранилка.Другото са ромеи,пенсионери, деца и бизнесмени. Бизнесмена не плаща на държавата нищо, а също и на работника. Като им намалиха ДДС викам на едни приятели със кръчма. Ще намалите ли цените... Амме няма. То толкова ни е трудно
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази агенциийка работят толкова гладни шушумигари, че всеки един проблем и неяснота,след представяне на необходимите документи използвани още от финикийците, в мигом се разрешават и изясняват.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които има неплатени данъци и осигуровки да не може да гласуваа те глоба 8000!Как ще глобуш някои които няма нищо!?Живее в незаконна барака в геттото#ОСТАВКА
15
4
 
24
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
България е във фалит!!! Повече от ясно е, щом вдигат данъци и глоби. Неграмотността на ГЕРБ-ерските калинки докара нова национална катастрофа. За 10 години нищо не е направено за разширено възпроизводство, но със санкции и глоби унищожават и малкото останало от соца. Вярно е и това, че една мутра с капацитет да граби, не може да управлява и да съзидава.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои да каже да е видял Ром да е подал в НАП Декларация 7 и да си плаща Здравните вноски!?Законите са расистки важат само за бели
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАП са скъпи на триците и евтини на брашното!
12
10
 
5
 
! Отговори
ROSEN преди 3 години
До рекетИма една съществена разлика. Вашите близки са декларирали всички си доходи. Човешко е да забравиш. Нашите търговци / повечето / не декларират нищо. Така, че данъчните няма как любезно да ги подсещат. Повечето от тях бяха до преди 10 дена на протестите. Като разбраха, че СУПТО ще се премахне, и те се махнаха от улиците. Те не протестираха против правителството, а за да продължат да крадат от Българския народ. В същото време всеки може да види как живеят. Стига да не е един от тях.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАП заличиха дълг за 20 милиарда на клошари а преследват хора за 3 здравни!
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 12 ти получавам мейл от НАП, че имам 3 неплатени Здравни вноски и ще ги събират принудително а съм ги платил на 5 ти и в сайта им съм проверил на 6 ти, че нищо не дължа!Мутри вън#ОСТАВКА
9
1
 
27
 
! Отговори
А преди 3 години
Когато НАП раздава наште данни , тогава кво правим?Как обезщетихте милионите хора на които изтекоха данни?
8
0
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
А АКО ДАНЪЧНИЯ НЕ ТИ ИЗДАДЕ ДОКУМЕНТ,НЕ ТИ СЪДЕЙСТВА ИЛИ Е НЕКОМПЕТЕНТЕН НЕГО КАК ЩЕ ГО ГЛОБЯВЯТ ИЛИ ТОЙ Е НЕДОСЕГАЕМ?