Бизнесът: Ръст на чиновническите заплати с 30% - пир по време на чума!

Поставял се в риск бюджетът в условия на застой на икономиката
111
Бизнесът: Ръст на чиновническите заплати с 30% - пир по време на чума!
Снимка: Dnes.bg, архив

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обяви против предложението на правителството за увеличение на заплатите в държавната администрация с до 30%.

Темата беше в дневния ред на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе в събота, съобщи БНР.

От работодателската организация не взеха участие в заседанието, което според тях, е свикано в нарушение на правилата, но разпространиха позицията си днес.

Още по темата

Такова е и становището на Асоциацията на индустриалния капитал и на Стопанската камара.

Увеличаването на заплатите в държавната администрация е пир по време на чума, смятат работодателите, защото поставя в опасност държавния бюджет в условията на преустановен ръст на икономиката, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата, пише в позицията на Палата.

От Асоциацията на индустриалния капитал също са против планираното увеличение, коментира председателят на организацията Васил Велев.

"Този дефицит ще се покрива с дългове, със заеми, които ще плащат отново тези, които пълнят Бюджета - заетите в икономиката, където заплатите не само, че не са увеличени, а са намалени. Тоест остава усещането за една несправедливост", каза той.

Синдикати възразиха с аргумента на властта, че се увеличават заплатите на служители, които са на първа линия в борбата с пандемията и в структури, където с години не е имало актуализация, коментира лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

“Има драстични случаи, например Агенцията за социално подпомагане, на която особено сега, в тази коронакриза, ѝ се възлагат всякакви задачи. Същото е и в Агенцията за безопасност на храните. Не по-различни са нещата и в Главна инспекция по труда и надявам се за добавяне на Агенцията по вписвания", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от т.нар. бизнес винаги са на контра.Ако питат тях доходите не бива да се увеличават а работниците да се експлоатират за минимум пари а те да стават все по-богати.
17
1
 
10
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Предишните комунисти пълнеха куфарчета, сегашните комунисти пълнят чекмеджета, а за следващите комунисти ме е страх да си помисля даже. Румънците разчекнаха няколко комуниста на площада преди време и виж ги сега как дръпнаха напред... ЕХЕЕЕЕЕ... пък онези най-бедните от Северозапада вече искат да се присъединяват към тях!
16
5
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Синдикатите защитават вдигането на чиновническите заплати-Въпросът е че на всички ЧИНОВНИЦИ СЕ ВДИГА С 30% ЗАПЛАТИТЕ- НЯМА ПЪРВА ЛИНИЯ КОВИД!! И ВЪПРОСЪТ Е - КОЛКО ЩЕ СТРУВА ТОВА НА БЮДЖЕТА (НАРОДНИТЕ ПАРИ) ЗА ЕДНА ГОДИНА?? ТАКА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ -КАКЪВ "ВОДЕНИЧЕН КАМЪК": СА ЧИНОВНИЦИТЕ- Ама не са само ТЕ!! МВР,Армия ??Това са над 120 000 човека !! в БГ се получава нещо ПАРАДОКСАЛНО- "ШЕПА " ХОРА РАБОТЯТ ЗА ДА ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА - И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕЖАТ НА ГЪРБЪТ ИМ -ИЛИ КАЗАНО РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ ХРАНЯТ
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога червените които заграбиха България се наричат"бизнес"?
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудно ми е за кой ли ще гласуват? Много ми е интересно.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИЕ МОЖЕТЕ ДА РОПТАЕТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ И ДОКАТО ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА ПРЕДИЗОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА РЕДОВНИ ИЗБОРИ МАРТ 2021 Г.С ФОКУС ВЪРХУ РОМСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.И ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО,ЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ СПРАВЯТ С РОМСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ТЕРОРА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ,ЩЕДРО РАЗДАДОХА НА РОМИТЕ ВАУЧЕРИ ЗА ПОЧИВКА В 5 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ ПО МОРЕТО ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА(НАШИТЕ ПАРИ)
12
4
 
19
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Политиката на ГЕРБ е в полза на клиентелистки мрежи - калинки, бушони, ***, олигарси... И винаги във вреда на данъкоплатците. Чужди пари лесно се харчат!
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички сме на първа линия, но някои са по на първа линия.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи за калинките ще има, но за висшистите по касите на Кауфланд и Лидл няма да има?
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавачките във супермаркета, моловете, пазарите и т.н. също са на първа линия, ама не см чул да им увеличават заплатите.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от "бизнеса" като чият за увеличение на заплатите и им става лошо.
7
4
 
25
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Гроп купуват избори с народната пара.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гака е когато не се правят реформи и електронно правителство, раздуват се разходите ненужно в най неподходящото време иначе системата се пропуква
5
11
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Мда, от немай-къде ше се гласува за Слави май тоя път.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С чии пари?
3
3
 
32
 
! Отговори
Котка преди 3 години
Социалните получават добавки за работа на първа линия, а са се заключили по стаите и кютят като плъхове в канал, а сега и увеличение. За какво? От средата на март те практически не работят (но "ходят на работа").
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът да се засрами с най-ниските заплати в Европа сме. Инвестиции в производителността не се правят, а се купуват джипове, после ниска била.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първа линия, а