Борисов и Радев се делегитимират един друг

Защо ескалираха протестите според политолога Румяна Коларова
4 сеп 2020 10:05, Петя Славова
66
Борисов и Радев се делегитимират един друг
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Защо мирните протести преминаха в бурна ескалация, коментират специалисти.

"Сблъсъкът от сряда не е нищо ново от гледна точка на това, което аз мога да кажа като политолог. Ясно е, че има тежка криза на легитимността. Важно е обаче да разграничим тази криза от институционалната такава. Кризата на легитимността е когато хората нямат доверие и не приемат решенията на управляващите. Тази криза минава през поредната фаза". Това заяви пред Нова тв политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея, за протестът в сряда е имало много големи очаквания. Реакцията и последвалите ексцесии са били отговор именно на факта, че оставка няма.

Още по темата

"Битката е позната – Борисов срещу Радев. Имаме обаче неспособност на елитите да произведат нещо ново. На масата има три сценария. Първи – експертен кабинет в рамките на този мандат, както предложи ДПС. Втората опция е служебен кабинет, а третата е такъв съставен от ГЕРБ", каза политологът проф. Анна Кръстева.

По думите й има изход: Борисов да влезе в историята с едно достойно излизане от властта с целия си кабинет, защото са загубили легитимността си и се върви към ново правителство.

По нейно мнение гражданското очакване от политиците е да влизат с проект във властта и да излизат с достойнство.

Тя обясни, че Радев не е човек, който има политическа култура и опит. "Борисов и Радев се делегитимират един друг. Те се наричат антидемократи", каза проф. Кръстева.

Коларова смята, че трябва да има експертно правителство: "Изходите в парламентарната демокрация зависи от парламентарното мнозиноство. За съжаление в България така са позиционирани политическите сили, защото между тях няма не само диалог, но и чуваемост."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръгнал ми ти радеф да имитира Борисов .но за малко пари си показа наклона
54
5
 
0
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Протеста не е на Радев. Протеста е на НАРОДА.
53
3
 
1
 
! Отговори
Кой крив, кой прав? преди 3 години
Хайде не ни я пробутвайте точно Румяна Коларова за политолог. Бивша гербаджийска министърка, назначен от Росен Плевнелиев. Тя ли ще дава тук обективно и независимо мнение?Провокациите срещу президента ГЕРБ ги започнаха още след избирането му. Пръв беше Цецо Цветанов в парламента, а кулминацията - нахлуването в Президентството на Каскета с 30 въоръжени от прокурорската гвардия (която не би трябвало да има) за да вземе папки от два кабинета.Делегитимирали го? Не, каквото търсили, това и намерили
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опушени, платени фусти,си позволяват да сложат президента Радев и Борисов на една "сергия".Генерал Радев,е бил командващ ВВС на България,пазил е небето над Родината си,докато "опонента" му си е пълнил банковата сметка,работейки на оня фронт,от който някои не се върнаха.Наместила се на герберската ясла и то от много години,баба Руми друго не може да ломоти.Гледай си внуците ако имаш такива,не баламосвай българите които са наясно, къде и как живеят.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората по улиците в цялата държава искат една оставка -на Борисов и калинките му.Не на Радев или на някой друг####Кои хора .1000 платени безделника. Изключвам арменеца,адвокатчето и набедения скулптор и сие които си правят тънки сметки но без кръчмар.
50
8
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Борисов е делегитимиран още с дългогодишния си стаж в организираната престъпност, с комунистическия си произход и баща обучаван да изтезава и убива хора, което Борисов е наследил от него и усъвършенствал в милиционерското училище и по време на възродителния процес. А Радев през целия си живот е служил на род и Родина, лишавайки се от много неща в името на България.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев очевидно е обещал много и непосилни неща към задчерноморските му кукловоди в замяна на поста.Сега го натискат да си изпълнява обещанията.
48
9
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
На изборите за президент ще гласувам за Радев ако се кандидатира пак.
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Големият българин" Радев се изплю директно в лицето на българския народ.За него гласуваха 2 милиона и 300 хиляди българи от които поне половин милион бяха от ГЕРБ.Изплю с на всичко, което крехката българска демокрация беше постигнала за 30 години.И което макар и малко можеше да се гордеем с него понеже най-тежкия руски ботуш през 45те гадни години в Източна Европа беше тук.
46
4
 
5
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До До Вейхайвей 26,Ако трябва да бъдем откровени, в България нито изборите са избори, нито гласуването е гласуване. Но, Борисов си е ЛЕГИТИМЕН. Факт.
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият българин Радев се изплю директно в грозната мутра на мафията!И тя никога няма да му прости това.Опасно е да говориш истината в нашата мила Родина!
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коларчето голям фен на Боку.
43
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако иска да е полезен,има пъп еши за събиране на село!Да взима вицето и на бригада!"Пък Борисов за дини, че по ще му отива на шкембака. Да овършеят бостана, че да им дойде акъла.
42
5
 
12
 
! Отговори
Хайде стига преди 3 години
С този президент!На никого,освен на Деса,не е нужен!Ако не го лансират в медиите,никой няма да забележи!Ако иска да е полезен,има пъп еши за събиране на село!Да взима вицето и на бригада!
41
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накъдето и да го въртите и сучите,вече всички партии се изредиха ,мачкайки България и населението,но най-спокойна и добре ,страната беше при БСП,АБВ и ДПС,те са най-малкото зло за страната ни!Обаче не БСП на Нинова,а истинското БСП със 100% бесепари,а не с чужди подводници!
40
4
 
17
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
радеф е ПО3ОР!!!
39
1
 
6
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Двама се карат, трети печели.Но, кой ли?
38
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев го виждане тук и на живо всеки ден. Той си е в България, в президенството, където му е мястото, за което бе избран лично от 2 милиона българи.А къде са шутовете от правителството? Къде е Борисов? Кога ще се появят лично и ще излезат сред хората така, както прави Радев?То е видно кой е легитимен и кой - не. Не е нужно тукашният тролаж да се пеняви. Вярно, че му е за последно, но вече няма смисъл.
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е в делириум тременс. Не могат да го свестят, че да го покажат пред хората.
36
8
 
10
 
! Отговори
няма смисъл преди 3 години
Радев така или иначе ще сподели участта на Павлов от Мултигруп.И Мултигруп бяха много силни вилни.Не мога да разбера защо се пъни толкова.Това определено няма да отмени решението. Едва ли ще го отложи.