Такева: Договорихме скок на учителските заплати с 16% от 2021 г.

Ще има и допълнителни пари заради COVID пандемията, каза тя
17 авг 2020 14:32, Анисия Иванова
58
Такева: Договорихме скок на учителските заплати с 16% от 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Договорихме увеличението на учителските заплати с 16% от 1 януари 2021 година. Това каза в интервю за "Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Имаме още няколко неща, които са свързани с COVID пандемията. Всеки учител, който дава консултации извън това, което е записано в нормативната уредба, особено на ученици, които са дистанционно обучение или редовно физическо посещение, получава по 15 лв на час. Плащат се по 30 лв. на учител, който работи със собствени информационни ресурси за това, че използва собствените си ресурси. И ред други допълнителни неща“, обясни още тя.

Такева добави, че днес следобед социалните партньори подписват колективен трудов договор за системата на средното образование с министъра на образованието, в който са фиксирани новите политики от първи януари 20201 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Дънкан Маклауд преди 3 години
От януари 20201 година? Ами добре...
48
0
 
2
 
! Отговори
Не е редно преди 3 години
На всички учители да увеличават еднакво заплатите. Първо атестации, резултати от успеваемостта и тогава да се види на кой с колко.
47
0
 
6
 
! Отговори
Нели преди 3 години
Такева е най-уродливото явление в образованието! Откровена крадла, завлякла е МОН с милиони. Вълчев я слуша като хипнотизиран Тя го управлява както си иска и се хвали с това.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, нали щяха да са 20 %? Какво са договорили
45
3
 
5
 
! Отговори
ха преди 3 години
Остави го ти, учителчето! Те, хората си се оправят, едва ли чакат! Жената е дала просто пример! Коментарът ти е леко простичък за случая. Тук става въпрос, че се отнема възможността на млади хора в трудоспособна възраст да упражняват професията си. За сметка на това се възползват хора, които си клатят цял живот краката из училище. Защото тези, които работят се амортизират и си тръгват. Остават кръшкачите, които цял живот се скатават. Браво на Вас иначе! Бачкайте какво ли не!
44
2
 
3
 
! Отговори
Хаха, учителче 43 преди 3 години
Не злобея, а те съжалявам. Единия работи, другия лежи и пъшка, че няма работа. Знаеш ли, че има и други професии, където не започваш начаса това, което искаш. А знаеш ли какво правят другите хора? Ще се изненадаш - започват друга работа и не спират да търсят, но междувременно не лежат на семейния бюджет, а носят заплата. Аз имам две професии (едната е с магистърска степен), но съм работила какво ли не, когато се е налагало. Няма лоша работа, щом се връщаш с пълен джоб.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я им резнете заплатите на пенциите полицаи и военни.По 5-6 хиляди си докарват месечно и лежат по цял ден.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацията е застаряваща. Пенсионерите основен електорат. Случващото се е закономерно. Един пенсионер е готов да работи и за минимална заплата, защото получава още толкова от пенсия. Така подбиват пазара на труда. За съжаление пенсионерите заемат служби в малките населени места, в които МВР, МО и училищата са основен работодател! А там началниците в тези институции са от 20-30 години - несменяеми! В тези институции и заплатите са по-големи, но за един качествен учител 1000 лева са нищо.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито сега, нито с това увеличение учителските заплати ще станат нормални! Едва ли някой смята, че дори с увеличението от 1 януари учителите ще получат достойно възнаграждение. Един млад учител не може да докара при сегашните заплати доход от 1000 лева. С 20 години стаж - малко над 1000. Обидно е при това положение, пенсионерите в системата да получават пенсии и заплати. Един пенсионер сега получава 10 брутни заплати, заплата и пенсия. Месечен доход над 2000 лева. Разликата е в пъти!
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ще им дават пари заради коронавируса. Трябва да им намалят заплатите, защото 6 месеца вече лежат, ваканция са.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво за виждате бе?Те процентите паднаха на 15 -16.1.До януари ще останат 20Я камилата,я камиларя. Избори ще има...Това е кауза пердута.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то от долните коментари излиза, че и даскалите - пенсионери получават много над европейските възнаграждения! Младите! Младите кво ще взимат - туй е въпросът?!
37
2
 
13
 
! Отговори
11 преди 3 години
От 1 януари на пенсионерите ще се изплащат и вместо 10 - 11 брутни заплати. Значи освен пенсия, заплата, на куп ще вземат над 20 000! С тези придобивки - Вечни ще са! А они нека си викат, че стимулират младите даскали с 1260 лева брутна заплата!
36
4
 
19
 
! Отговори
евала преди 3 години
Предложението е написано по-долу! Да има закон, с който да избират пенсия или заплата! Да получаваш двойно възнаграждение от бюджета - държавни пари, в условията на тази кризисна ситуация е цинично и неморално! Мантрата за липса на млади учители е пълен фалш! И с това увеличение млад учител ще получи под 1000 лева! Затова пенсионираните протежета ще стоят в училище! Уж застрашен вид, но наистина за пари забравят и страх, и болест! И те ще учат децата на морал! Родолюбци! Не - сребролюбци!
35
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
То сега като доидем комунистите на власт се отменят увеличенията и пак на минимална заплата защото няма да има пари за вас даскалите важно е да има за нас другарите пък раята да го духа.
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги от форума- много ви тресе злобата, тя поболява.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До евала А ТИ КАКВО ПРЕДЛАГАШ, АКО НЕ СА ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОЙ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЧАС...ЕТО СЕГА ЗАПЛАТИТЕ СА ПО ВИСОКИ, ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ МОЖЕ МЛАД ЧОВЕК ДА ЗАПОЧНЕ ТЕЖКАТА УЧИТЕЛСКА ПРОФЕСИЯ., НАЛИ ТОВА Е ПЪТЯ КАТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ.
32
10
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
За това така наречено и измислено образование, много високи заплати получиха учителито по време на извънредното положение.За родителите какво остана ниски доходи, самите те да си обучават децата и нищо не получиха като стимул.А какво да кажем за лекарите, които даже взимат два пъти по-ниска заплата. Е къде е логиката....
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът гледа като ограбен.
30
11
 
15
 
! Отговори
да преди 3 години
Абсолютно вярно! По селата всички са пенсионери! В ромските училища учат по 5-6 деца в клас! За 2-3 часа работа, пенсионери получават четирицифрени суми! Уж застрашен вид, ама за пари забравят и страх, и болест! Егати наглостта! Къде е съвест и морал на тези хора! В тези трудни времена да заемат местата на младите, които са принудени да теглят кредити за оцеляване! Крайно време е да има закон, с който да избират - пенсия или заплата! С вечните директори ще работят до гроб, а децата ни ще бягат