Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента

Важно е протестиращите да познават законите
174
Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е нарушение на обществения ред, а това по полицаите не е по-различно, дори може би е по-унизително. Това коментира адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод на протеста пред парламента на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полицаи.  

Той допълни, че този, който е хвърлил яйцето, трябва да бъде наказан.

Още по темата

„Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Според него е много важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не.

Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.


174
Още от Общество
Заразяването с морбили е 30 пъти по-смъртоносно от това с COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
аааааааааааааааааааа преди 6 дни
Марин Марковски-какъв е тоя бе Кой защитаваш ти бе
147
0
 
1
 
! Отговори
Помниш избирателно преди 1 седмица
Съд за лъжците и крадльовците от прехода. Премахване на давност за сделки от приватизацията и реституцията както и по договори за получаване на финансиране с евросредства. Държавата няма право да предоставя давност когато се засяга нейно имущество и фондове, които в същност принадлежат на данъкоплатците.
146
3
 
2
 
! Отговори
Помня преди 1 седмица
До Скептик 137 Какво щети за десетки милиони на партийния дом ? Нали изгоря един прозорец.
145
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки против Бойко и некадърното правителство по 10 години в Белене.е най справедливо трябва ни диктат
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 129 Vesko
С едноцифренoто IQ

“протестът е свещено и демократично право, но ако протестирате, както протестират във всяка демократична страна от ЕС и извън ЕС, ви чака глоба от 100-200лв и арест до 15 дни. Но това не означава, че протеста не е демократично и свещенно право. Прав е г-н Марковски.”

Какво иска да ни каже автора?
Препоръка! С ракията да се похапва, за да не замътнява още от първата буква мисълта!
143
7
 
7
 
! Отговори
До 555 преди 1 седмица
Все ми се струва че май платените калинки чантаджии от властта трябва да минат през тухларните
142
4
 
8
 
! Отговори
Ох божке преди 1 седмица
А за хвърляне на риба ще има ли глоби? 😄
141
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
А за словоблудство от типа на "лош мат`рял" кога,м?
140
7
 
6
 
! Отговори
555 преди 1 седмица
Едно време в южния парк - тогава не беше парк , имаше тухларни фабрики в които отбиваха присъдите си за известен брой дни такива хулиганчета като някои от платените протестърчета . Жалко , че няма нещо подобно в днешно време , та да се научат на труд лигльовците от площадите . 200 лв . глоба няма да ги уплаши , а 15 дена арест-да , но да им скъсат зад-иците от работа по време на ареста .
139
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 1 седмица
Мера според Мера.
138
1
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 1 седмица
Кога ще бъде съден Иван Костов за организиране на преврат и погром над Народното Събрание с помощта на чужди държави?
137
2
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 1 седмица
Кога ще бъде съден Константин Тренчев за опожаряването на Партийния Дом, който е граден с Държавни средства? 30 години не могат да бъдат премахнати пораженията от опожаряването. Щетите са за десетки милиони. Кога ще има съд за Тренчев и сегашния им главатар?
136
3
 
8
 
! Отговори
А такаааа преди 1 седмица
И сега ко прайме.... Черепуна тря праща още спонсорство
135
4
 
4
 
! Отговори
Попов преди 1 седмица
До Случаен минувач. Ще кажат като му дойде времето. Сега оставка. Толкоз аман от Вашите игри Така играеха Комунистите Пез 19967 2009 / тройната коалиция говореше същите неща / и 2013 14 г/ Управляващата партия без значение как се нарлриича обвинява опозиционно настроениите протестиращи *** и платени итн А И вика към протестиращите КАКВО ИСКАТЕ СТИГА С ТОВА ОСТАВКА !!!!!!!
134
3
 
11
 
! Отговори
Попов преди 1 седмица
До Анонимен
Ами така е. Трисет години Могат Да крадат обаче Народът не може да се възмущава
133
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По парламента ,не може с яйца..с тия в него можат да крадят 30 г. Г-н Марковски
132
10
 
24
 
! Отговори
Хунта преди 1 седмица
Айде започнаха се репресиите! Днес глоба за хвърлено яйце, утре глоба за ходене на протест. И те така.
131
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За откраднилатите пари стотачки,злата....съд...нищо
130
12
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
До 127
Значи ако 2000 души хвърлят яйца, това прави поне 20 000 яйца. Те струват поне 4 000 лв. КОЙ ги плаща!? А тези 300 кг риба, която разпиляха на площада? Нямам думи! Освен това: ако Великото народно въстание включва 2 000 души, аз не участвам в такова нещо. Навремето, когато събаряхме комунизма, се събирахме над 200 000! Освен това: протестиращите да кажат какво искат да се промени. Защото само "Оставка, оставка" значи едно нещо: Стани да седна.
129
1
 
10
 
! Отговори
Vesko преди 1 седмица
"Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.".... протестът е свещено и демократично право, но ако протестирате, както протестират във всяка демократична страна от ЕС и извън ЕС, ви чака глоба от 100-200лв и арест до 15 дни. Но това не означава, че протеста не е демократично и свещенно право. Прав е г-н Марковски.