При предсрочни избори: ГЕРБ и БСП на кантар, Слави излезе трети

62% от хората подкрепят протестите, 55% против блокадите
281
При предсрочни избори: ГЕРБ и БСП на кантар, Слави излезе трети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестите предизвикаха спад в оценката за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия. Това сочи проучване на “Тренд”.

През септември 47% искат предсрочни парламентарни избори, а 37% - не.

Още по темата

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% - не), както и е налице скептицизмът, че те ще доведат до оставка на правителството - 42% са убедени, че няма да стане така, а една трета - че така или иначе оставка ще има.

Няколко седмици преди да започне теренът на това проучване, започна и нова форма на протест с перманентно блокиране на ключови кръстовища в София и други градове.

Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокадите, а 35% - обратното, одобряват такива действия.
Проучването тества и нагласите на българите към инициативата на Бойко Борисов за нова конституция. Най-общо по данните личи, че на немалка част от българските граждани тази тема по-скоро им е чужда.

На въпрос има ли нужда, или не да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с “не знам / не мога да преценя”. 29% смятат, че има нужда от нова конституция, а 37% - че не необходимо.

Най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на “тримата големи” в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% застават зад тази промяна, а 7% не я подкрепят.

Останалите инициативи остават по-чужди на респондентите Напълно логично е подобна сложна конституционна проблематика да поражда повече натрупвания в отговорите “Не знам/ Не мога да преценя”.

Така например половината от запитаните нямат мнение за въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които са запознати с процедурата, 43% я подкрепят, а само 6% са против.

Премахването на институцията Велико народно събрание пък е единствената промяна, за която по-голямата част са против (32%) срещу подкрепа за нея от 28%. Най-голям дял обаче не познават тази материя или не могат да преценят кое е по-доброто решение. Близо половината (46%) пък не вземат отношение и към създаването на
съдебен и прокурорски съвет, които да имат законодателна инициатива.

Изследването на “Тренд” през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август.

Регистрираме практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на “Има такъв народ” (15,9%). ДПС (10,4%) и “Демократична България” (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и “Обединени патриоти” запазват шансове за представителство в него.

Данните са от национално представително проучване на изследователски център “Тред” по поръчка на “24 часа" в периода 29 август - 5 септември, в което са интервюирани по метода “лице в лице” 1008 пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
3
 
! Отговори
прокуратурата преди 3 години
До пълна подмянаНароден съд и дириктно във затвора!
222
0
 
3
 
! Отговори
еврофондовете преди 3 години
Те се присвояват от партиите и не се влагат за народа!
221
2
 
2
 
! Отговори
пълна подмяна преди 3 години
До ОбяснявамВсички до един да си ходят! От едно семе са - на БКП-ДС..............
220
5
 
5
 
! Отговори
избор против себе си преди 3 години
Който е луд да гласува за терористите на ББ !
219
0
 
6
 
! Отговори
Тренд преди 3 години
Ама вие вярвате ли си?Мислите,че хората са толкова найвни!Хайде холън!Май интервютата са правени по развален телефон!
218
0
 
3
 
! Отговори
от Доньо Донев!!!!! преди 3 години
тримата ***
217
5
 
7
 
! Отговори
Обяснявам преди 3 години
При настоящата ситуация Герб губи подкрепа с всеки ден във властта ... за Герб, Бсп и Дпс ще гласуват само твърдите партийни ядра (на хранилка).Тези които ще гласуват за Слави са същите, които подкрепят блокадите - отчаяни, безработни, безнадеждни неудачници ... за съжаление такива има много. Те не гласуват за Слави, гласувайки за Слави те гласуват против всички.
216
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
БНР продължава да да бъде рупор на протеста в лицето на Диана Янкулова, даваща думата само на върли привърженици на протеста, каквато е палачанката Душана Здравкова, толкова години блажила се от ГЕРБ. Щеше ли през живота си да отиде в ЕП, ака не беше ГЕРБ1 Щеше да си стои в с.Оризаре! Неблагодарница!
215
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов.................трети.............................хаха.................точ чалгар и масон, беше човек на Илия Павлов от "Мултигруп"!!!Вярно...................народа много ***....................80%...............само 20 % останахме умните!!!
214
2
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Ака има гласували за Слави Чалгаря, то действително "Няма такава държава" в която да има такъв народ !
213
1
 
11
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
Хаха, какви глупости пишете!Безплатно ли правите реклама на Славуца?БСП да е на кантар с ГЕРБ!?Вие които го списвате дали си вярвате?!ГЕРБ БСП ДПС ВМРО ВОЛЯ!За останалите по около 2%!
212
11
 
7
 
! Отговори
В ЕС става горещо преди 3 години
Оказа се, че едва сега Европа започва да разбира, че в България е в ход диктатура на ББ, подкрепяна от НС, съдебната власт в лицето на прокуратурата и отчасти КС. МВР стои безрезервно зад премиера и е готова да пролее кръв в негова защита. Виж интервюто на И.Христов в радио Фокус за отношенията на ББ с еврочиновниците и защитата на автократизма на Падишха от ЕНП. Ръководители на евространи се опасяват от нахлуване на тази зараза и в други страни на ЕС.Така че вече започва да става горещо.
211
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има още 6 месеца до изборите, но тенденциите са ясни. Зимата ще охлади много мозъци, които сега са прегрели в септемврийските жеги!
210
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени проучвания. БСП повече от 15% е трудно, за ДБ 4-5 макс евентуално. При редовни избори процентите им отиват още надолу. Слави и той там някъде. Но губи при редовни избири-няма хора и програма-НБ му я взе и я сложи в конституцията. ГЕРБ ще вземат изборите с поне 8%.
209
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези проучвания изглеждат толкова вероятни колкото и десетките хиляди протестиращи на великото народно въстание.
208
5
 
14
 
! Отговори
Бай Танас преди 3 години
До сега не съм гласувал за ББ, но този път твърдо за него.
207
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави е зависим, който плати повече. Обикновено прибра руски пари, или на червените мутри.Големите обещания и силните текстове, са само за концертите, за наивниците сред младите.
206
0
 
8
 
! Отговори
Ох, писна ми преди 3 години
ДРЪН, ДРЪН...
205
8
 
3
 
! Отговори
Може да има оставка преди 3 години
Когато проучванията започнат да дават преднина на БСП и "Има такъв народ", Бойко няма да се почувства добре и може и да си даде оставката. Друг път успяваще да го направи навреме за да спечели следващите избори, но тоя път много закъсня.
204
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой социолози упорито ни пробутват Слави чалгаря, като трети на изборите, т. е., като патерица на БСП.Това е тревожен сигнал, за ниска, политическа грамотност.