Радев и Борисов да се разберат, за да няма разрушителен конфликт

Джипът и лайфовете не са добър подход, коментират специалисти
Обновена: 8 сеп 2020 11:16 | 8 сеп 2020 10:45, Петя Славова
466

Управлението на кризи, каквато разпознават в политическата ситуация у нас през последните 62 дни, е труден процес, но как се преодолява той?

Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, вчера заяви, че президентът Румен Радев опитва да участва в метежи. Ако някой иска да влезе във властта, първо трябва да се яви на избори, настоя тя.

Още по темата

"Разделението разсича както обществото, така и властта. Една част от властта - президентът, е срещу друга част. В социалните мрежи градусът е много висок и отдавна е преминат добрият тон. Най-тъжното е трудността да се води разумен разговор. Всяка от страните има много ясна позиция - доста непримирима и радикална, яростна я отстоява като не е склонна да чуе другата. Това прави кризата трудно управляема", заяви социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

"Тези кризи се появяват периодично. Това не беше неочаквана криза. Беше очаквана от 2-3 години. Знаеше се, че това разделение в обществото го има, просто сега пролича. Съвпадна с пандемията. Тази криза е абсолютно неуправляема, за разлика от предишните. Едва ли има изход от това, което в момента се случва. Една от двете страни ще трябва да отстъпи в близките седмици", каза от своя страна PR експертът Максим Бехар.

Според Александров отговорността е във властта.

"Този, който има по-голяма сила, носи отговорността. Това е като в семейството. Ако децата се скарат, родители не са си свършили работата, но ако родителите са се скарали, не може да обвиняваме децата, че са подивели".

Според него правителството и премиерът Бойко Борисов трябва да говорят с недоволните и да се предложат конкретни начини за излизане от кризата. Било грешка, че в ГЕРБ нямало номер 2 и че Борисов е ограничил изявите си.

"Трябва да имат много ясни послания и действия. Това с джипа и лайфовете във Facebook не е добър подход. Конфликтът между премиер и президент е очевиден, минава границата на нормалното общуване. Това са двете институции, които трябва да намерят общ език, защото става дума за България", обясни Бехар в "България сутрин".

Харалан Александров се съгласи с него и подчерта: Иначе тръгваме към разрушителен конфликт. Това е безумие и води към революционно разрушение.

Двамата са оптимисти, че Радев и Борисов ще отстъпят и ще потърсят форма на помирение.

"Голяма изненада е, че нито една от двете страни няма ясни послания. Емоциите са взели категорично връх, разумните аргументи и послания много трудно биха могли да бъдат използвани", каза още Максим Бехар.

"Винаги отговорността е във властта. Когато се сбият децата, нещо родителите не са свършили като хората. Властта се държи битово", посочи посочи Александров, но подчерта: Никой не може да отрече, че прокуратурата е хиперактивна в последната година.

Социалният антрополог е на мнение, че трябва да има разделно протестиране, тъй като сега, когато се съберат на едно място всички недоволни, ставало нещо противоестествено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
7
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Не знам какво ще правят,но или трябва да приемат предложението на ДПС за експертен кабинет---------------------Яли сме попарите и на "екпертните кабинети"!Хайде без този "десерт"!Най-доброто решение е - нови предсрочни избори!Пък там "каквото сабя покаже"...
292
5
 
13
 
! Отговори
ист преди 3 години
Каквото премиерът прави се вижда. Добро или лошо е пред очите ни и в джобовете ни.Радев да каже как и с какво ще подобри положението на народа. За сега освен оставка и мутри вън нищо друго не е казал. Кои ще са министри, Божков и Ц.Василев ще управляват ли в сянка. Да каже как ще премахне корупцията, защото докато има пари в света, ще има и корупция. Ще премахне ли парите и банките. Да каже.Тези въпроси ги задавам вече десет пъти, а отговор няма. Радев, кажи си.
291
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 332Не съм забелязал да има *** манталитет. Говори само за себе си.
290
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да се разбират. Оставка на крадливия пожарникар, служебно правителство и ревизия на цялото му управление. Няма от какво да се страхувате гербави. Нали всичко ви е точно.
289
11
 
5
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Трябвало да се разберат.Пълни глупости.Жертви и палачи не могат и не трябва да се разбират.Трябва съд,присъди и затвор за Бойко Борисов и подкрепящата го хунта.Крайно време е за справедливост.Никакво разбирателство и съглашение с управляващата мафия.
288
6
 
8
 
! Отговори
До 327 преди 3 години
преди 3 минути 1 0до 325Униформата му е синя, а чорапите черни. Той е от авиацията. Живееш в 80-те години още.########Ако ще чорапите му и да са пембяни. Манталитета му е ,като на старшина със зелени чорапи през 80 те.
287
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво ще правят,но или трябва да приемат предложението на ДПС за експертен кабинет(това е най-доброто) или да се проведат мирни редовни избори,за да не страда населението,заради тяхните кавги и разправии,защото протеста НЕ Е на гражданите , а е на олигархични игри за пари и власт и за спасяване от съдебна отговорност!
286
6
 
28
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Не харесвам авторитарността на Бойко Борисов, стила му на изказ, говореното му непрекъснато в единствено число-аз дадох, аз наредих, аз, аз...! Но Корнито и ли да харесам? Някой от "ПРОТИВНО ОТРОВНИТЕ" ли, да харесам? Пинокио ли да харесам? Някой от многобройните бивши сини? Майчето ли да харесам? Слави Чалгата ли да харесам? Гошо *** ли да харесам? При липса на качествен материал, народът при гласуване избира по-малкото зло, или за този, който вече си го знаем! Затова Бойко печели!
285
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от кои дърани от Третия свят сме изостанали? Изброй ми ги.
284
8
 
5
 
! Отговори
До идеалист преди 3 години
Идеалистпреди 3 минути 0 4България има нужда от истинска лява партия. Корнелия се бори за това. Пловдивската група се боро да е патерица на Боко. Гласувайте за Нинова, тя е на прав път#######Уж си идеалист пък разбираш за най големия материалист. Как точно се бореше Нинова за лява партия ,като приватизираше Техноимпекс!?
283
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 325Униформата му е синя, а чорапите черни. Той е от авиацията. Живееш в 80-те години още.
282
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ,че след изборите пак ще ни управлява И.Костов, а той е прав, че български бизнес няма и че всичко трябва да се разпродаде на успелите западни държави.
281
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е много просто.Зеления чорап да си гледа президентството и да не си навира гагата, където не му е мястото.
280
7
 
18
 
! Отговори
@ @ @ преди 3 години
Евала Баце, евала Борисов! Шах и мат с пешката. В момента протестърите са в тотален потрес, отровното трио свършиха парите, на Позитано 20 настана мълчанието на агнетата, а Фигурантът се скри отново под полата на Деса (явно чака факс от Дубай и Белград), след като преди дни отнесе поредния шамар от шефовете на МВР и ДАНС !
279
3
 
16
 
! Отговори
льти местан преди 3 години
До Анонимен 314Радеф е избран с гласоветв на ДПС те сега му искат оставката.
278
14
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
България има нужда от истинска лява партия. Корнелия се бори за това. Пловдивската група се боро да е патерица на Боко. Гласувайте за Нинова, тя е на прав път!
277
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пари е хвърлила дебелата мутра от банкя за тролски заплати. Крадени пари.
276
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е фигурант, горкият е с професионална деформация и не ми е интересен, нокато дойдат ДБ на власт, г-н В.Божков, който потроши толкова пара, няма да може да се върне в България ,А Евробет ще бъде конфискуван.
275
13
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Радев да докара армията и всички мутри в затвора !!!
274
0
 
1
 
! Отговори
Нема лошо преди 3 години
Ще организират мазни пехливански борби на стадиона!Голи,заливат се с олио или де мажат със свинска мас и който победи!НАСАМ НАРОДЕЕЕ,ЗАЛОЗИТЕ СЕ ПРИЕМАТ У ТОТО ПУНКТОВЕТЕ!