Отбелязваме 135 години от Съединението, честит празник!

Вижте каква е празничната програма
Обновена: 6 сеп 2020 07:26 | 6 сеп 2020 07:26, Александър Попов
165
Отбелязваме 135 години от Съединението, честит празник!
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив. На тържествената заря - проверка пред паметника на Съединението ще присъства президентът Румен Радев.

Празникът в Пловдив

По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи  благодарствен молебен. Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година - завземането на конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Преди  тържествената заря-проверка от ще се състои и "Национален поход за Съединение", в който се очаква да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта - да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи, уточняват организаторите му. Шествието ще потегли от площад "Централен" и ще премине през бул. "Цар Борис III Обединител", моста на Панаира, бул. "България" и по бул. "Руски" до бул."Шести септември". По целия маршрут участниците ще носят 50 метров национален флаг, изработен специално за събитието.

НСО с мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и гостите на Пловдив

На 6 септември, Деня на Съединението на България, Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на Пловдив.

Кулминацията на честванията по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще се състои от 20.30 часа на пл. „Съединение“ в Пловдив.

На гражданите, които желаят да наблюдават тържествената проверка-заря, ще бъде осигурен достъп до зоната на мероприятието след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. "6-ти септември" и ул. "Димитър Цончев" (при сградата на Прокуратурата); втори КПП при бул. "6-ти септември" и ул. "Св. Климент" (при подлеза) и трети КПП – при бул. "6-ти септември" и ул. "Петко Каравелов" (до ДЗИ-Пловдив).

Служителите на НСО ще извършват проверки с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 16.00 ч. до 22.00 ч. компетентните органи ще въведат забрана за използването на безпилотни летателни апарати (дронове) в зоната на мероприятието, за да бъдат ограничени рисковете от нежелани инциденти за присъстващите граждани и официални лица.  

Програмата на президента

На 6 септември президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Брестовица, Първенец и Пловдив.

От 10.00 часа в село Брестовица държавният глава ще присъства на възстановката на укриването на Васил Левски във "Влаховата къща", след което ще приветства жителите и гостите на селото. Във възрожденската сграда Румен Радев ще открие барелеф на Апостола на свободата.

В село Първенец от 11.30 часа президентът ще участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На площада пред НЧ "Съзнание 1873" в 11.50 часа държавният глава ще произнесе слово, след което ще наблюдава историческа възстановка и ще поднесе цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.

В 20.30 часа на площад "Съединение" в Пловдив президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.45 часа държавният глава ще произнесе слово. На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
БЕЗ преди 3 години
Добър пример за днешните управляващи,които превърнаха българите в рая и така ги наричат.Какво да очакваме за бъдещето за българите в България.
129
0
 
0
 
! Отговори
Видев преди 3 години
МНОГО СМЕ СИЛНИ щом устояхме на комунизма и сега на БСП и умната на тези избори че България има много врагове
128
1
 
2
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Честит празник ,патриоти!!!! Бъдете благословени ,и с божията помощ да смачкате мафията !!!!
127
1
 
2
 
! Отговори
паниковски преди 3 години
До !!!!А БСП и Русия защо ги няма?
126
4
 
2
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
България над всичкоБог да пази България от вътрешните й врагове (ДПС и ГЕРБ)и от външните й врагове(Англия, Франция, Турция и Гърция)!!!!
125
1
 
4
 
! Отговори
парадокс преди 3 години
общество,което най обича да бъде разделено и най мрази да бъде обединено......удоволствие му доставя на това общество да бъде елементарно настроено един срещу друг според интересите,силно мрази да да е в обединение....един човек юнак,двама човека дружина,трима човека дружина с предател...таааа това същото племе имало празник на....съединението....:))))))))))))))))...и даже децата с коремчетата в сомалия им се присмиват на това племе!!!
124
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Тая мафиотска *** - наречена президент , ако и на днешния светъл празник се опита да разединява народа , тълпата в "триъгълника на властта" ще се събере пред неговия *** ъгъл !
123
2
 
3
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Какво съединение? По времето на турско робство не сме били толкова разединени, какво говорите
122
3
 
3
 
! Отговори
споко! преди 3 години
До по-далече от РусияВече сме западни европейски съединени щати - ЗАПАДА...Русия се разпадна на 52 различни идеологии наречени всички славянски.Останаха сама Украйна и Белорусия!
121
4
 
3
 
! Отговори
Тя ни презароби! преди 3 години
До по-далече от РусияЩе плачим за турски парцали! - така ни говореха турските изселници .....
120
1
 
2
 
! Отговори
гяура преди 3 години
До АнонименОще говорим турски думи написани на латиница а не на арабски!
119
3
 
0
 
! Отговори
филибелията преди 3 години
До Густо майнаГустичко! Ще смаепо-добре без северняци,власите и шопите!
118
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светлият празник ще бъде омърсен с присъствието на мутрата - Президент.Плужекът ще омърси и този светъл празник със злобничката си муцуна.
117
3
 
10
 
! Отговори
Съединение преди 3 години
Ще го освиркат,,президента", защото той е разединител на нацията!
116
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре две разделени държави от колкото една под управлението на Бойко.Пример Северна и Южна Корея.
115
2
 
4
 
! Отговори
изоставена от БКП преди 3 години
До Москва, Москва...Прелъстена-изоставена!
114
2
 
5
 
! Отговори
Москва, Москва... преди 3 години
До без съединение!Защо мълчиш?Нали си алена звезда?Месия!
113
6
 
4
 
! Отговори
само Румелията! преди 3 години
Тя ще ни освободи истински от руската мечка - нашия вечен враг 1 пред Турция!
112
8
 
3
 
! Отговори
без съединение! преди 3 години
До Густо майнаСамо Румелия ще ни върне свободата и благоденствието! Да си я върнем отново!
111
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където народа, там и президента. Където мутрите там и башмутрата и каскетмутрата.