Омбудсманът призова за разследване на полицейското насилие на протеста

Диана Ковачева получила множество сигнали от граждани
4 сеп 2020 19:07, Нели Христова
68
Омбудсманът призова за разследване на полицейското насилие на протеста
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за упражнено полицейско насилие върху протестиращи граждани в центъра на София на 2 септември 2020 г., съобщават от институцията на обществения защитник.

Повод за препоръката са сигнали до Ковачева на граждани и неправителствени организации, в които се съдържа информация за сериозни нарушения на правата на задържани от полицията участници в протестите.

Омбудсманът настоява за отговори от вътрешния министър за причините, поради които адвокати на задържани лица не са били своевременно допуснати за среща с тях. Настоява и за предприемане на действия за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР.

На базата на конкретни сигнали до институцията, омбудсманът е разпоредил на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода – Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ – СДВР, където са били задържани част от протестиращите, спрямо които се твърди, че не е спазена основна гаранция за защита – осигуряване на достъп до адвокат. Екипът на НПМ на място установява, че две от задържаните лица са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокат, но техните адвокати не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

„В книгата за задържаните лица не е отбелязано да е извършена такава среща, но по данни на служителите на 02 РУ – СДВР същите са посетени от адвокат няколко часа след задържането. В тази връзка е важно да отбележа, че правото на защита е основно човешко право и правозащитен стандарт, регламентиран в чл. 47 от Хартата на основните права на ЕС, чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, както и в националното законодателство. Съгласно чл. 74, ал. 2, т.6, б. б) от Закона за министерство на вътрешните работи задържаните лица имат право на адвокатска защита от момента на задържането. Ранният достъп до адвокат е важна процесуална гаранция за защита правата на задържаните лица и следва да бъде ефективно гарантирана от институциите“, категорична е Ковачева.

Тя акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри за насилие и неправомерна употреба на сила над демонстранти и журналисти, които категорично осъжда.

Омбудсманът обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи като основен принцип в международните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург.

„Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел“, подчертава Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А протестаджийското насилие кога ще разследват?
55
2
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
То на кадрите се видя - да риташ паднало момче вьв главата , да буташ жени и деца , да душиш повален мьжПолицаи сьс черепи на униформитеДокато гледах кадрите ми напомниха за щурмовите бригади на - сс
54
1
 
1
 
! Отговори
Партиен член преди 3 години
И тая се окиаза " не в час " ?! Поне виж видео материалите,че тогава приказвай! А то така,да се намираме на говорене,колкото уж,че си заслужава заплатата - всеки може ! В никакъв случай не тежиш на местото си госпожо-другарке ?! Осъзнай се " класово " и си намери достойното място в обществото,а не да каканеркаш просто ... ала-бала!
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето и тая припява, вие го правите това после говорите за полицейско насилие. Много мръсно, много мръсно. Така може да говорят само непочтени хора.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарко,мисля че такива като вашата длъжност,дрРадеф,др.Йотова и много други трябва да се съкратят незабавно,фигуранти не ни требат на нашият гръб
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов е разпоредил полицаите и жандармеристите да бъдат глобени с по три заплати. Те не са изпълнили заповедта на министъра да спазват дистанция от 1,5 метра. Бяха се хванали за пистолетите и само чудо ги спаси да не се застрелят. Те дори и това не могат да направят.
50
1
 
10
 
! Отговори
www преди 3 години
Знае ли някой, защо тази жена получава заплата от нашите данъци. А заплатата и е 5000лв. А колко има още като нея, знайни и незнайни?
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано или късно нещата ще си дойдат на мястото. Ще забравим за вирусите и карантините. Ще забравим за блокираните кръстовища. Но има нещо, което със сигурност няма да забравим- самозабравилите се! Историята все някога ще отсъди и осъди! Със сигурност много тайни ще останат завинаги скрити от тези, които се наричат въстаници. Със сигурност някои от тях никога няма да разберат как са били употребени за нечии интереси. Горките те!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крава
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО: 52Ти разбери: Новият омбудсман, Диана Ковачева, е от партия ГЕРБ!Наследила е бившия омбудсман, Мая Манолова, от партия БСП!И като гледам по всичко личи, че е неин достоен наследник, поне по кратките сведения които намерих.Разберете: Партиите имат различни идеи, но всички сме българи, тоест не сме врагове!
46
4
 
13
 
! Отговори
разберете преди 3 години
това не е протест , това е опит за преврат ! няма такова нещо като полицейско насилие в такъв момент ! не може да хвърляш павета , метални колове , бутилки , бомбички ,...., срещу полицаи и да заявяваш аз съм невинен ! щом правиш всичко това съзнателно , ти си отишъл да рушиш , да нараняваш ( в случая полицаите ) , значи подлежиш на полицейски мерки ! по света , такива ги спукват от бой ! приветствам действията на полицаите !
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая па от къде се взе ? що пуйки раниме -не е истина ! пуй пуй пуйникому ненужни хрантутници
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как хиляда,2,3,или 10хил.ще си присвояват правото да говорят от името на НАРОДА! КОГА СИ ЗАГОВОРИ ЗА МАФИЯТА- КОГАТО ДАНС ВНЕСЕ В ПРОКУРАТУРАТА 38 СДЕЛКИ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯ И КОГАТО ГЕШЕВ ПРИБРА СЪВЕТНИЦИТЕ НА РР И ОБИСКИРА КАБИНЕТИТЕ!КЪДЕ СА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ БОБОКОВИ ЗА ЗАРОВЕНИТЕ ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ? ГЕШЕВ РАЗРАВЯ ЗАКОПАНИ ОТРОВИ, НО НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗА, ЖУРНАЛИСТИ ТИЧАТ ЗАПЪХТЕНИ С ПЯНА НА УСТА ПО ОТРОВНОТО ТРИО И ГЛЕДАТ КАТО....ПИСНА МИ ОТ *** НАРОД И ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА
43
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, неразбирам. Нали призоваваха за ор!жие, бом%и, кр%в и т.н. а сега се оплакват.То работата май стана - хем сърби, хем боли.
42
3
 
25
 
! Отговори
Аз и правото преди 3 години
омбудсманът бможе би мисли,че полицаите не са хора,а роботи и не усещат удари,бомбички тухли,камъни,столове и железа,хвърлени по тях. Наистина е *** лимонка-полицаите са български мъже и инат право да се защитават. Кога ще поискаш от отровното трио обяснение за насилието над тях. Или те не са от вашите. Оправи си мерника,че може бе да закрият тази измислена служба с хиляди левове заплата за нищо.
41
7
 
30
 
! Отговори
1 преди 3 години
А от Европейската комисия препоръчаха полицията да отговаря пропорционално. Поклон пред момчетата в униформа. Бяха много толерантни.
40
3
 
27
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Брех изведнАж много големи либерали и защитници на човешките права се нароиха.Хайде по-спокойно!
39
29
 
7
 
! Отговори
МАЙКА преди 3 години
КОЙ ЛИ НАРЕДИ ДА НИ РАЗКАРАТ ОТ ПАРЛАМЕНТА ,МНОГО НАГЛИ И БРУТАЛНИ УПРАВНИЦИ, ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ С ОРЪЖИЕ ЗА ДА НИ РАЗБЕРАТ ,И ДА СЕ МАХНАТ,КАТО КЪРЛЕЖИ,НИ ИЗПИВАТ.
38
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До diana21Доста си умна със туй IQ на тухла четворка интересно как успяваш да си вдигнеш гащител Я кажи от колко време са хората на палатка пред министерствата за да ги забележи някой. Наричаха ги маргинали, *** клошари и какви ли не обаче никой от властта не слезе при тях. Първия човек който им наруши права е този който се опитата да ги осмее. Всеки има право на мирен протест Това показва, чe кастата дето ни управлява въобще не знае какво е демокрация и живеят още във времето на Сталин.
37
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо другарката не разследва подбудителите на ,, протестите,, или те са и ,, другари,,,.........