Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура

Този протест няма кауза да жертва здравето и живота на хората, обясни той
2 сеп 2020 13:50, Петя Славова
183
Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура. Няма кой да го повярва", заяви експертът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в студиото на "България сутрин".

По думите му това е поредният протест, който наблюдава с интерес и си дава сметка, че е много важно какво мислят хората, които задават тон на протестите.

Още по темата

"Велико народно въстание - това са хиперболи. Въстанията са се случвали през 19 век. Не мисля, че този протест има такава кауза, за която хората биха жертвали здравето и живота си", категоричен е проф. Близнашки.

Той е на мнение, че такива процеси се случват и в Западна Европа, но ние се движим с голямо историческо закъснение и не намираме адекватните форми на протест. Според него липсват ясни искания, които да очертаят каузата на промяната.

"Каква смяна на модела? Моделът е парламентарна демокрация. Радев черпи енергия от скандиранията на неговото име. Това го опиянява, но трябва да си мери приказките, защото е държавен глава", коментира още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че квалификациите на президента Радев нямат общо с истината и протестите в страната. Бившият служебен премиер подчерта, че конституциите се променят в преломни исторически моменти и в случая инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло.

"Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат. Защото крясъците може да бъдат изключителна заплаха, но не могат да произведат национални идеи", каза проф. Близнашки

Той смята, че от ГЕРБ са допуснали тактическа грешка с тръгването към промени в държавното устройство и изготвянето на изцяло нова Конституция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не, няма диктатура. Само малко, нали?!?
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядка гледай си пенсийката и не се обаждай, ей това склерозата не прощава
40
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав сте професоре. Ако имаше диктатура , днес нямаше да има бити и унижавани полицаи. Тази група луди протестиращи щяха да са бити и арестувани.
39
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този се гласи министър да става.... Лиже, та си къса наколенките повече и от Барни. Гнус......
38
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло."Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат.--------Те не го пускат в село, той пита за поповата къща...Какъв рационален дебат, какъв силен ход, бре!Искат му оставката за пълен политически и морален провал, какви предложения ще ми прави доказан политически от падък!
37
7
 
11
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло."Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат.--------Те не го пускат в село, той пита за поповата къща... Какъв рационален дебат, какъв силен ход, бре! Искат му оставката за пълен политически и морален провал, какви предложения ще ми прави доказан политически ***!
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Надява се да има "експертен кабинет" в рамките на това НС и той да я премиер я нещо друго... Този е елементарен комунист. Страшно съм учуден, че не е бил агент на ДС. Смятам, че това не е възможно и по някаква причина не е обявен. Всичко у него показва ДС школовка.
35
7
 
12
 
! Отговори
егати професора преди 3 години
"Каква смяна на модела? Моделът е парламентарна демокрация."А, така! Сам го каза нали? Сам го каза! Какъв професор си ти бе?Другарят Близнашки, бивш член на БСП и комунист ни говори за диктатура и демокрация???Ами да, смяна на модела е нужна, защото той е всичко друго, но не и това, цитираното от мен горе в кавичките.Нямаме парламентарна демокрация а еднолично управление на Борисов.Иначе, когато Народното Събрание го привика да му иска отчет, той е задължен да дойде!
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktАбе немец твоя началник още ли се занимава със продажба на винкели ? Берете ли жилязу или сте на хранилка при диктатора ?
33
6
 
19
 
! Отговори
Татунчу преди 3 години
БЛИЗАШКИ ! Каквото му името ,такова му е и деянието. Освен да ближе високо поставени *** няма други наклонности!
32
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари превратаджии, на футболен език много от най добрите играчи стават най лошите треньори. Например Стоичков, Балъков, Пенев и т.н. Добрия летец Радев е много лош политик, и даже е вреден . Анадъмно или НЕ.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не уе, сега цялата върхушка върти Флоров с 200
30
7
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Гнусен, мазен и противен човек, олицетворение на диктатурата и корупцията е тоя.Ако беше диктатура, за това си писание щеше да те бият до скъсване в някой арест! Противни същества сте вие!
29
6
 
20
 
! Отговори
А личи ли му... преди 3 години
Казват да, че тоя ПEЗЕBEHK бил чист *** .....та личи ли му....питам за един преател!!!!
28
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
това е ПРОТИВ Природата!!!!При ВСИЧКИ ПРИРОДОСЪОБРАЗЕНИ живи организми има:-Есен,СТАРИТЕ ЛИСТА ОКАПВАТ и на тяхно място идват НОВИ!!!!!..Само в тая пуста да опустее "политика" и ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ, УВЕХНАЛИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИСЯТ НА КЛОНА!!..ей за това некои твърдят,че човека е най-увреденото и УВРЕЖДАЩО творение на..Природата..
27
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусен, мазен и противен човек, олицетворение на диктатурата и корупцията е тоя.
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй човече пък къде се бута?Къф ли си цъpvyл, ама даваш тон на по-големи от тебе!
25
5
 
19
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Хора като тоя дето са надкрачили времето и преди 89 и след нея трябва да не се допускат във властта!
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега големия купон е в едно мазе в Банкя
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ближи си сладоледа.