"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата

Скок на минималната заплата означавал увеличение и на останалите
109
"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодателите настояват работниците да поемат тежестта от кризата, смята Ваня Григорова, икономист и представител на КТ „Подкрепа“.

Коментарът й е по повод на настояването на бизнеса минималната работна заплата през следващата година да бъде замразена.

Още по темата

Аргументите на работодателите са криза, безработица, намаляване на производителността.

Григорова коментира пред БНР, че искането за това е на Асоциацията на индустриалния капитал в България и няма позиция на всички работодателски организации.

„Но по отношение на производителността на труда на 4 септември, преди няколко дни, бяха публикувани последните данни на НСИ, където се казва, че производителността на едно заето лице всъщност се увеличава. Така че в сравнение с първото тримесечие на тази година имаме ръст с около 2 лв. на отработен час по отношение на създаденото в българската икономика“, подчерта тя.

И уточни, че когато говорим за производителност на труда би трябвало да проследим колко е добавената стойност от работата на един човек, а не колко е създадено общо в икономиката.

„Причината за разликата в двата показателя е, че реално имаме намаление на броя на заетите, поради което произведеното на човек става повече, отколкото е било в началото на годината“, каза Григорова.

Според нея кризата и безработицата не са аргумент в посока замразяване на работната заплата, особено на минималната.

„Да, има увеличение на безработицата, но всъщност проблем на бизнеса изобщо не е минималната работна заплата. И това ще го каже почти всеки работодател, с когото се говори лице в лице, а не през работодателските организации…Темата за минималната работна заплата е несъществена, защото тя всъщност е изключително ниска, не се доближава дори до производителността на труда в страната“, каза Ваня Григорова.

Според нея работодателите всъщност са притеснени, че, ако се вдигне минималната работна заплата, те трябва да увеличат и другите заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Подкрепа" ...............уж са синдикати, а не защитават интересите на работниците..................те играят с работодателите................гадините долни!!!
35
0
 
17
 
! Отговори
Док преди 3 години
От кого по дяволите зависи производителността на работника? Например, Спиро и Киро работят в строителството за чорбаджи Пенко. Спиро мааа с кирката, а Киро копа с багера. Спиро копа 10м канал, а Киро 500м. Киро има 50(петдесет) пъти по-висока производителност от Спиро...Защо ли, чудеше се чорбаджи Пенко?....
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТе това го разбират, затова се опитаха да построят социална държава на Запад, но и тя се оказа недоносче и се пропука. Рано или късно ще дойде някаква по-хуманна система защото настоящата е психoсиспансер.
33
2
 
28
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Ами то 2 млн.българи минаха терминал 2 по времето на ГЕРБ и в България си идват само на гости у роднини. Всичките ми роднини емигрираха едни в Испания, друга в Германия,трети в САЩ,другата част умряха. Кажете на вашия вожд,че докато не помогне баш на хората,а не на някакви синдикати а хотелиери,няма останат роби. Аз лично съм решил още 2 г. да остана в България. Ако нещата не се оправят и аз се махам.
32
1
 
28
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Всяка една криза е плод на алчността на капиталистите! И тежестта на всяка криза се поема от работниците и никога от капитала! Именно тези диспропорции пораждат социалистическите настроения, но това капитала така и не го разбра.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова и работниците, които останаха тук са толкова и работници. Все им е тая. Не влагат и грам желание. Ако не в тая фирма, ще отидат в другата Така и така се работи за жалка заплатка. Читавите заминаха и продължават да заминават.В едната ръка дипломата, в другата билета.
30
0
 
21
 
! Отговори
пролетарий преди 3 години
Производителността на труда зависи изцяло от работодателя. Въвеждане на нови технологии и организация на трудовия процес. Оскъпяването на труда, стимулира за въвеждане на иновации . Да, тогава ще се повиши безработицата за сметка на добре платения труд,но...каквото си пожелаете.....
29
15
 
7
 
! Отговори
Гербаджия преди 3 години
Ако на някой нещо не му изнася знае къде е терминала. Който иска да краде да идва при нас в ГEРБ да стрижем стадото. Долу Радев!
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Да, ама ромите емигрираха на Запад и там работят. Почти няма от тях, които да чакат 100% само на социалната система.
27
1
 
34
 
! Отговори
българка - до № 11 преди 3 години
В Брюксел знаят ли, че милиардите, отпуснати оттам като помощ и заеми, ще отидат в олигарсите, а народът ще е оставен на произвола на съдбата?ДА !!! ЗНАЯТ го това нещо в Брюксел!!! Но те подкрепят крадливото правителство на Боко ! Заявиха го категорично и с думи, и с мълчание, и с липса на критика ! ЗАЩО ЛИ ? Ами защото те са по-корумпирани и от него, част от откраднатите от ЕС пари отиват в ЕНП ! Заради това така услужливо се ослушват, а за Беларус бяха много гръмки и бързи !!!
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро никой няма да остане тук да работи в реалния сектор. Залязващият реален сектор ще повлече надолу всички бюджетни плащания.И причината ще е алчността на олигарсите.
25
3
 
16
 
! Отговори
До 23 от 12 преди 3 години
В момента не съм в България. Заминах малко преди да почне първия ден но протеста. Помня,че за някакъв дрон Бойко обвиняваше Радев,ама не чух да доказа обвиненията си.Връщам се края на септември. Чета какво става в България добре,че имам Wi Fi да ползвам интернет,където съм сега.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е'ати Бизнеса! За раздаване на награди,за помощ от държавата,за коктейли,банкети и акции, не викат служителите!Ама сега - ПОЕМЕТЕ ГО!Теглото на кризата, де....
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименама ето какво казват ромите,когато таканареченият "бизнес"в българия им предложи работа:бегай *** ти луда ли си,за толко малко пари нека простите българи да ви работят!
22
14
 
11
 
! Отговори
КараГюль преди 3 години
До умника под 12Добре че такива като теб главчовци се сещат че има ПРОТЕСТ,и то след като хората излизат вече ВТОРИ месец, из столичнитесокаци.Увеличения ще има само за държавните служители, които крепяттази Хунта на власт, а за останалите:"Ще се наложи да духат супата"
21
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигнали са ви цените на тока, водата парното и храните? Нищо овце, вие си гласувайте за ГЕРБ под строй. И да не забравите да плюете по протестиращите, те са комунисти. Под предводителството на Партията, напред към светли бъднини!
20
0
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
В друга държава тия синдикати дето решават какво иска,,Бизнесът" ще кажат ли подобно нещо?Знаете ли,че заради искането на Бизнеса,в българското училище ще се изучава дори нов предмет: ,,Предприемачество"? Кой ще го предава на децата не знам,но става въпрос за ученици,не за колежани или студенти. В коя друга държава Бизнесът има подобни изисквания към обикновени ученици?
19
1
 
11
 
! Отговори
Djon преди 3 години
Ако нямаше коронавирус щяхме да хвъръкнем тая година
18
3
 
14
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Нека да се отпуснат още спешни помощи за работодателите, за да може да се запзи бизнеса. Иначе след 1-2години има да се чудим къде да ги търсим сегашните работодатели.
17
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато работодател замрази заплатата си, когато праща детето си в общинско училище, когато той замени колата си за няколко стотин хиляди с една Дачия или се премести да живее от къща с 2 декара рзп в 3-стайна панелка...тогава да ми обяснява той на мен кой и какви заплати трябва да замразява!!!Защото бизнесът тук на 90% са печелбари на гърба на служителите си!!!