Светият Синод се разграничи от Дионисий

Той не можел да бъде изразител на становища на патриарха
31 авг 2020 17:15, Александър Попов
108
Светият Синод се разграничи от Дионисий
Снимка: БГНЕС

Светият синод се разграничи от архимандрит Дионисий, който чето може да бъде забелязан на протестите в столицата.

Поради зачестили публични изяви и изказвания по политически теми в медийното пространство, и участието в различни мероприятия на архим. Дионисий (Мишев), Св. Синод на БПЦ-БП излезе със специално съобщение.

Ето какво гласи то:

От 2017 г. архим. Дионисий (Мишев) се намира под запрещение от свещенослужение (забрана за извършване на богослужения – аргос). Срещу него има и заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения.

Архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

Официалните документи и позиции на Св. Синод на БПЦ-БП се публикуват в официалния сайт на Св. Синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
3
 
! Отговори
въпросче бееее преди 3 години
дионисий гей ли е или по късно ше признае че е на другия бряг ?!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм русофоб и мразим руската ко...чи...на
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите не " бягат" от Бг, а свободно пътуват където си поискат в Европа! Виж сега с руската хунта на радеф наистина ще има много бежанци към Свободния свят!
40
3
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... гнъсната презрена русофобия?... Русофобия няма. Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните
39
7
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Фигуранта застана срещу парламента, правителството и прокуратурата. Нищо чудно тази вечер да защити Дионисий Зарята и да поиска оставка и на патриарх Неофит и на Светия синод. От това недоразумение всичко може да се очаква.
38
6
 
5
 
! Отговори
Убеден преди 3 години
Който подкрепя политиката на Боко Тиквата от Църквата....е против бг народът. Защото всеки е съгласен,че българите бягаме от България...вече два милиона избягаха...колко трябва да избягаме...
37
6
 
6
 
! Отговори
защо носи расо бе ул преди 3 години
Дионисий (Мишев) се намира под запрещениетогава зашо носи расо кръст, това не е ли светотатство?
36
4
 
4
 
! Отговори
Колко преди 3 години
Ли поркат с Ренетката ,този наследник на бог Дионис?Май са изпили и вноските за пенсия на Инджова!
35
3
 
4
 
! Отговори
Не се бил изказвал преди 3 години
от името на църквата?Щом е там като частно лице,да не се явява в църковниодежди,да си сложи гражданско облекло.След като не го прави,а се явявакато богопомазан архиерей,Св.Синод правилно уточнява статута му.Църкватае отделена от държавата и нейни служители не могат да се месят в работата и.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БПЦ и нейният леворзбован патриарх за пореден път показаха, че нямат общо с чаянията на православния и благочестив Български народ.Лошото е, че след катовъпросният предстоятел на Църквата напусне бренната земя, ще дойде едно филибелишкомекере, с велика охота към лукса земен, колите, часовниците и прочия дяволска примамка!
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ченгетата от БПЦ в защита на мутрата.
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не беше алкоголния "подруг" на Ренета Инджова? То това, че е отлъчен не е от вчера и днес.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дионисий не се е изказвал от името на църквата, човекът си участва в протеста по своя воля и съвест. Гледах го веднъж - добре говори.
30
2
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До Анонимен 37Още няма решение на църковен съд за низвержение.
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно средновековие е тази държава. Един Бог на небето, един премиер на земята. Откъде се взеха всички тези средновековни хора в 21-ви век в една и съща държава? Не смеят даже да си сменят премиера, все едно е средновековен автократ.
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До !!!Не може!!Също така и синодалните старци нямат право да анатемосват каквото и когото да е, защото Бог е любов!Съвременното проповядване на Христа е особен вид разбойничество.
27
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледал съм клип на LMFAO,в който участва един Исус като този про.шляк.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този смешен образ се оказа разтопен! Заглавието е грешно,след като синода няма за какво да се разграничава от грешника,който явно получава протестно мазохистично удоволствие с еротично църковни нюанси покрай митингите и интервютата!
25
3
 
10
 
! Отговори
Демагог преди 3 години
Те точно комунистите кажи речи бяха ли забранили религията! Унищожени бяха вековни традиции на богомолците, а комунизма нанесе дълбоки рани на Българската Православна Църква които още трудно зарастват.
24
8
 
7
 
! Отговори
Правилно преди 3 години
Щом се изказва от името на Българската Православна Църква, без да е съгласувал каквото и да е било със нея ще има своите последствия. Така и трябва.

Спонсорирани публикации