При предсрочни избори: ГЕРБ и БСП на кантар, Слави излезе трети

62% от хората подкрепят протестите, 55% против блокадите
281
При предсрочни избори: ГЕРБ и БСП на кантар, Слави излезе трети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестите предизвикаха спад в оценката за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия. Това сочи проучване на “Тренд”.

През септември 47% искат предсрочни парламентарни избори, а 37% - не.

Още по темата

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% - не), както и е налице скептицизмът, че те ще доведат до оставка на правителството - 42% са убедени, че няма да стане така, а една трета - че така или иначе оставка ще има.

Няколко седмици преди да започне теренът на това проучване, започна и нова форма на протест с перманентно блокиране на ключови кръстовища в София и други градове.

Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокадите, а 35% - обратното, одобряват такива действия.
Проучването тества и нагласите на българите към инициативата на Бойко Борисов за нова конституция. Най-общо по данните личи, че на немалка част от българските граждани тази тема по-скоро им е чужда.

На въпрос има ли нужда, или не да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с “не знам / не мога да преценя”. 29% смятат, че има нужда от нова конституция, а 37% - че не необходимо.

Най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на “тримата големи” в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% застават зад тази промяна, а 7% не я подкрепят.

Останалите инициативи остават по-чужди на респондентите Напълно логично е подобна сложна конституционна проблематика да поражда повече натрупвания в отговорите “Не знам/ Не мога да преценя”.

Така например половината от запитаните нямат мнение за въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които са запознати с процедурата, 43% я подкрепят, а само 6% са против.

Премахването на институцията Велико народно събрание пък е единствената промяна, за която по-голямата част са против (32%) срещу подкрепа за нея от 28%. Най-голям дял обаче не познават тази материя или не могат да преценят кое е по-доброто решение. Близо половината (46%) пък не вземат отношение и към създаването на
съдебен и прокурорски съвет, които да имат законодателна инициатива.

Изследването на “Тренд” през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август.

Регистрираме практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на “Има такъв народ” (15,9%). ДПС (10,4%) и “Демократична България” (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и “Обединени патриоти” запазват шансове за представителство в него.

Данните са от национално представително проучване на изследователски център “Тред” по поръчка на “24 часа" в периода 29 август - 5 септември, в което са интервюирани по метода “лице в лице” 1008 пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
12
 
! Отговори
само минавам преди 3 години
Славуцата ще е на първо място, ако се кандитатира за кмет на Учиндол
202
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифонов нали уж иска мажоритарни избори, а досега не се е заявил нито един сериозен човек, който би бил избираем депутат. Преди броени дни се видя как действа тяхната формация - изпъди деен човек, допринесъл за доброто на региона си, защото общувал с действащия премиер. Кое е важното: да се покажеш зъл, за да си създадеш образ или да има практическа полза за населението от гражданската позиция ?
201
0
 
17
 
! Отговори
БХУ преди 3 години
ВИСОК ПРОЦЕНТ НА НЕОРЕНТИРАНОСТ СРЕД БЪЛГАРИТЕ.
200
3
 
20
 
! Отговори
верни некадърници преди 3 години
До Mister CroТе лапат а останалите само зяпат! Това ни донесе 9-ти септември - мафия и корупцияВсичко разграбиха от народа за БКП
199
1
 
7
 
! Отговори
vgy преди 3 години
И демократите в Америка имаха повече гласове преди 4 години,но консервите взеха властта, та какво да говорим за Б-я.
198
4
 
3
 
! Отговори
щом има избори преди 3 години
До правят ги ще има и фалшивикации независимо какво ще е гласуването!
197
11
 
5
 
! Отговори
Mister Cro преди 3 години
Всички, или почти всички хора в партиите са тотални некадърници! Лошото е, че тези дето ни управляват са и не кадърници и мафиоти!
196
4
 
12
 
! Отговори
до слабо образовани преди 3 години
правителството, било то редовното на Баце или служебното на Фигуранта НЯМА ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ към преброяването на гласовете писането на протоколите и т.н. има си ЦИК, РИК, СИК, които не се назначеват от правителството, а се посочват от партиите
195
1
 
13
 
! Отговори
Жонгльрството на преди 3 години
социолог.агенции е в методиката и формулировките на въпросите.Ако питат:"перфектен ли е животът ви"99% ще отговорят-НЕ.И се прави извода:99% отгражданите на БГ не харесват живота си.Ако питат:"има ли за какво да сепротестира у нас"99% от запитаните ще отговорят-ДА.И се прави извода99% от гражданите на БГ са за протестите.Методика-по тлф-вкарани са впаметта номера на определени хора,знае се как ще отговорят.Лице с/у лице-по кое време и на кое място какви хора има.Всичко зависи кой плаща.
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мистер кро. Ами че то с всички е така. Нещо ново ли ни казваш?
193
4
 
7
 
! Отговори
на боклука преди 3 години
До Сърп и чукВсичко що е партия - на бунището!!!!!
192
2
 
6
 
! Отговори
правят ги в преди 3 години
До изнервенофиса,има други които обикалят,отиват при Нинова,искам близо до ГЕРБ,отиват при чалгара,искам трети,отиват при Ристю,10% ми стигат,при Мая,стигат ми само да Уляза,и обикалящите се връщат с торба пари,ТОВА ИСТИНАТА
191
3
 
9
 
! Отговори
Не знам чий е Тренд преди 3 години
и чия политика промотира,но сред многото "бла-бла-бла"се набива в очитова,че БСП се е издигнало неимоверно(според Тренд).Тази информацияе силно подозрителна.Какво е направила БСП,та да я оценяват така?Отговорът е:нищо,но предстоят"избори"сред партийците и е важно да им сепокаже как под мъдрото ръководство на КН БСП завоюва нови върхове.Опозицията в БСП е в шах-ако одобрят политиката на БСП,правят услуга наКН.Ако не я одобрят ги обвиняват за "подводници на ГЕРБ"/цитирам "мозъка"Р.Гечев.
190
21
 
9
 
! Отговори
Mister Cro преди 3 години
Лапайте бахура некадърни герберски калинки! Петнадесет години във властта така се оядохте и онагляхте, че не се трае!!!!
189
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Просто ви подготвят психически за резултата, който ще ви обявят в нощта, след така наречените избори! Да не мислите, че някой много ще брои? Ей така, като останат 3 минути до края на изборния ден и всички телевизии, за да не изостанат ще ви кажат как са нещата, а сетне бройте колкото си щете! Едно радио на мен ми обяви резултатите още преди обяд под формата на музикални класации! Песента ,,Черна офца" бе с 9 % в 11.45 ч., толкова бе и в 20.00ч. Другите - ,,Мой генерал", ,,Синьо лято".... - също!
188
17
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На Тиквата...процентите са наполовина.Останалата половина са за партията на Цветанов.Тиквата е...аут при едни следващи избори.Само той не го е...разбрал,защото така му се иска,но реалностите вече са други.Сдава кранчето с...държавните пари сега и...завинаги.
187
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще брои бюлетините и ще попълва протоколите щото през тези години се доказа, че гласуването няма кой знае какво значение.
186
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам делян,бойче и гешока в затвора, който ще да е премиер.
185
11
 
3
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
На кантар!!!? Аз пък викам - на гилотина! Ясно, че мафията ще ви нагласи какъвто си пожелае сценарий и хич не се интересува от вас! Дори мисля, че вече точно знаят кой ще управлява, как ще свикват ВНС, какви промени ще приемат - всичко законно и демократично - по мафиотски! През май 2104 г. по информиран човек ми каза, че всичко е решено, кой ще пада от власт, кой ще идва на власт, а вие си гласувайте колкото искате! Всичко сбъдаха едно към едно!
184
4
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен до 104 ....ХА..ХА...ХА... !Ти си ГОТОВ....ПРОМИТ ..ОЩАШАВЕН от стакмистиката !!! Хр.Иванов...и Радан бяха от РБ ! РБ + ГЕРБ бяха от ЕНП !!!! Представител от Брюскел дойде в СФ...при формирането на правителството . за да обяснят на РБ .че не може с 26 депут. да искат от ГЕРБ .......СЪЮЗЯВАМЕ СЕ.....но БЕЗ Б.Б. ! ....Ти къде беше тогава ???? ..ДБ е с-у Б.Б. ..а не с-у ГЕРБ ( за когото са над 1 000 000 гласа )..а Б.Б. със СИГУРНОСТ ще се оттегли ..след 13-та ПОРЕДНА ПОБЕДА . ПАНЯЛ ?