Символите на социализма - туристически продукт за Запада

На чужденците им било интересно да научат за живота през комунизма
Обновена: 10 сеп 2020 19:09 | 10 сеп 2020 19:07, Камелия Цветанова
51
Символите на социализма - туристически продукт за Запада
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалистическите символи могат с успех да се използват като туристически продукт. На чужденци, особено от Запада, им е интересно да научат за живота, бита, интересите на хората от времето на социализма, смята Валери Гюров, архитект, основател на музея „Червения апартамент“ и съосновател на платформата SOCMUS. 

Според него паметникът на Бузлуджа също е обект, за който чужденците са загрижени.

Мавзолеят като музей, ако не беше разрушен, с успех би привличал посетители, смята Гюров.

„Червеният апартамент“ е музей, в който е показан битът на средностатистическо семейство от социализма - с неговите обичайни вещи, обзавеждане, храни. Предизвиква особен интерес сред гости от чужбина, най-вече от Германия, Англия САЩ, Израел.

Разглеждат обстановката, научават някои факти, като например чакането за цветен телевизор или кола. Едва около 5% от посещенията се правят от българи.

Гюров твърди пред Радио София, че музеят не е резултат от носталгия. Идеята възникнала със сдружението, което преви безплатните турове в София, сред които и обиколка, посветена на соц.-символите в града.

"Наистина, през онези 45 години е имало чисто пропагандно изкуство, но със сигурност и имало и супер талантливи автори, които не бива да „оставяме в чекмеджето“, допълни още Валери Гюров.

Талантът винаги може да се изяви, независимо от времето или режима.

„Не се грижим подобаващо за голяма част от архитектурното наследство, то се руши. Това е грешка. Това наследство право България привлекателна като дестинация за културен туризъм“, подчерта още архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Разглеждат обстановката, научават някои факти, като например чакането за цветен телевизор или кола."Ахахахахаха.Да, един западняк може с изумление да научи, че това е било гордост и нормално положение в комунистическа България.А тия 5% горе долу съответстват на бъдещия електорат на БСП.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в източна и в западна Германия си пазят паметниците и дори къщите на Карл Маркс, едната е направена на музей за посетители и правят много добри пари от нея,а другата е с паметна плоча отвън от страната на главната улица,живея в Германия и ги виждам,в други държави също е така,само в България няколко побесняли диваци-откачалници искат да рушат и унищожават,това го няма никъде освен в България и ***!Даже цял хотел социалистическа атракция има в източна Германия,специално запазен с мебелите
1
10
 
5
 
! Отговори
Млад и буен преди 3 години
След като свалим мутроБойко ще свалим паметника на савеЦката армия и партийния сталински дом. В България живеят свободни хора!