Глобите към КАТ по услеснена процедура - с един фиш

С него ще може да се отнемат книжка и контролни точки
16
Глобите към КАТ по услеснена процедура - с един фиш
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри промени на Закона за движението по пътищата, целта на които е по-бързо налагане и събиране на глобите.

Предвижда се установяването на нарушението и налагането на наказанието да се осъществява в една административна процедура, с издаването на един документ - фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание.

В определени случаи с него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения.

Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14-дневен срок от неговото връчване пред районния съд, в района на който е извършено нарушението.

Дава се възможност на нарушителя в 14-дневен срок от връчването на фиша да заплати наложената глоба в размер 70 на сто от предвидената стойност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Улеснени са процедурите по съобщаване и връчване на издадените административни санкции: присъствено - да се дават на ръка, при съставянето им; с препоръчано писмо с обратна разписка; чрез служители на Министерството на вътрешните работи; при осъществяване на административно обслужване.

Предвидени са достъпни възможности за заплащане на дължими глоби или имуществени санкции на гише, чрез банкова карта, по банков път или по интернет с банкова карта или с друг електронен платежен инструмент.

Предвидена е принудителна административна мярка по отношение на всички административни нарушения, за които е предвидено лишаване от право да се управляват моторни превозни средства - временно отнемане на свидетелството за управление на моторни превозни средства.

Предвижда се също така и промяна на давностните срокове по Закона за административните нарушения и наказания по отношение на изпълнението на наложеното наказание временно лишаване от право да се управляват моторни превозни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Движениепътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копойската банда рушветчийстващи интелигенти така е огладняла, че бир кармазъ евраки, благи врати отваря. И те жени имат, и те деца хранят, банката не чака.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви спрат на пътя имате право да заснемете на видео всичко - заради вашата сигурност Вадите телефона и снимате Полицай няма право да ви забранява да го снимате на обществено място Конституцията казва в чл 41 че -''Всеки има право на информация , която да търси получава и разпространява В Закон за МВР , чл 3 - -ДЕйността на МВР се осъществява на следните принципи т 3 - публичност и отчетностБъдете активни граждани И разбира се най -важното - спазвайте Закона за дв. по пътищата
9
0
 
1
 
! Отговори
зяпач преди 3 години
Като всяко нововъведение в тази държава и това ще е пълен батак.
8
4
 
3
 
! Отговори
САМО ТАКА! преди 3 години
АМАН ОТ СЪСТЕЗАТЕЛИ И ТАПИ АВТОКАСКАДЬОРИ ПО УЛИЦИТЕ!АМАН ОТ СЕЛСКИ НАДУВКИ И ФУКНИ ПО ШОСЕТАТА НА БЪЛГАРИЯ!САМО ГЛОБИ , И САНКЦИИ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ!ТАКА Е В ЦЯЛА ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА!БРЪКНИ МУ В ДЖОБА НА СЕЛЯНИНА --ЗА ДА СЕ НАУЧИ НА АКЪЛ , РЕД И ДИСЦИПЛИНА!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8По-скоро ще принудят хората да се разбират със сговорчиви катаджи и така всички ще са доволни.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14-дневен срок от неговото връчване пред районния съд, в района на който е извършено нарушението.Тея луди ни направиха. От Варна си но правиш нарушение във Видин. Трябва да ходиш във Видин да го обжалваш фиша пред районния съд там? Какво ли не правят за да не можеш да обжалваш.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, стига сте предвиждали, а действайте.И без възможност да се измъкнеш. Без хитрувания. Измислете го добре и стига сте говорили в бъдеще време.Не се търпи вече.
4
1
 
36
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
Уникални дибилии сър. Значи аз ако пътувам от София за Варна и във Варна ме глобят 50 лева, трябва после да отида и да се върна до Варна за да обжалвам глобата??? Вие малоумниии ли сте бе??? Защо да не може да се обжалва по постоянен адрес, или навсякъде в страната? Какъв е проблемът???
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще има електронен сайт на КАТ-МВР със справки за история на водач, искане за издаване на документи, плащане на глоби, справка за точки, услуги и заявки за автомобила? Сънираемостта ще се повиши в пъти, а опашките ще изчезнат.През 2020 г. всичко е електронно, но вие предоставяте като нововъведение "услуга за заплащане на гише". Нямам думи.
2
0
 
19
 
! Отговори
Адвокат преди 3 години
С някакви юристи дали си направихте труда да говорите?Че има едни други закони, например ЗАП и ЗАНН...Май малко влизаме в противоречие?
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислим дека на катаджиите ще им е най-лесно, ако всичко е кеш и на място по-убаво от това нЕма и те имат чекмеджета .