Значителен спад на заразените с COVID-19 в България, отчете Тихомир Безлов

По-малък е и процентът на положителните тестове
16 авг 2020 14:00, Красимир Ангелов
92
Значителен спад на заразените с COVID-19 в България, отчете Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

За значителен спад на заразените с коронавирус в България за последната седмица съобщи  Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Данните в седмично сравнение на новите диагностицирани от Ковид-19 показват значителен спад 990 лица спрямо 1507 предишната седмицата (8 август). При малките страни като България тенденцията се вижда по-добре на седмична база", написа експертът в своята страница в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
Според неговите изчисление при позитивни тестове има също спад - 3,3% спрямо 4,6%. PCR тестове продължават да намаляват. „Със сигурност по-малкия брой PCR тестове води до по-малък брой диагностицирани от Ковид-19 лица. Същевременно по-малкия брой позитивни тестове показва, че изглежда има реален спад на заразените“, посочи Безлов.

Според него основния въпрос е откъде идват по-малкото тестове – дали защото пътуват по-малко хора до Гърция и други страни, искащи PCR тестове, или РЗИ-тата тества по-малко контактни лица от първи и втори ред.

„Ако се правят по-малко тестове в РЗИ на контактни лица това е сериозен проблем“, отчете той.

Броят на починалите през седмицата 8-15 август с диагноза Ковид-19 е 50 и за първи път спада след месец и половина ръст, изчисли още Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Безлив излезе по-голям специалист по всичко от Любимец-13...ХА-ХА.Разбира от икономика, фискална политика, криминалист, експертЪ по данъчни измами, политолог, фелдшер, знахар, експертЪ пУ диплУмация и т.н.А сега и заразни болести добави.Само дето не афишира че го играе Киряк Стефчов за американците и е доносник.
72
2
 
2
 
! Отговори
Спаднаха преди 3 години
Цифрите, защото калигула е зает с други неща не с ковид.
71
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Безлов казва неща, които всеки интересуваш се здравомислещ човек вече знае. Знае се, че броя на новите случаи има тенденция за понижение от 23 юли досега. Знае се, че тестове се правят на две групи хора - рисковите, които са били в контакт със заразен или с човек бил в контакт с такъв и на хора, които искат да пътуват в чужбина, но им искат тест. Знае се и че не се публикува колко са едните и колко са другите и съответно е безмислено да се правят изводи на база процент на положителните тестове о
70
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Абе , вие си се пазете....Щото дори и1 процент да е само , ама ако ти си тоя един процент дето е фира...за тебе си е 100% !А е повече от 1% и доказано се подмлади групата на заболелите.
69
0
 
2
 
! Отговори
нищо сензационно преди 3 години
Витанов отдавна каза, че през август ще има свиване на епидемията. Притесненията му бяха за саптември. Ясно е защо - училища, пълна София, неспазване на мерки. Но Витанов не трябва да говори мнотго много, защото работи официално за щаба. Безлов може да си говори. той се води независим експерт.
68
2
 
2
 
! Отговори
чл. 40, ал. 1 преди 3 години
Диагноза за болест се поставя САМО от лекар.Тест НЕ МОЖЕ да определи дали си болен от каквото и да е. Единствено ЛЕКАР може да направи анализ на теста и да прецени дали да даде дадена диагноза ПОД ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА.
67
1
 
4
 
! Отговори
Трий, трий... :) преди 3 години
Триейки коментари нарушаваш чл. 40, ал. 1 от Конституцията на България.Продължавай да триеш. Аз правя клип, който мога да използвам при подаването на сигнал срещу неизвестен извършител, ако преценя че това се прави тенденциозно тук.Сам избираш как ще продължиш от тук нататък. Ще нарушаваш ли чл. 40, ал. 1 от Конституцията на България или няма да го нарушаваш.Желая ти трезва преценка. И успех, каквото и да избереш от ТОЗИ момент нататък.До човека от сайта, който цензурира коментари тук.
66
1
 
2
 
! Отговори
Занданчо преди 3 години
До Бай СтавриПусни сигнал срещу неизвестен извършител и да ходи при Бай Ставри тоя, който си позволява да цензурира.Мхм.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчисленията на Тихомир са гола вода,не можеш на обща база тестове/заразени да калкулираш процент,тъй като в общият брой тестове за който и да е ден се включват и повторните такива които се правят на вече "оздравели"
64
1
 
2
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 3 години
На гласуването ЗА/ПРОТИВ свикване на ВНС няма да има ГЕРБ-ери, защото парламента ЩЕ Е ОБСАДЕН от протестиращи.Факт. Безспорен Факт.
63
2
 
2
 
! Отговори
до до54 преди 3 години
Не,не ми просветна,защото думите които използваш,не изразяват никакъв смисъл."Че човека незнаен за какво говори"Май няма смисъл знаен.Или незнаен..
62
1
 
1
 
! Отговори
До63 преди 3 години
Ти като го "прочете" Тихомир, какво разбра?
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега процентът на положителните тестове от общия брой на тестовете на практика не носи някаква информация. Друго щеше да е, ако този процент стане много висок, примерно над 30%.
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каааааак ! Неможе да бъде ! Това е антиГерб провокация. как така няма да има всеки ден по 200 заразени, болни и поне 20 починали от ковид19 ?
59
0
 
2
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
До 54Коя цифра е по-голяма и коя е по-малка - 0,1,2,...9, това са цифрите. Май не го знаеш и някой трябва да те светне.
58
1
 
1
 
! Отговори
инспектор Гаджев преди 3 години
Тоз Тихомир без лов ли е , бе риболов ли е , вече оправи демокрацията у нас ( нали води някякъв измислен център за демокрация ! ) , сега ще оправи и ковид 19 !Дялан камък - където и да го сложиш - все ще се прави на разбиращ !
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във броят на тестовете който са включени в графиките влизат и повторните такива на вече оздравяващи болни,ако се извадят само - тестове/новозаразени то броят последният месец отива твърдо над 8%!
56
2
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Чети! Тихомир говори за седмица, а не за отделни дни.
55
2
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Един известен руски водещ, доскоро привърженик на Путин, вчера написа "Под прикриеитето на пандемията скороста на разграбване на родната земя стана космическа"Да ви е познато това?
54
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Наистина от десетина дни има намаление на новозаразените, но това ще даде ефект след още няколко дни за броя на починалите и броя на хората с интензивното.