Учителите с по-високи заплати, стартовата става 1260 лв.

Педагозите ще получават по 11 възнаграждения при пенсиониране
17 авг 2020 18:15, Красимир Ангелов
43
Учителите с по-високи заплати, стартовата става 1260 лв.
Снимка: БГНЕС

Между 15% и 16.1% ще е увеличението на индивидуалните работни заплати на учителите от 1 януари 2021 г., сочи предвиденото в Колективния трудов договор, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикатите и работодателите в образованието, съобщиха от МОН.

Още по темата
По този начин стартовата основна заплата за учител от догодина става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв.

Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а зам.-директорите – 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители – 46 лв. месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици, съобщава bTV.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма, отчитат още от МОН.

Същевременно днес стана ясно, че до края на месеца работна група с представители от министерствата на здравеопазването и образованието трябва да предложи вариантите за началото на новата учебна година в условията на коронавирус. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Русе.

Той поясни, че се обсъждат различни начини за осигуряване на безопасността по време на учебния процес.

"Работим по хипотези за изолиране на класовете по етажи, работим за плаващи междучасия, работим в посока как да не се кръстосват потоците от клас в клас", отбеляза министър Ангелов, цитиран от Bulgaria ON AIR,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Х преди 3 години
Понеже стана спор между доктори и учители, имам поне 7 познати, които умряха от лекарски грещки. Мога да ги посоча поименно, както и името на доктора. Роднините им ще го потвърдят. Безнаказани убийци, с авторитет, самочувствие и пари. Затова при епидемията така падна смъртността - хората избягваха да ходят на доктор.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тук neli16 под друга статия предлага да се обяви нулева година.Според нея учителите били много загрижени за здравето си, не искали да работят, но иначе тичали до банкомата.Само се чудя тия деца няма ли съвсем да забравят всичко, а и родителите, които недоволстват от дистанционното, какво ще правят тогава?
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези пари никой качествен учител няма да влезе в час. След удръжките тези 1260 лева, остават по-малко от 1000. Ще работят само пенсионерите, протежетата на синдикалистката, които получават пенсии и заплати. Най-вече в провинцията и малките населени места има училища, в които почти всички са пенсионери! Получават заплата над 1300 и пенсии над 700 - над 2000 месечен доход. Директори пенсионери държат учители пенсионери, взаимно се подкрепят и млад учител не може да влезе в училище!
28
1
 
1
 
! Отговори
Добре преди 3 години
Хубаво, нека се увеличават заплатите, но нека заплатите да ги обвържат с постигнати резултати от учениците, като тестовете да са независими от училището онлайн, по-добри резултати за определен учител, по-висока заплата, лоши резултати за учител, по-малка заплата, за да има ефект и за образуванието, когато учителите имат интерес е друго!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си и класен, оправяш всички отсъствия.Тоест описваш всички мед.бележки- дата, номер, причини. В ел.дневник. Ако имаш хартиен и там. Ако има ученици с наказания -пишеш в ел.дневник, после в хартиения, после в личното дело. Ние нямаме бележници, иначе го пишеш и там.Тоест 4 пъти пишеш едно и също нещо. Най- приятно е когато пишеш дипломи! Едно нещо го пишеш няколко пъти! Май станаха повече от 8 часа!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите са на годишен норматив,бе плосък! Има дни, в които имаш 7 часа.Тоест в 13.00 трябва да си в у-ще.Или 7.00.До 19.20.или 13.20. В други дни си с 4 часа. Най-хубаво е в събота и неделя - имаш да проверяваш 100 теста по 2 листа.Може и 3 листа или 4. Сметни колко са. После си нанасяш оценките в твоя бележник, оттам - в електронния дневник. Ако някои са и на хартиен, в понеделник ги нанасяш и там. После имаш да подготвиш уроци .Да подготвиш допълнителни упражнения.
25
2
 
4
 
! Отговори
Да,вярвам преди 3 години
Искам поне едно име на учител, който работи в Училището осем работни часа, както всички са назначени - по Кодекса на труда. ПОНЕ ЕДНО!
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези учители на кое отгоре им вдигат само заплатите,май колкото по малко учат ,толкова по големи заплати!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е толкова лесно дори и даскал да станеш. А и защо не е станал *** даскал по химия или биология, а доктор?? Ако знаеш сега няма учители по химия.Ще те лепнат като топъл хляб.Ама няма да вземеш тия пари.Май само 65 %.Или до 80.Щото не си "***" даскал.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен - до доктор преди 3 години
Ето затова няма да прокопсаме, просперираме, благоденстваме- както и да го наречем, защото вместо да се обединим, ние злобеем. А когато дадоха пари на докторите, ние само казахме -хората заслужават, с този вирус им е трудно сега.Благодарим за злобата!
21
3
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Най интересно е че винаги пари за учителите има а за медецинските сестри няма
20
1
 
7
 
! Отговори
Bon преди 3 години
Ами "Ямболски ***" ако е знаеш да ти кажа:в момента в България има хиляди свободни учителски места, заповядай да те видим. Но ако си с дипломата и интелекта на градският ти Динко, ще ти е невъзможно, брат.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аха заслужаватНа това основание, че професията учител в нормалните държави е не по-малко важна за обществото, отколкото на шофьор на автобус. А качеството е поносимо за състоянието на системата. Да не би при нас във всички професии качеството е перфектно? Защо гледате само учителите?
18
2
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Защо лъжете? Ако въобще сте колега. Аз работя в училище в Койнаре и взимам 960лв брутна заплата.
17
4
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Лъжите на Братиньо...
16
8
 
12
 
! Отговори
Венци Моргата ! преди 3 години
Нали идва невиждана икономическа криза. Как така ще се вдигат заплати ?
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това може и да е истина за централните училища в Сф,15-20, където винаги са били тарикати, но в един забутан квартал като Обеля, Надежда или крайните Люлин-и миналата година чисто вземаха колегите 440лв.Тази година не е мръднало положението.А тия по центъра го играят и екскурзоводи,взимат комисионни и от там и от издателства,и от фирми,тия не са за жалене...много продажни и псевдо-даскали.Но има и нормални хора в тая професия,повечето от тях останаха в малките училища.Те са зле обаче финансово.
14
12
 
12
 
! Отговори
Историчка преди 3 години
Кандидатствайте за учителско място и станете и вие учители. Нека да има повече желаещи за една позиция. А в интерес на истината заплатите са увеличиха значително през 2018 и 2019 година. Още помним подигравателния тон на Орешански и Станишев по време на стачката, но при ГЕРБ нещата се промениха към добро.
13
10
 
6
 
! Отговори
аха заслужават преди 3 години
До 13 Анонименкато гледам какви знаещи излизат от училище какво заслужават ?? на какво основание.....само защото ходят на работа ли ?? какво повече са постигнали за да заслужават
12
8
 
9
 
! Отговори
ето така се преди 3 години
купуват избори от герб...вдигнаха заплатите на администрацията с 30 % и на учителите с 15 % ...да не би те да са подобрили работата си 15 % ??? на каква база като постигнати резултати се вдигат заплатите на хората на държавна издръжка ?? при частника поне трябва да си повишиш производителността с 20-30 % за да ти даде 10-15 % а на калинките автоматично се вдигат. и после народа пдкрепял герб...кой народ бе !!

Спонсорирани публикации