На борсата: Учители, сервитьори и работници най-търсени през август

Безработните със 73 хил. повече спрямо 2019-а
88
На борсата: Учители, сервитьори и работници най-търсени през август
Снимка: БГНЕС

Безработните продължават да намаляват и през август, по данни на Агенцията по заетостта.

Регистрираните безработни в бюрата по труда са 245 774, като спрямо юли намалението е с 12 779 души. В същото време обаче увеличението спрямо август 2019 г. е със 73 131 лица.

Равнището на регистрирана безработица в страната през август е 7.51%. Агенцията по заетостта отчита спад от 0.4 процентни пункта в сравнение с предходния месец юли и ръст с 2,2 пункта спрямо година по-рано.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 24 063 безработни. Освен тях, други 862 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През месец август 2020 г. броят на започналите работа безработни е 23 548, като 76.7% от тях са устроени в реалната икономика. Най-много започнали работа се отчитат в сектора на преработващата промишленост – 20,2% от всички започнали работа, следвани от хотелиерство и ресторантьорство – 14,1%, търговията, ремонта на автомобили – 13,9%,  държавно управление – 11,9%, строителство – 5,5%, и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 5 488 безработни лица от рисковите групи – 2 730 по програми и мерки за заетост и 2 758 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Най-масово работа е осигурена по стартиралите в началото на месеца 28 регионални програми за заетост и по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 048 които са с 4,7% повече от тези, заявени през август 2019 г. Най-голям дял са заявени в преработващата промишленост (23.7%), следват образованието (16.4%), хотелиерството и ресторантьорството (14.6%), административните и спомагателните дейности (13.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (8.8%)  и строителството (5.7%).

Най-търсените професии през месецa са: преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); монтажници; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, полагащ грижи за хората; помощници при приготвяне на храни  и др.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
6
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Нека да си търсят ама баламите измряха - за парите които дават - ще има доста да търсятХубаво е , че вече спокоино можеш да емигрираш в дьржава не от третия свят
75
0
 
5
 
! Отговори
Бурса преди 3 години
Директори, членове на бордове на компании с държавно участие и служители и началници в нищонеправещи държавни агенции, не се ли търсят?
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хемус "Тези в пенсиона възраст не пускат кокала!"Ти си куха бройка. На много места наемат пенсионири, но не са на постоянен договор. И си освобождават "бройката" за мледи и не дотам млади. Които, мижду другото, в много от случаите за нищо не стават. И не от липса на опит, а от неспособност.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
великия български бей връзкар търси връзкари да му работят за хляб сол и да му *** мдете щото е най великия бизнесмен връзкар и знае как да краде евросубсидии срещу комисионни
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кои търсел и кои не търсел Мухабойко недоразумението казва че всичко било стабилно жалък си гербераст
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Забелязах и още нещо. Този, който уж си слагал сам плюсовете, има сумарно много повече вотове от останалите коментари."Не е необходимо да разиграваш този театър анализирайки собствените си коментари сякаш си случаен минувач попаднал на дискусията.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На борсата: Учители, сервитьори и работници най-търсени през августВсеки на заплата влизат в понятието работници, вкл. учители и сервитьори. На тази борса се търсят работници и нищо друго.
69
3
 
7
 
! Отговори
Жената преди 3 години
три години вече не може да си намери даскалска работа , като се има предвид над 15 стаж в образованието. Пенсиите здраво са захапали кокала и с памперси отчитат дейност . Чат пат работи чистачка на минимална заплата с висше образование. Аз пък се радвам меко казано на 750 лв машинен инженер. И това в един от големите градове на територията! Бойковина и видими резултати, ко да прайм!
68
4
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Учители не се търсят!По-закон са задължени да обявяват кухи бройки!Тези в пенсиона възраст не пускат кокала!Най-много млад кадър да го забият през девет планини в десетата,да работи с малцинства и да си плаща транспорта от джоба
67
0
 
5
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
Склонен съм и аз да вярвам, че са написани в подобен стил- доста грамотно, но не мисля, че един човек е написал всичките. По-скоро са 2ма или 3ма. И един да е- за мен всичко, което е написал, е вярно.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прегледах мненията на хората и всичко е в нормите- у нас хора с добри заплати няма. Те интернет нямат, не пишат коментари. Ако напишат нещо, лъжат и сънуват. Кофражистът е добра професия (ей на строежа отсреща всеки е кофражист ром с по 10 деца и ги храни). Гордост е. Абе, не знам- заслужаваме си съдбата. В ЕС неслучайно сме първи по неграмотност и по нисък брой на хора с висше образование на глава от населението. Всеки успял е ***. Огледало на мненията. Абе, тъжно и то много.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязах и още нещо. Този, който уж си слагал сам плюсовете, има сумарно много повече вотове от останалите коментари. Нещо повече- огромен брой минуси (само минусите са повече от средния вот за коментарите). Което говори точно обратното- някой му слага минуси, а плюсовете изглеждат наред. При среден вот 10, например, единият коментар има 19 минуса. Слочаеност? Ен мисла.
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропагандни блъфове и лъжи, безразборно харчене, подаръци на принципа "за всекиго по нещо". Така управляващите се опитват да удължат пребиваването си във властта. Сметката обаче я плащаме всички. Няколко примера:Тези дни ГЕРБ в Монтана роди вица на седмицата, като на страницата си във Фейсбук качи снимка на суперфутуристично пътно съоръжение (каквито евентуално могат да се видят в САЩ или в Китай), с множество преплитащи се на различни нива разклонения във всички посоки, озаглавена НОВИЯТ ПЪТЕН ВЪЗЕЛ КРАЙ МЕЗДРА!!!!!!. Фалшификацията светкавично доби огромна популярност и предизвика стот
63
3
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Кое те накара да мислиш, че е един и същи човек? През ВПН в итнернет минава всеки втори и, ако използваме един и същи клиент с една и съща локация по едно и също време 99% ще имаме и едно и също ИП. В някои от коментарите се говори на "вие", а в други- на "ти". Едните са на жена мисля, а другите- на мъж. Шизофреник с раздвоение на мисълта? ен мисла, както казва Спиндермаан. А това с младежка заетост си е така, както казват те (или той, или тя, ако е един човек).
62
0
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Ох, добре, признах си- седя си и си пиша положителни неща за държавата и давам адекватни съвети и да казвам положителни неща. Хвана ме. Плащат ми от ГЕРБ за целта по 2.73 на коментар. Исках просто да изкарам повече пари за днес. Сега няма да ми платят, защото ме разкрихте много лесно. Жалко. Утре пак ще пробвам, дано не ме хванете.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално през август безработицата да е ниска, все пак има сезонна заетост, къде в строителството, къде в селското стопанство, ама ще ви питам какви ще са цифрите през януари.Реално положението си е трагично предвид, че отчитате само регистрираните в бюрото по труда, а колко още не са регистрирани...
60
0
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 3 години
Ето, че сам си призна измамата. Не ми е известно защо продължаваш да поддържаш историята с програмирането, но пък за сметка на това я доукрасяваш с всеки следващ коментар.
59
4
 
18
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Хм, интересна теория, но тук написах само коментар 42 и то с цел да кажа относно младежка заетост и борсата. Както и да е. Proxy клиент не знам кой използва, аз използвам VPN и този коментар го пиша от Чехия, следващият ще е от другаде. Да не навлизам в детайли защо. Да кажем, че пиша от служебен лаптоп. А плюсове се слагат много по-лесно, но няма да ти кажа как. Ако някой иска да си сложи плюсове сам, ще го направи за секунди без VPN. Ето, например, аз вече имам 10 плюса. Сам си ги сложих.
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е учителите да..защото са 90000,и се надяват да гласуват за крадливата герб
57
2
 
13
 
! Отговори
cpu 100THz преди 3 години
В България повечето хора са собственици на жилищата си. Нямат ипотеки и заеми. Със добър доход от порядъка на 20-30К месечно , може да се живее ОК. Яхти малдиви сейшели ибиса.