Най-високите средни заплати в София, в 10 области са под 1000 лв.

На дъното е Благоевград с 886 лв.
25 авг 2020 06:45, Александър Попов
283
Най-високите средни заплати в София, в 10 области са под 1000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, които са на двата полюса по този показател, показват данните на НСИ.

Столичани се разписват средно на месец за 1822 лева, докато в Благоевград - едва 886 лева средно на месец.

Враца вече измества София област от второто място по размер на средната заплата - с 1280 лева. Най-вероятно причината са високите възнаграждения в АЕЦ "Козлодуй", тъй като градът влиза в областта.

В топ пет се нареждат София област - с 1247 лева средна заплата, Варна - 1218 лева и Стара Загора - 1205 лева.

В големи градове като Пловдив и Бургас средните заплати са съответно 1149 лева и 1082 лева и остават доста под средната за страната, която е 1337 лева.

В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева, показват още данните на НСИ, цитирани от "Труд". Кърджали остават лев по-надолу - с 999 лева средна заплата, а на опашката остават Силистра и Видин - съответно с 938 лв. и 916 лева.

Заплатите у нас са се повишили в месеците в пика на кризата с коронавируса. В София ръстът на възнагражденията е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна - с близо 2 на сто.

Във Видин възнагражденията се увеличават с близо 5 на сто за тримесечие, а в Благоевград - с 2 на сто.

НСИ вече отчете, че средната заплата за юни е 1355 лв., което е с 8% повече от същия месец на 2019 г.

Най-ниски са заплатите на хората, които работят в туризма и ресторантьорството, показват данните на Националния статистически институт. В почти всички градове възнагражденията в този сектор се понижават през второто тримесечие на тази година спрямо предходното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петров.. жалък несретник си ти за Бойко ще те управлява вечно.
87
5
 
14
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Боковските лакеи продължават да показват равнището си с елементарни и нечленоразделни изрази - за 500 лева на месец, отчетени като 1000 са готови да правят св...ки на боса си,довел ги от дълбката провинция, колкото им каже.
86
5
 
6
 
! Отговори
Anai преди 3 години
Боко обеща светло бъдеще , само да не стане , като с комунизма , тъкмо го построихме и той взе , че се срути.
85
20
 
8
 
! Отговори
Тошето преди 3 години
Добре че избягах от тази балканска клоака и сега си щракам с пръсти в Ю ЕС ЕЙ! Биле се разписвали срещу 1200 льоа, хахахаххахаха абе ***, аз тея пари ги взимам за два дена !!! Били се разписвали срещу 1200 льоа, ААААААХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХА!
84
4
 
21
 
! Отговори
Част от стадото преди 3 години
Това е брутна заплата. Като се обложи с данъци става друго. Удобните журналисти на хранилка да напишат с нетната заплата колко литра гориво, колко килограма месо или сирене може да се купи в София, Благоевград, Виена, Варшава, Марсилия и т.н.Иначе сме по, по, най и 30 години замитаме кражбите в държавата с приказки и обещания към стадото. Това важи за всички политици и президенти!
83
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой тук пише, че няма лошо да имаме над 50 ВУЗ-а и че така ще има конкуренция.Каква конкуренция бе човек, след като един и същи професор или служител на БАН чете едни и същи остарели лекции поне в 10 ВУЗ-а и прави списък на студентите, които купуват лично от него същите тези лекции, публикувани като учебник.После, когато изпитва, слага този списък на бюрото си и ако си в него, ще вземеш изпита. Ако не си купил "учебника" му лично от него, ще те скъса.
82
8
 
6
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Няколко боковски лакеи от Топлофикация София почнали да ми слагат мимуси, щото взимали по заповед на Боката много пари и заплата за сметка на обикновените хора.
81
6
 
4
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛ.. преди 3 години
Сюндюции 200лв. Ви е много ще ми пасете офцете за самун ляб и студена постна супа балашик.
80
5
 
8
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Боковската статистика, 1800 лева средна заплата в София, сигурно на година.
79
2
 
3
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Никой не говори за славни програмисти, славни доктори, славни учители и т.н. - говорим за това да получаваш заплащане, което те удовлетворява срещу това, което предлагаш.Не знам какво си представяш под програма, но в повечето случаи тя не се пише от един славен човек, както и често екипите са международни...не е нужно да е нещо уникално и неповторимо...има достатъчно БГ компании, които предлагат сериозни продукти, можеш и сам да провериш.
78
5
 
2
 
! Отговори
$&? преди 3 години
Аз взимам 610лв.-130=480лв.,защото съм *** и не следвах вишо на младини ,но по-добре късно...
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето вчера имаше съобщение, че НОВИЯТ водопровод в Свищов ПАК е аварирал.Къде е статистиката за заплащането в сектора? А въобще има ли производство у нас на елементи за водопреносната мрежа? Има ли КВАЛИФИЦИРАНИ кадри, НАЗНАЧЕНИ за съответните дейности?Какво помага тук някакъв си програмист, като куп селища са без вода?Между другото, картофите се отглеждат при влажен климат, което на изток не е, и да ги е засадил човек.
76
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така създавате конфликт между софиянци и хора от провинцията, с тази статистика. Започва се едно "София не е България" и т.н. Ама София за едни не е София за други. Голяма част от софиянците получават под и около 1000 лв. заплата. При тях положението е още по-зле в сравнение с провинцията, защото животът в София е по-скъп. И не става въпрос само за хора без образование.
75
3
 
5
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Иначе, като чета коментари под статии за К-19, ми се струва, че поне едно 50% от населението ни може да си намери работа като високо платени вирусолози и епидемиолози в различни здравни световни организации.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73 redordeadкакви умове има в Бегето ! какви славни програмисти дето нито една програма нямат създадена до сега !
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Животът ме е такъв, какъвто си го направиш.Има нужда и от да поддържат каналите, от хора да изграждат и да поддържат водопроводи и електропроводи, от хора да гасят пожарите, от хора да обгрижват болни и немощни, да израждат родилки, от хора на истинското изкуство, от хора да им стиска да хващат наркопласьори.... Ей тея например, наркопласьорите, са от най, ама най за хвалене.Щяхте да сте смешни, ако не бяхте толкова вредни с мисленето си.
72
1
 
15
 
! Отговори
redordead преди 3 години
IT не е само хардкор програмиране на джава, сишарп, питон и т.н. - и не, не ти трябва задължително брутално силна математическа подготовка, освен за някой специфични области с изключително много изчисления, но има и доволно много места, където не е нужно. Програмирането не е нещо извънземно, не е атомна физика...а да, а пък физика хич не ти трябва, както еписал един по-долу. Че не всеки може да са стане е ясно, то и не всеки може да стане заварчик...
71
9
 
2
 
! Отговори
man преди 3 години
Дами, моля не давайте шанс за размножение на провинциални висшисти на 800лв заплата. Те са ***, вечно мърморещи.Искате ли деца от тази ***?
70
10
 
13
 
! Отговори
преди 3 години
Заплатата е въпрос на договорка. Щом си се съгласил на 650лв - сори майна. Ти си будала.
69
3
 
11
 
! Отговори
До То пък преди 3 години
Това, че си завършил в университет в София, не те прави по-умен от мен..............нищо, че съм учил в университет в т.нар. провинция.....................сигурен съм, че не си по-добър специалист от мен!!!!