Най-високите средни заплати в София, в 10 области са под 1000 лв.

На дъното е Благоевград с 886 лв.
25 авг 2020 06:45, Александър Попов
283
Най-високите средни заплати в София, в 10 области са под 1000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, които са на двата полюса по този показател, показват данните на НСИ.

Столичани се разписват средно на месец за 1822 лева, докато в Благоевград - едва 886 лева средно на месец.

Враца вече измества София област от второто място по размер на средната заплата - с 1280 лева. Най-вероятно причината са високите възнаграждения в АЕЦ "Козлодуй", тъй като градът влиза в областта.

В топ пет се нареждат София област - с 1247 лева средна заплата, Варна - 1218 лева и Стара Загора - 1205 лева.

В големи градове като Пловдив и Бургас средните заплати са съответно 1149 лева и 1082 лева и остават доста под средната за страната, която е 1337 лева.

В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева, показват още данните на НСИ, цитирани от "Труд". Кърджали остават лев по-надолу - с 999 лева средна заплата, а на опашката остават Силистра и Видин - съответно с 938 лв. и 916 лева.

Заплатите у нас са се повишили в месеците в пика на кризата с коронавируса. В София ръстът на възнагражденията е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна - с близо 2 на сто.

Във Видин възнагражденията се увеличават с близо 5 на сто за тримесечие, а в Благоевград - с 2 на сто.

НСИ вече отчете, че средната заплата за юни е 1355 лв., което е с 8% повече от същия месец на 2019 г.

Най-ниски са заплатите на хората, които работят в туризма и ресторантьорството, показват данните на Националния статистически институт. В почти всички градове възнагражденията в този сектор се понижават през второто тримесечие на тази година спрямо предходното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за жалост е така, докато софиянци гледат на останалата част от страната като провинция която е длъжна да осигури благоденствието им няма оправия.Сития на гладния вяра няма.
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Не знам за Пловдив, но в софийския не е така. Поне не навсякъде. Но пак се връщам на думата си - корупцията в университетите се подхранва от ниското заплащане на преподавателите. При това ниското заплащане участва още при подбора на преподавателския състав. Малко са хората, които биха избрали тази професия, знаейки, какво официалното заплащане ги очаква.
106
2
 
10
 
! Отговори
Уж работи, ма за кво преди 3 години
Що лъжете бре ? Къде ги видяхте на месец 1822 лева у София ? Веднага ще си пусна CV
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да ти плати нервите.
104
2
 
3
 
! Отговори
До До AjaX преди 3 години
нека всички да станат ИТ-та бе, какъв ти е проблема? Тъкмо заплатите на всички останали ще се вдигнтат. А и като гледам полвината от посочените от теб професии, са не по-зле платени, ако не и по-добре.
103
0
 
13
 
! Отговори
Вяра преди 3 години
При положение, че НОИ има данните за всеки един осигурен по поне 10 показателя, НСИ продължава да бълва безполезни средни величини.
102
0
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
и тая средна заплата колко % от населението я взема!!!Има няма 10%, всички други са под прага на бедността.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе споря по принцип. В България не се прави разлика между университет и ВУЗ. Вузовете не са много, може би съвсем малко над средното за Европа. Абсолютно съм съгласен, че частните трябва да се финансират сами.
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 87 точно казано. В Пловдив в ПУ също ако не купиш учебника или лекциите - изпит не дават. Така е било и преди време. По времето на майка също е имало търговия с учебници, но само някоя си Галчева и съпруга и.. както е един от матем. корпус. Сега търговията им се вихри пред очите на ректора и точно както казваш "ще те разкъса" ако не си в списъка със закупили учебник. Лекциите им преди 26г. също били стари - разнасяли жълти листове. Още ги разнасят и от тях се носи миризмата на опорочени хора
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98 - продължение... всички пари, отделени от бюджета за финансиране на висшето образование да се дават на тези държавни университети. Дипломите, получавани там, да имат реално покритие.Частните ВУЗове, да си осигурят финансиране от частен източник. Ако наистина създават конкурентноспособни кадри, тогава ще има наплив и ще печелят от високите такси, които ще иска. Така е по света. По света има и "местния колеж" - нека има и такива, за скромните нужди на незначителни работодатели.
98
0
 
7
 
! Отговори
Мизерия преди 3 години
Която предстои, когато вземаш под 2400 ? си обречен на мизерия. Не можеш да имаш семейство с 4 деца, не можешмдамси позволиш нова кола не можеш да си позволиш нов апартамент дори не говоря за къща.Разписват се за 1300 лева --- да пази господ!
97
0
 
7
 
! Отговори
акуд преди 3 години
средна заплата няма!!!!! трябва да има цена за 1 час и тя няма как да е под 8лв. чисто след данък
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9887 пише нещо съвсем друго. намеква за корупция и за хора, които са станали професори Бог знае как.За да има по един университет на един милион население - значи това съотношение се е наложило с времето, защото се е оказало най-ефективно.Затова мисля, че е най-разумно предложението, което сме дискутирали тук. Да имаме 7-8 държавни университета, в които да се приемат студенти по много високи критерии и всички пари, отделени от бюджета за финансиране на /продължавам/
95
0
 
16
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Боковските почитатели са си купили по един айфон 8 на изплащане и всеки път като се приберат нна село с 15 годишната астра го показват на съселяните и се хвалят каква голяма заплата взимат в София.
94
1
 
1
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Аз съм учил когато образованието беше качествено.А сега? Само разни хипита с претенции и нищо и половина са.Сега кодя на скапания Java и там заплащането не е като някога
93
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 години
За област София-град средна заплата от 1822 лева, означава, че половината хора са със заплата под 1100 лева бруто, което е под 850 лева нетна заплата.За Благоевградска област средна заплата от 886 лева, означава, че половината хора са със заплата под 620 лева бруто, което е под 480 лева нетна заплата.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88Не съм този с 50-те ВУЗ-а, а онзи с малкото професори. Подкрепяте думите ми - професорите са малко, затова всички ВУЗ-ове използват едни и същи. Прав сте, че така няма конкуренция. А професорите са малко, защото никой не става преподавател за такова мизерно заплащане. Докато стане професор и тръгне да обикаля ВУЗ-овете (професорската заплата е малка за стандарта на живот в София), минават средно 30 години. Затова и качеството е ниско - няма конкуренция, защото са малко лудите.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе масово хората вземат под 1000лв стига с тая средна заплата няма, такива работи в белите държави там хората плащат на час има си минимум толкова
90
2
 
18
 
! Отговори
До AjaX преди 3 години
Ако си програмист, то не знам как си станал с това нелогично мислене! Ако всички по долу изброени станат IT! Ел. Инженерите и целият персонал на централите - ще кодиш на лист хартия! Доктори и мед. сестри - ще ходиш по знахари, който ако са ИТ, ще се молиш на Господ! Магазинери, доставчици и производители - ще рупаш павета! Да продължавам ли? Архитекти, строителни инженери, ВИК инженери и т. н. - ще живееш в дървена хралупа с пътека до нея и ще се къпеш и с3реш в потока до нея! Схавна ли?
89
7
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Аз мизерствам в Норге със 7000 лв и не ми стигат парите за нищо