Готови ли сме за въвеждане на електронната рецепта?

Има опасност да изчезнат още медикаменти от нашия пазар, смята икономист
30 авг 2020 10:25, Анисия Иванова
42
Готови ли сме за въвеждане на електронната рецепта?
Снимка: БГНЕС

В рамките на национална здравна информационна система трябва да има електронна рецепта. По отношение на нея има дискусии относно начина на предписване на медикаменти. Това е сфера на конфликт и ще бъде ябълката на раздора в бранша, ако рецептата не се въведе както трябва, заяви икономистът Аркади Шарков в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато медикаментите се плащат от публичния бюджет, се предписват най-разходоефективните. Или се прави генерична, или биоподобна прескрипция – въпросът е дали пазарът е готов за тях", каза гостът.

Икономистът твърди, че има търговски и национален интерес как ще бъде преразпределен пазарът.

"Проектът за национална здравна информационна система е стартиран през март 2017 г. Тази система е гръбнакът на всяка добре развита държава. Нуждата от нея е голяма във връзка с инфраструктурния и човешкия ресурс, както и с качеството на лечение. Но дигитализацията в сектор здравеопазването куца", обясни той.

Още по темата

Гостът смята, че комуникацията между частния сектор и Министерството на здравеопазването не е достатъчно добра.

Шарков обяви, че се очаква въвеждането на националната здравна информационна система да започне от януари 2021 г., а декември да се въведе електронната рецепта.

"Има опасност да изчезнат още медикаменти от нашия пазар, ако правителството не предприме политика по олекотяване на регулации спрямо това, че компаниите трябва връщат пари към бюджета", предупреди той.

Шарков обясни, че относителната тежест при финансиране на медицинските услуги означава може би средна стойност, референтни граници на финансиране. Създаването на такива, според него, е забикаляне на минимални стойности на дейностите, с което се цели да се даде по-обективно представяне на стойностите на лечение.

Гостът е на мнение, че здравната система към момента се справя с кризата, като въпросът е да няма обратен ефект впоследствие. Отделно от това той наблюдава скрито държавно финансиране на "закъсали лечебни заведения". Шарков поясни, че немалко болници трябва да бъдат закрити, консолидирани или приватизирани.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 27 Абсолютно съгласен само държавни и общински болници трябва да се финансират от Здравната каса.В момента я точат безогледно частните болници цъфтят а общинските фалират.
35
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
Да в САЩ асипирин не могат да си купят без доктора да прати рецептата на мейла на аптеката и от там си го взимаш.Целта е да не ти мине през ум да се лекуваш без да си цакаш.
34
2
 
4
 
! Отговори
аха преди 3 години
Ако сте гледали британският сериал Док Мартин, знаете как правят английските джи пи-та - пациента влиза при тях, преглеждат го, ако всичко е 6 казват на сестрата - "поднови му рецептата" и това е. Няма бумащини, няма глупости, а наистина вършат работа хората.
33
1
 
10
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 3 години
Дигитализирането на здравните услуги умишлено се бави тъй като то прави всичко лесно и проследимо и затруднява фалшификациите и злоупотребите . Това изобщо не е в интерес на участниците в настоящата здравна система и те ще протакат докато е възможно.
32
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анализатор 24Личния лекар на 3 месеца трябва да те прегледа, и да види дали още ти вършат работа тези лекарства, да ти пусне излседвания, за да види не трябва ли нещо по терапията да се коригира. Работата му не е само да ти изписва лекарствата, а да контролира ефекта от лечението. Но колко време се губи в печатане, изрязване, лепене, подпечатване, не е истина! Крайно време е това да се дигитализира!
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държавата всичко цъфти и хубавее та остана само електронна рецепта!
30
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И откога икономистите започнаха да разбират от медицински теми?
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега можеше да имаме най-модерните и комфортни болници в които не само да се лекуват хората в България,но и да идват хора и от други държави,проблема е,че периодично се източва здр. каса от политици и от лекари,а за други лекари,сестри и за пациентите няма достатъчно пари!Направете ревизия през последните 20 години,ето една задача за ГешевЧетох за лекар получаващ 200 000 месечна заплата в бедна България,как става това?А други напускат заради лошите условия и мизерните заплати в страната,
28
4
 
5
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Който иска да стане бързо богат трябва да започне бизнес с лекарства, там е повече от златна мина.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26.гадняр.Не,бе те не се интересуват от това дали си все още неизлечимо боленболен, а искат да доказваш че си още жив.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частни болници не трябва да имат достъп до Обществената здравна кас(ц)а.Нека сами да си организират и аптеки и здравна каса и каквото им душа сака.Иначе е по добре да върнем соц.здравната система.Така и така няма здравно медицинско обслужване на масата от хора а само за наши хора.Така поне ще се залъгваме,че грижите в здравеопазването са еднакви за всички.А колкото до здравето,дай Боже всекиму и никой да не "опира" до днешните душегубки,не знайно защо,наречени болници.
25
2
 
19
 
! Отговори
Гадняр преди 3 години
Заверките на протоколи в НЗОК са друга чутовна глупост. Някой се разболял от хронично заболяване, но въпреки това от касата го карат периодично да доказва, че е болен и да заверява лекарствата които приема.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20На "запад" няма единна система. За коя страна говориш? Защото в Дания, просто си показвам личния документ и това е.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Явно много хора не са наясно какво е електронна рецепта и за какво се използва. Ако имате хронично заболяване и всеки месец Ви изписват едни и същи лекарства е много подходящо да влезете в електронната си регистрация и да посочите точно кои лекарства искате и в коя аптека. Няма да се редите по опашки в поликлиниката. Личния лекар ще се занимава с прегледи, не с изписване на лекарства по НЗОК. Ако сте като компютърно неграмотни се обаждате в поликлиниката и пак не се разхождате.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова система за и,точване на здравната ка(ц)(с)а.Здравната каса трябва да се реорганизира,защото няма здравни мениджъри в лечебните заведения,които да защитават пациента от душегубките,наречени болници.Само за тази година милионерите "лекари" са се увеличили със 100-на.А пациентите им мрът,като мухи.Махнете привилегиите за политици и бизнесмени и високопоставени чиновници и всичко в БГ-тото ще си дойде на мястото.Нали в основния закон пише,че всички сме равни пред закона.Защо има привелигировани
21
0
 
9
 
! Отговори
Кактообикновенно преди 3 години
А да и накрая няма да работи и ще се наложи преработване от 20-та подред фирма.. някакви Италиянци сигурно незнайни ще е.. там още далавера ще има.. както винаги
20
1
 
5
 
! Отговори
Кактообикновенно преди 3 години
Всичко си е наред в България. Назад сме с 15-20 ако не и 25 години от Запада технологично. Както винаги, както си е било и преди социализма. Скоро може да обявят проект.. ще станат нещата след като се прекара тоя проект през 10-тина фирми.. мислете го 2040-та, 2045-та. Ще е като измислянето и пускането на ракета! Общата стойност с калкулираните провали и далавери през десетилетията ще е над 6-7 милиарда лева сигурно. Така се работи в БГ..
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам опит с такива ел.рецепти за запад,казвам ви,българската система е по-лесна,отделно и няма да можете да си купувате свободно доста лекарства,които сега си купувате,ако въведат ел. рецепта!Отделно и ще ви следят какво купувате в аптеките,отделно и че фирмите ще си играят техните игри.Това е капан.По принцип всичко свързано с електрониката е капан,дори изследванията вече се правят електронно в лабораториите и могат да се манипулират дистанционно.
18
4
 
3
 
! Отговори
акуд до 14 преди 3 години
извини ме, но сложни неща има само в главите на простите комунисти :)
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не,не сме готови,това е глупост!има ги тези електронни рецепти за запад,по-скапана е системата с електронните, отколкото нашите рецепти!