Такева: Договорихме скок на учителските заплати с 16% от 2021 г.

Ще има и допълнителни пари заради COVID пандемията, каза тя
17 авг 2020 14:32, Анисия Иванова
58
Такева: Договорихме скок на учителските заплати с 16% от 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Договорихме увеличението на учителските заплати с 16% от 1 януари 2021 година. Това каза в интервю за "Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Имаме още няколко неща, които са свързани с COVID пандемията. Всеки учител, който дава консултации извън това, което е записано в нормативната уредба, особено на ученици, които са дистанционно обучение или редовно физическо посещение, получава по 15 лв на час. Плащат се по 30 лв. на учител, който работи със собствени информационни ресурси за това, че използва собствените си ресурси. И ред други допълнителни неща“, обясни още тя.

Такева добави, че днес следобед социалните партньори подписват колективен трудов договор за системата на средното образование с министъра на образованието, в който са фиксирани новите политики от първи януари 20201 година.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Дънкан Маклауд преди 1 месец
От януари 20201 година? Ами добре...
55
0
 
2
 
! Отговори
Не е редно преди 1 месец
На всички учители да увеличават еднакво заплатите. Първо атестации, резултати от успеваемостта и тогава да се види на кой с колко.
54
0
 
6
 
! Отговори
Нели преди 1 месец
Такева е най-уродливото явление в образованието! Откровена крадла, завлякла е МОН с милиони. Вълчев я слуша като хипнотизиран
Тя го управлява както си иска и се хвали с това.
53
0
 
10
 
! Отговори
Изчезни ОФСО преди 1 месец
Тази непочтена и долна женица трябва да бъде замеряна с камъни ,защото има изключителни заслуги за унизителното положение на българския учител , както по Бай Тошово време,така и по време на СДС-Чумата,и при тридесетгодишното правление на другите политически Шайки.
Обиграна,безскрупулна нагаждачка,дялан камък , добре ставаща на всяка крадлива власт , срещу солидно възнаграждение.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, нали щяха да са 20 %? Какво са договорили
51
0
 
3
 
! Отговори
Учител преди 1 месец
До 50: Жена ми е работила и като чистачка, споко. Просто сега в тази обстановка преценихве, че е по- добре да остане вкъщи и да помага на децата с училището. Не съм се оплаквал от липса на пари, а от корупцията в образованието.
50
3
 
5
 
! Отговори
ха преди 1 месец
Остави го ти, учителчето! Те, хората си се оправят, едва ли чакат! Жената е дала просто пример! Коментарът ти е леко простичък за случая. Тук става въпрос, че се отнема възможността на млади хора в трудоспособна възраст да упражняват професията си. За сметка на това се възползват хора, които си клатят цял живот краката из училище. Защото тези, които работят се амортизират и си тръгват. Остават кръшкачите, които цял живот се скатават. Браво на Вас иначе! Бачкайте какво ли не!
49
2
 
3
 
! Отговори
Хаха, учителче 43 преди 1 месец
Не злобея, а те съжалявам. Единия работи, другия лежи и пъшка, че няма работа. Знаеш ли, че има и други професии, където не започваш начаса това, което искаш. А знаеш ли какво правят другите хора? Ще се изненадаш - започват друга работа и не спират да търсят, но междувременно не лежат на семейния бюджет, а носят заплата. Аз имам две професии (едната е с магистърска степен), но съм работила какво ли не, когато се е налагало. Няма лоша работа, щом се връщаш с пълен джоб.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я им резнете заплатите на пенциите полицаи и военни.По 5-6 хиляди си докарват месечно и лежат по цял ден.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нацията е застаряваща. Пенсионерите основен електорат. Случващото се е закономерно. Един пенсионер е готов да работи и за минимална заплата, защото получава още толкова от пенсия. Така подбиват пазара на труда. За съжаление пенсионерите заемат служби в малките населени места, в които МВР, МО и училищата са основен работодател! А там началниците в тези институции са от 20-30 години - несменяеми! В тези институции и заплатите са по-големи, но за един качествен учител 1000 лева са нищо.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито сега, нито с това увеличение учителските заплати ще станат нормални! Едва ли някой смята, че дори с увеличението от 1 януари учителите ще получат достойно възнаграждение. Един млад учител не може да докара при сегашните заплати доход от 1000 лева. С 20 години стаж - малко над 1000. Обидно е при това положение, пенсионерите в системата да получават пенсии и заплати. Един пенсионер сега получава 10 брутни заплати, заплата и пенсия. Месечен доход над 2000 лева. Разликата е в пъти!
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ще им дават пари заради коронавируса. Трябва да им намалят заплатите, защото 6 месеца вече лежат, ваканция са.
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-н Борисов какво става в България,пенсионирани учители,пенсионирани служители в системата на МВР и МО са затапили толкова много места получават заплата и пенсия едновременно-по 3000-4000лв.с пенсиите,на тяхно място толкова много хора могат да се назначат,наистина няма такава държава!!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво за виждате бе?Те процентите паднаха на 15 -16.1.До януари ще останат 20
Я камилата,я камиларя. Избори ще има...Това е кауза пердута.
42
1
 
12
 
! Отговори
Учител преди 1 месец
Двама сме в семейството учители, като за единият от нас няма места и е безработен. Защо няма място в системата? Защото е пълно с пенсионери връзкари.. И да има места, то за 1 място кандидатстват 30- 40 души и обикновено връзкарите се уреждат. С две деца имаме чист доход малко над 1100 лв.. и то благодарение на стажа ми(над 20г.), които е 200лв. отгоре.Справяме се някак си, но ако и другият работи, друго ще е нали? А сега смятайте колко са " богати" даскалите и злобейте!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то от долните коментари излиза, че и даскалите - пенсионери получават много над европейските възнаграждения! Младите! Младите кво ще взимат - туй е въпросът?!
40
2
 
13
 
! Отговори
11 преди 1 месец
От 1 януари на пенсионерите ще се изплащат и вместо 10 - 11 брутни заплати. Значи освен пенсия, заплата, на куп ще вземат над 20 000! С тези придобивки - Вечни ще са! А они нека си викат, че стимулират младите даскали с 1260 лева брутна заплата!
39
4
 
19
 
! Отговори
евала преди 1 месец
Предложението е написано по-долу! Да има закон, с който да избират пенсия или заплата! Да получаваш двойно възнаграждение от бюджета - държавни пари, в условията на тази кризисна ситуация е цинично и неморално! Мантрата за липса на млади учители е пълен фалш! И с това увеличение млад учител ще получи под 1000 лева! Затова пенсионираните протежета ще стоят в училище! Уж застрашен вид, но наистина за пари забравят и страх, и болест! И те ще учат децата на морал! Родолюбци! Не - сребролюбци!
38
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 месец
То сега като доидем комунистите на власт се отменят увеличенията и пак на минимална заплата защото няма да има пари за вас даскалите важно е да има за нас другарите пък раята да го ***.
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колеги от форума- много ви тресе злобата, тя поболява.