Психолог: Поставянето на полицаи под бомбена канонада не може да е тактика

Агитките са ползвани от различни хора, обясни Тодор Тодоров
Обновена: 4 сеп 2020 09:08 | 4 сеп 2020 09:07, Петя Славова
198
Психолог: Поставянето на полицаи под бомбена канонада не може да е тактика
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Защо мирните протести ескалираха на 2-и септември? 

"Когато идентифицираш хора, които са на протеста с цел размирици, е най-добре да ги изведеш възможно най-бързо. Рано или късно останалата част от хората, които са дошли да протестират мирно, ще се увлече по тях", обясни криминалният психолог Тодор Тодоров.

Още по темата

Според него нещата ще ескалират, защото имаме неадекватност.

"При положение, че имаме голяма група от хора различни по професия, които са обединени от едно нещо, да им противопоставиш голямо количество полиция е преднамерено. Защото ако от самото начало  агресивните бъдат изведени, няма да се получи напрежение. А полицаите седяха като жертвени агнета. Това качва напрежението и емоциите. Когато имаш тълпа, имаш анонимност и спираш да се притесняваш за последствията", обясни психологът пред Нова тв.

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По мнението на Тодоров, да поставиш сериозен брой полицаи под заплаха не може да бъде тактика.

"По-голямата част от хората са мирни. Не са отишли там, за да се бият особено с полицията. Ако имаш група от хора, които се опитат да качат напрежението трябва да я отделиш. Доколкото съм запознат с методите със сигурност е имало не малко на брой цивилни още в самото начало на протеста", обясни експертът.

Според Тодоров в определени ситуации агитките са били ползвани от различни хора.

"Те са като всяка една организирана престъпна група. Имат си лидер или началник, който разпределя благата. А той поддържа контакти на по-високо ниво. За тях това си е работа. Няма значение кой плаща. Всеки може да ги ползва, когато си плати", обясни той.

Той коментира и появилите се в интернет снимки на полицаи с бокс и отличителни значки.

"Цялата ситуация е типичен пример за кацата с мед. За облеклото на МВР е записано в нормативните уредби. Ако в този момент имаш униформен с бокс, най-вероятно момчето се е уплашило или е тотално неадекватен. Заради такава глупост на един човек се слага етикет на всички останали", каза Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 3 години
Имам особено мнение за полицаите,но сега са в правото си.Ако протестите бяха срещу друг премиер,друга партия,която и за е тя,полицаите ще служат на нея.И щеше да е същата картинка.Така ,че Радев да не плянка много.
161
1
 
3
 
! Отговори
Самурай преди 3 години
Триото в ареста! Кой нормален зеве за възстание за кръв! Който иска да протестира но по нормален начин. Веднага затвор за всички които нарушават реда за управление на държавата. Адвокатите да не им се дава да пишат закони. Какво ще ми коментира адвокатчето - хаджигенчето законите като дявола евангелието. Аз ако събера 100 човека и ги поведа да протестирам срещу него, може ли да го опъна протестирайки?
160
3
 
1
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Може да е тактика ако мислиш само за себе си и смяташ че без теб държавата не трябва да я има. Познати мисли на един нарцистичен тип който се е вързал на манипулациите на световния капитал и е физическия подпалвач на Втората световна война. Лошото е че това е реалност в нашата политическа обстановка и историята се повтаря но този път в България. Световна война няма да стане но Бойко успя да раздели нацията с методи които ползваха комунистите. Всъщност той е техен продукт
159
1
 
2
 
! Отговори
Ямболски Цървул преди 3 години
Ами какво го е накарало да стане полицай? Аз съм военен и мен ме накара да стана това,защото искам да защитавам народа си от агресори. А полицаят явно иска да е агресор срещу собственият си народ.
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицията ни няма опит в такъв държавен ред полу демокрация , полу узаконен олигархичен рекет. От Живково имаха навика да се донасят, клеветят и най малките опити за протест. Отмъквахаги от къщите .
157
2
 
7
 
! Отговори
умрук преди 3 години
УМРУКА Е ВИНОВЕНОТ ЧЕ ОТ ТЕЗИ ПАЛАТКИ , ЩЕ СЕ РОДЯТ *** ОТ БЕЗРАЗБОРНИЯ ГРУПОВ СЕКЗ ОТ ПИЯНИ, НАРКОМАНИ И НИМФОМАНИ
156
1
 
2
 
! Отговори
До 152 преди 3 години
Провалила си се като майка,щом детето ти е избягала от къщи.Потърси вината в себе си.Отгледала си неудачник.Ще свършиш в старчески дом.Приеми го
155
2
 
4
 
! Отговори
ЕК се произнесе преди 3 години
Полицията трябва да взема мерки при протести.Задължително.Виждаме какво правят полицаите с анархисти и ултраси в ЕС.
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле колко страхливци са излезли на площадчетоБили отишли с мирни намерения.Да се спукаш от смяхДве седмици се даваха интервюта от водачите на алкохолния маратон,че на втори септември ще има ексцесии, сега извъртат.Признайте си,бе.Извинете се .Психолог - мушморок.А кой насъсква тълпатаЖенчо.10 камиона с тухли изринаха от палатките.Полицията ли ги е донесла там
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психолог: Поставянето на полицаи под бомбена канонада не може да е тактика.ПАТОЛОГ - БЪЛГАРИЯ УМРЯ! БКП-то от всички партии нека отлужи панахида!
152
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ЕК каза, че мерките на полицаите при демонстрации, трябва да бъдат пропорционални! Меркел, даже не разреши протести! А тук се опитвате да изкарате полицията виновна, даже, че и тя уж е внедрила ***, хвърлящи павета и бомбички!
151
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешен плач. Остава някой да излезе а твърдението, че полицаите сами са мятали ръзни пиратки и прочее по себе си. Хайде сега - не само ел резидентьо има телевизор и всеки, който е гледал кадрите от тогава( от целия ден междувпрочем не само вечерта), може сам да си направи извод. Не било черно ми било бяло. По мъжкарско шеше е да си признаят грешките някои, ама то патилогия -бягане от отговорност , акое и с абсурди.
150
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Policeiskiat teater e za Askeer! Bravo, zlatna kupa za Ivailo Ivanov!
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bolshinstvoto protestanti sa mirni krotki umni krasivi hora i niama nikakav risk s tiah. Nemashe nikakvi djihadisti, poneje te sa po toplite ostrovi na sladak rahat i v razmnojitelen period sega...
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка е да! Още при първите камъни трябваше да има заповед за атака и смазване със сила на развилнелите се терористи и престъпници! После нека да ги обвиняват в насилие - майната им!
147
2
 
6
 
! Отговори
Дада преди 3 години
Ако заради един бокс се слага тикет на всички полицаи,заради 500 хулигана не се ли слага етикет за всички протестиращи ?
146
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господинът има забележки към тактиката. Защо не смени професията тогава. Стига само са говорили, съветвали и т.н. От страни е много лесно.
145
9
 
19
 
! Отговори
Монов преди 3 години
Защо говорите за театър? Протестите се подготвяха с бомби, железа, бутилко, сега се мъчите да извъртите нещата. Полицията просто защити държавните институции от хаос и безредие. Искахте да подпалите партийния дом като през 90-те, не стана. Полицията е на европейско ниво,надявам се така да действа оттук нататък. В мрежите сега може да си приказвате каквото искате, но не така се взема власт през 2020. Не сме 1944 просто да избиете хората, които ви пречат.
144
9
 
17
 
! Отговори
николай преди 3 години
Чакайте малко, не полицаите са се изправили пред тълпата, а протестиращи и провокатори се изправиха пред Народното събрани, за да го щурмуват. Призивът на водачите им беше да превземат с всички средства сградата и да бутнат властта. Полицаите защитиха законността от погром и безредие. Сега дискусиите пак се изместват. Какво прави "журналистът"Кенаров с газова маска, защо налита на бой? Как да го разпознаят, представи ли карта, дистанцира ли се от разбивачите? Отиваш да се биеш, после се оплакваш
143
14
 
10
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
А тактика ли е въоръжени безработни полицаи да се изправят срещу мирно протестиращи хора ? Такава им е политиката на Герберите. Най-удобният начин да се измъкнат от властта, за да не плащат взетите от правителството на Методиев Борисов заеми.