Символите на социализма - туристически продукт за Запада

На чужденците им било интересно да научат за живота през комунизма
Обновена: 10 сеп 2020 19:09 | 10 сеп 2020 19:07, Камелия Цветанова
51
Символите на социализма - туристически продукт за Запада
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалистическите символи могат с успех да се използват като туристически продукт. На чужденци, особено от Запада, им е интересно да научат за живота, бита, интересите на хората от времето на социализма, смята Валери Гюров, архитект, основател на музея „Червения апартамент“ и съосновател на платформата SOCMUS. 

Според него паметникът на Бузлуджа също е обект, за който чужденците са загрижени.

Мавзолеят като музей, ако не беше разрушен, с успех би привличал посетители, смята Гюров.

„Червеният апартамент“ е музей, в който е показан битът на средностатистическо семейство от социализма - с неговите обичайни вещи, обзавеждане, храни. Предизвиква особен интерес сред гости от чужбина, най-вече от Германия, Англия САЩ, Израел.

Разглеждат обстановката, научават някои факти, като например чакането за цветен телевизор или кола. Едва около 5% от посещенията се правят от българи.

Гюров твърди пред Радио София, че музеят не е резултат от носталгия. Идеята възникнала със сдружението, което преви безплатните турове в София, сред които и обиколка, посветена на соц.-символите в града.

"Наистина, през онези 45 години е имало чисто пропагандно изкуство, но със сигурност и имало и супер талантливи автори, които не бива да „оставяме в чекмеджето“, допълни още Валери Гюров.

Талантът винаги може да се изяви, независимо от времето или режима.

„Не се грижим подобаващо за голяма част от архитектурното наследство, то се руши. Това е грешка. Това наследство право България привлекателна като дестинация за културен туризъм“, подчерта още архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 9 септември 1944г. за България и българския народ настъпи 45 годишен непрогледен мрак на мракобесие и руска окупация, леене *** кръв, страдания и татоталитаризъм, а на 10 ноември 1989 г. сияйните Съединени американски щати ни донесоха сияйна светлина, демокрация, мекичка тоалетна хартия и банани, да си хапваме вкушни бананки и да се бършем с мекичка тоалетна хартия след акане.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 20Лъжеш като дърт ром,кога са били "години наред" руснаци в България?Те са минали и заминали през ВСВ през България,не са оставали изобщо в България,лъжеш,че се късаш в лъжите си!
21
2
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Недей да лъжеш паметника на Съветската армия в Берлин си е баш в центъра между Бранденбургската врата и Зигесзойле две от най големите забележителности на Берлин. Паметника е много добре поддържан и има постоянно туристи около него.
20
6
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
След 1989та година при демокрацията и американското парнтьорство в ЕС и НАТО в България се живее добре, обаче българите са прости и не слушат какво им казват демократичните медии за увеличението на доходите и магистралите и тапите на Кулата, и си мислят, че живеят зле.
19
6
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Извинявай, дадох ти минус погрешка! Разбира се, няма цивилизован добре платен и образован човек, който да има симпатии към комунизма. Комунизмът е за типичния бедняк без цел в живота и без никакви качества. В центъра на Берлин символи на сесесере няма и никога няма да има. Те са един много, много тъжен спомен и антипример за всеки германец.
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусОт какво ви освободи тази армия!?Колко тона злато изнесоха от България?Колко изнасилени български жени!?Немски ботуш никога не е мародерствал по-българските земи!---------Защо лъжеш и кого лъжеш? Руснаците не са докоснали никой в България,за разлика от фашистите и нацистите,които са избивали хора в България,други са били измъчвани,появява се черноборсаджийството , ограбвали са и храната от населението насилствено и българите са умирали от глад!
17
6
 
14
 
! Отговори
> преди 3 години
До До 7Паметника на "съветската армия" се намира в един парк а не на пъпа на Берлин, а паметника в Австрия стои там като част от споразумението за изтеглянето на руснаците като окупационна сила (а австрийците, за разлика от рушнияците, спазват договореностите си).Съветските паметници ще ги изринем, рано или късно и ще ви ги съберем в един тематичен комплекс. Ще му измислим и хубаво име. Примерно "Епоха съветско робство"
16
5
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
От какво ви освободи тази армия!?Колко тона злато изнесоха от България?Колко изнасилени български жени!?Немски ботуш никога не е мародерствал по-българските земи!
15
2
 
2
 
! Отговори
> преди 3 години
До Анонимен 10Енгелс е роден и в една от най-богатите фамилии в Германия и до края на живота си е издържал мизерника Маркс, докато оня е хранил капиталистите (върховната ирония), тъй че богатата му фамилия се е погрижила да останат паметници както на него така и на Маркс. ГДР е изграден от гемранците живеещи там, които не са никакви комунисти. Аз живея във Франкфурт, но съм бил на доста места в Германия. Няма смисъл да се опитваш да заблуждаваш хората тук. Не можеш.
14
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Да в центъра на Берлин също има паметник на Съветската армия, който не е по малък от нашия. В центъра на Виена също има паметник на Съветската армия освободила Австрия от фашизма.И двата паметника са изключително добре поддържани редовно има цвитя пред тях и никой не иска да ги демонтира за разлика от нашия в София.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, чужденци от цял свят идват и дават пример на децата си какъв НЕ трябва да бъдещ. *** люлински шкембак, кланещ се на Живков. Това НЕ трябва да бъде човек. Тези хора до един са утaйки на всяко едно общество по цял свят.
12
3
 
1
 
! Отговори
поправка преди 3 години
"Има паметници на Карл Маркс и Енгелс и в ГДР," .,имах в поредвид в днешна източна ГерманияИ паметниците и къщи-музей на Карл Маркс и Егенлс има и в западна Европа
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2, 10Абе, вие червените мафиоти до кога ще правите Макс, Енгелс, Ботев,... на комунисти бе ?
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Абе, вие червените мафиоти до кога ще правите Макс, Енгелс, Ботев,... на комунисти бе ?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До >Има паметници на Карл Маркс и Енгелс и в ГДР,дори на съветската армия в Германия,ина дори гробище с мемориал на загиналите през ВСВ,включително и на руснаци,защото ГДР не е изграден от руснаци,а от немски комунисти,които са били преследвани от Хитлер и нацистите,ти просто лъжеш,че живееш в Германия или пръскаш лъжлива пропаганда тука,типично за българските диваци в дясно!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно 1800 човека в центъра на София , от 2 милиона , каква оставка сънувате ?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Ахахахахахааааа. Гадно ли тие, че на мястото гордо се издига лъвът като символ на България? ЛЕЛЕЛЕЛЕЛЛЕ. Ще изчистим ВСИЧКИ такива паметници. Направо на Бузлуджа ще ги качим и ще ви направим музей там.
6
4
 
5
 
! Отговори
> преди 3 години
До Анонимен 2България е осеяна със следи от съветското робство, което не се наблюдава в Германия. Аз също живея в Германия. Обади ми се, когато започнат да кръщават катедрали на руски свещенослужители или ОСНОВНИ булеварди на руски сатрапи. А може да ми се обадиш, когато на Центъра на Мюнхен или Берлин опънат НАЙ-ГОЛЕМИЯ паметник на "освободителите"
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ютюб има един англичанин -bold and bancrupt обикаля такива страни да снима старите символи на соца
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един екип от българо-английски архитекти от Англия,бяха направили и предложили проект за запазване на паметника за 1300 годишнината на България пред НДК,беше чудесен проект,но нашите десни вандали-диваци пак се *** и събориха паметника,вместо да се извърши рестврацията и подобряването на мястото от тези архитекти от Англия,просто няма по-големи варвари от бългаските и украинските десни фашисти!