Заради COVID-19: Спад на задължителните ваксинации при децата

Причината - болестта и забраната в извънредното положение
9

Заради кризата с коронавируса у нас се наблюдава сериозен спад на задължителните ваксинации за деца през тази година.

2-годишната Ема е ваксинирана през пролетта на тази година. Майка ѝ казва, че спазва стриктно имунизационния календар, защото това ѝ дава спокойствие за здравето на детето ѝ.

Още по темата
"Смятам, че ваксините не са измислени случайно, защото смятам, че те ни предпазват от доста болести, които за съжаление хората са забравили за съществуването им очевидно и не смятат за нужно да ги поставят. А виждаме колко бързо може да се разпространи една болест като морбили например", споделя Розалинда Николова пред Bulgaria ON AIR.

И ако Ема вече има ваксина срещу морбили, според анализ на Националния център по обществено здраве 35% от нейните връстници нямат. Спад има и в имунизациите срещу рубеола и Хепатит. Лекарите са категорични, че тези ваксини са задължителни не без причина.

"Това, че ние като лекари нямаме времето да говорим за нуждата, за необходимостта и за това колко е сериозно положението с поставянето на ваксините, с това, че трябва да се изгради това, за което много се говори в момента с Ковид за стаден имунитет", обяснява д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Специалистите казват, че причините за по-ниския брой ваксинирани деца могат да се търсят както в забраната за имунизация в извънредното положение, така и коронавируса. 

"Не толкова страх от ваксината, колкото страх да не се заразят, ако посетят лечебното заведение, където се предполага, че вероятността да срещнеш болен с коронавирус е по-голяма", смята председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.

Макар и задължителни за прием в детските градини, не всички родители ваксинират децата си. Експертите са на мнение, че здравните власти трябва да въведат мерки за задължително ваксиниране на всички деца, преди да тръгнат на училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
29668 преди 3 години
Синът ми е роден 1985. За всяка ваксинаци получавахме телеграма. Отделно участъковата детска лекарка ни подсещаше. Сега къде си ЗАПИСВАТ - на тефтер от амбалажна хартия с химически молив ли? Няма ли компютърна регистрация за проведените ваксинации? Този, коойто не бил записал, наказан ли е?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те докторите съвсем са се шашнали, на моето дете 2 пъти искаха да бият една и съща ваксина. Не си били записали, че са я сложили
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е заради ковид намаляването на ваксинациите. Борисов и д-р Менгеле са виновни за всичко,което се случва тук още от пролетта. Унищожиха Бг народ.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да се оставят децата неваксинирани и да станат задължителни.Може да ходят в обществен медицински център,но да им се осигури безопасен коридор и стая само за деца за ваксиниране по график.Те и възрастни подлежат на реиминизации ,но графика е на таблото на общопракрикуващия лекар,т.е никъде.В Германия здравните власти изпращат индивидуални писма до всеки за задължителната профилактика и ваксиниране.Иначе няма как!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВАКСИНТА ЗА РУБОЕОЛА И МОРБИЛИ Е ЕДНА СЪЩА.В БГ тривалентната Приорикс.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно,скоро ще пуснат най-важната и никой няма да пропуснат. Зомбитата чакат с настървение.
1
6
 
8
 
! Отговори
VaXxer преди 3 години
2-годишната Ема е ваксинирана през пролетта на тази година. Майка ѝ казва, че спазва стриктно имунизационния календар, защото това ѝ дава спокойствие за здравето на детето ѝ.()()()()()()()()()()()()()()()()Мммм, Браво! Bill Gates likes that!