Има имунен отговор срещу COVID-19. Иначе никой нямаше да разработва ваксина

Няма убедителни данни, че хора се заразяват повторно, посочи имунолог
14 авг 2020 17:00, Ния Христова
26
Има имунен отговор срещу COVID-19. Иначе никой нямаше да разработва ваксина
Снимка: Pixabay
Наблюденията и изследванията на този етап показват, че голяма част от преболедувалите COVID-19 или онези, които са били носители без да имат реални симптоми, изграждат антитела. Това коментира пред БНР имунологът в Александровска болница доц. Снежина Михайлова. Тя обясни, че тепърва ще се провежда мащабно проучване не само изграждането на антитела, но и придобиването на клетъчен имунитет.
 
Доц. Михайлова е оптимист относно изградения имунитет.
Още по темата
"Самият факт, че се разработват на този етап над 140 ваксини, а 30 са в клинични проучвания означава, че се залага именно на имунния отговор. Ако нямаше имунен отговор към вируса и съответно имунитет, никой нямаше да тръгне да разработва ваксина."
 
Имунологът изтъкна още, че предвид началото на пандемията могат да се правят индиректни изводи, че имунитетът срещу вируса трае поне няколко месеца.
 
"Засега поне 7-8 месеца от първите инфектирани случаи хипотетично може да се каже, че имунитетът продължава най-малко за този период от време. За мен би трябвало да продължи много повече, както при много други инфекции", коментира още Снежина Михайлова.
 
"Все още не може да се каже този вирус към коя категория ще спада – към онези, срещу които е възможно да се изгради траен имунитет или към други, които изискват опресняване на имунния отговор чрез повече от една ваксинация", посочи специалистът.
 
"Няма убедителни данни, че хора, които са преболедували преди няколко месеца, се заразяват повторно или изкарват повторно инфекцията. Всякакви случайни информации, които попадат в пространството, за мен са абсолютно недоказани и хипотетични", коментира доц. Михайлова.
 
Информация до момента показва, че няма нищо изненадващо или необичайно във взаимодействието между имунната система и този вирус, подчерта още тя.
 
"При този вирус нещата са подобни, както и при други вируси. Има някои вариации, които се проучват, в имунния отговор. И точно на тези вариации се обръща най-голямо внимание, за да може да се намерят маркери, които биха предсказали как имунната система на даден индивид би се държала при едно инфектиране с коронавирус. Това е много важно, за да се определят допълнително рискови групи по отношение на имунния отговор, не само вече познатите рискови групи, за които всички знаем", посочи експертът.
 
"Именно проучването на по-фините имунологични взаимодействия между вируса и имунните клетки на индивида ще дадат отговор защо при едни хора инфекцията протича по един начин, а други реално нямат никакви оплаквания. Проучват се генетични вариации за евентуални генетични дефекти, които пречат на взаимодействието на имунната система с този тип вирус", допълни имунологът.

26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
до # 2 преди 1 месец
Лекарство срещу грипа има. Това, че не го продават в България, е съвсем друга тема!
22
0
 
1
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 1 месец
До Обективно
Прочети за обща култура от какво се причинява крастата и после показвай г.луп.оста си!!!Ваксина срещу кърлежи никой не е разработвал а и никой няма намерение да прави "ваксина" срещу пaразити!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 1 месец
Срещу вирус/особено елементарен с РНК-верига/ сигурна и продължително създаваща антитела ваксина никога не е имало и няма и да има.Пример-противогрипната ваксина която се усъвършенства и пречиства повече от 3 десетилетия действа само за един сезон.Затова и се реваксинират рисковите пациенти,а и всички желаещи всяка година.Това е единствената!!! антивирусна ваксина която е действително много ефикасна,без странични ефекти но това е благодарение на десетилетия проучване и подобрение във препарата!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и за гриповете няма ефективна ваксина , за този "опасен" вирус, за 6 месеца ваксината готова. Ако беше толкова опасен половин Индия и Африка досега да са заминали
19
2
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
разбира се, че има имунен отговор...проблемът е, че този отговор е слаб и краткотраен...
18
1
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Е, то наврамето и Луи Пастьор е разработил отлична ваксина против краста , но дали е било оправдано да си я слагаме, след като може да се излекуваме и без нея??? Същото е и с грипа.
17
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
Всъщност я изкупиха 20 държави.
16
0
 
2
 
! Отговори
Лично мнение преди 1 месец
Нали твърдяхте,че антителата след 30 дни,не се задържат в организма? Вирусът мутирам и пак може се заразиш? Значи нашите учени са до кривата круша. Много противоречива информация за короната има явно.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Да не би да има лекарство срещу грип след толкова години, освен облекчаващите симптомите? "
---------------

То щото и ефикасна ваксина има срещу грип, нали?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има имунен отговор, но колко дълго трае? Щото ако ще се слага през шест месеца тая ваксина, много ви здраве. Иначе така най-много пачка ще направите - ако може даже и всяка седмица да я слагате - екстра!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като има имунен отговор защо е нужна ваксина?
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската ваксина е като руската кола. Няма кой да я купи!
11
2
 
3
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 1 месец
Ами хората вече свикнаха с корона вируса и носенето на маски, това е като хомосексуализма, носенето на маска е новата нормалност.
10
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
За 1 час само 9 коментара на тема коронавирус! Ужас!
къде са ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена....?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия вече не разработва ваксина. Русия разработи успешна ваксина срещу ковид-19.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Информация до момента показва, че няма нищо изненадващо или необичайно във взаимодействието между имунната система и този вирус, подчерта още тя.
------

Това беше ясно на всички непредубедени и мислещи хора.
7
4
 
20
 
! Отговори
до ех-о-о преди 1 месец
Най доброто лекарство против ковид е да спреш телевизия, радио и интернет. Действа 100%.
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оценявам като адекватни действията на шаб и правителство в България по време на избухването на пандемията.Общо взето целия свят правеше едно и също и говореше едно и също.Навсякъде си имаше и експертна медицинска опозиция,която настояваше за по-либерални ограничения.Проба-грешка,това беше варианта да научиш за паталогията на вируса и неговата превенция.Имаше ефект,но докога? Май е време да се отваря всичко както преди и със завишена хигиена да се посрешне този вариант.Пък каквото стане.
5
4
 
9
 
! Отговори
даа преди 1 месец
Не си слагайте ваксината. Няма да се отървете от болести. Искат да намалят човешката популация.
4
9
 
4
 
! Отговори
Всеки ден преди 1 месец
Имунизация - всеки месец, всяка седмица, който оживял. Как ще се осребрят тези милиарди дадени са тоя що ***? Не носете маски - носете маски - както бай *** казал, "на маймуни ни направихте, маска'ри с маска'ри".
Маските мноо спасявали - ми спете ако щете с маски, нас ни оставете ДА ДИШАМЕ! Не да ни обдишвате вие !