ЕС не иска да затваряме въглищните централи в някакъв срок

Петкова: Някои мощности ще отпаднат заради амортизация
21
ЕС не иска да затваряме въглищните централи в някакъв срок
Снимка: БГНЕС

ЕС не поставя изискване пред България да затваря въглищните си централи до определен срок.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва във форум за социалния диалог в сектора, организиран от КНСБ.

Някои от мощностите ще бъдат изведени и ще отпаднат поради амортизация, обясни министърът.

"Основният акцент в енергийния сектор е да се намали производството на електрическа енергия, такава, която генерира емисии. Никой не е казал, че трябва да бъдат закрити тези централи и Европейската комисия много ясно казва, че тези мощности могат да бъдат подпомагани от държавите-членки до 2025-а година.

След тази дата централите трябва да работят на пазарен принцип, да продават своята енергия, но никой не е казал, че тези мощности трябва да спрат да работят. Такова нещо няма", каза още Петкова.

По думите й в документите на ЕС се говори единствено и само за целите, които си поставя Европейският съюз, като постигане на нулеви въглеродни емисии и начините, по които това може да се случи.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че един от проблемите е неравенството в заплащането в сектора.

Малко над пет пъти е разликата между минималните и максималните доходи по отделните квалификационни групи. Неравенствата в заплащането се притъпяват и намаляват единствено в съответния сектор и бранш през договаряне на съответни минимални стандарти на браншово и секторно ниво, коментира Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Тези двамата на снимката ми приличат на доячи на крави в ТКЗС
14
1
 
4
 
! Отговори
Съдия Дред преди 3 години
Що ли ми се струва, че гербавите "експерти" са за доживотни присъди?
13
1
 
6
 
! Отговори
фори преди 3 години
Теменужке,златна дружке,нито си в час,нито какво говориш,нито знаеш,накъде духа вятъра дима,който не вие,а ние ще плащаме!Калинки без край!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното неграмотно изказване от калинките на Еднокнижника...
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС разправя ,че не са искали да затваряме 3ти и 4ти реактор на АЕЦ Козлодуй Ама ги затворихме Защо ?А колкото до ТЕЦ-а , като направят въглеродните емисии толкова скъпи ,че един киловат да излиза по 10 левчета , къде ще ходим , освен да затваряме
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ne sme kazali, ne sme gi zatvorili. :-)
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко?НЙЕ!Куга?Шменти капели!!!!!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Някои мощности ще отпаднат заради амортизация"Кога?! Всичките на Ковачки са за затваряне!
7
0
 
10
 
! Отговори
Долу ЕС преди 3 години
Единственото което можем да отворим без да ги питаме са Джамия, Бежански лагер и Сметище!
6
2
 
3
 
! Отговори
До 3,4,5 преди 3 години
Неграмотните писачи пак се изказахте! Централите имат сероочистващи инсталации. Това, което оскъпява тока, са глупавите парникови квоти, които ЕС въведе, чиято цена непрекъснато се увеличава. Да махнат квотите и всичко ще е наред, само че евробюрократите са си навили на пръста да правят ,,зелени" политики.
5
0
 
7
 
! Отговори
Долу ЕС преди 3 години
Питайте Кунева какво иска да затворим Брюксел за 13 г в ЕС искат само да затваряме независимо какво как и кога, важното е да се затвори, а за отварянето, примерно Белене ЮП или фабриката в Ловеч на грейт оул, се исйат разрешителни и позволения от тук до края на скапания ЕС!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не кажат че за тази централа дамо тази година дадоха 700млн. лева субсидиране ???Тоя ток излиза златен, по добре да ги бяха инвестирали в хората които работят там и да им осигурът преквалификация и заплата за няколко години напред ...
3
0
 
10
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 3 години
Ама теменужке, новите свръхскъпи ядрени реактори си седят в кашоните, а вие продължавате да крепите електроцентрали на лигнитни въглища без сероочистващи инсталации, където началниците заплатаджии са повече от миньорите. И естествено имате подкрепа от ЕС за тази "политика".
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или казано по друг начин, ще субсидираме централите които ни тровят до 2025 година след това ще фалират ...
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая куха лейка или лъже или е толкова проста, че не разбира нищо. ЕС може и да казва в прав текст "затворете ги",но увеличава непрекъснато цената на въглеродните емисии, които се плащат. Те и сега са стотици милиони и ги плаща държавата, но ЕС планира до 2030та да ги увеличи поне с 60%.Още спорят с колко, някои държави искат и с повече. При тая ситуация колко още ще издържат ТЕЦовете? Те и сега биха фалирали, ако сами си плащат