Кой с какви шансове е за бъдещ парламент? Таванът на Слави – 600 000 избиратели

Колко консолидирани са те и кои са новите политически субекти?
322
Кой с какви шансове е за бъдещ парламент? Таванът на Слави – 600 000 избиратели
Снимка: БГНЕС

За БСП започва нов исторически етап. Компромисната, консенсуална, отстъпчива БСП, създадена от Луканов и Лилов, вече е в историята, според актуална политическа прогноза от Аналитична мрежа SOPHIA.

След кампанията за пряк избор Корнелия Нинова сломи съпротивата на средните нива в партията, на "бившите". Има картбланш за действителна смяна на поколенията и обновяване на БСП, според анализаторите.

Освободена от перманентната вътрешна заплаха и борби, Нинова получава реален шанс за нова архитектура на политиката си, но далеч не е сигурно, че ще може да се възползва от него. Хоризонтът ѝ е четиригодишен и в неговите рамки, наред с изграждането на екип от нови млади хора, ще трябва да решава включително и въпроса с отглеждането на наследник. Тънкостта е в това дали ще бъде „силен“ или „силов“ лидер.

Според прогнозата властовото изхабяване на Красимир Каракачанов, а напоследък и на Ангел Джамбазки, съчетано с поддържащата роля, която ВМРО играе в сегашното правителство, понижава шансовете на партията за самостоятелно влизане в парламента. Още повече, че съжителството с "Атака" отдавна е приключило, а НФСБ са сведени до електорално незначими отломки, посочват те.

Традиционните теми на ВМРО - Македония, роми и т.н. са в дисонанс с основните дискусии в обществото, което означава, че без радикален жест партията е пред тежка ситуация - това обстоятелство като че ли се осъзнава от лидерите на ВМРО.

Какъв би могъл да бъде този жест? Предизборна смяна на лидера (Джамбазки вместо Каракачанов) е вече недостатъчна. Курс към посредничество в днешната криза и дистанциране от ГЕРБ? Перспективата е несигурна.

От това пряко следва (без да е сигурно) курс към предизборна коалиция с ГЕРБ, което прави много вероятна предизборна коалиция със СДС и ВМРО - "ГЕРБ +". Зестрата на тези две малки партии е електорално значима, може би около 100 000 гласа.

След осъдителната присъда на Веселин Марешки и с оглед на неговото поведение по време на обсъждането на идеята за ВНС, шансове за влизане в парламента той практически няма.

Предположението, че „Воля“ би могла да се консолидира предизборно с „Възраждане“ и „Атака“ е подкрепено от някои геополитически наблюдения. Точката на замръзване, до която е достигнал Марешки обаче, прави малко вероятно той да бъде поканен в подобно начинание. Това означава, че може да станем свидетели на съюз „Възраждане“ + „Атака“, който да направи опит да прескочи парламентарната бариера.

Вече никой не се съмнява в доскоро сензационното изречение, че партията на Слави Трифонов би могла да бъде поне трета политическа сила. Трифонов избра много необичаен начин за участие в политическия живот в преддверието на изборите: не е на площада, не издига политически лозунги, не води публични преговори, само коментира отстрани и… расте. Позициите, които зае, бяха много промислени и отчасти рисковани: против истерията с коронавируса, против ВНС (идея, която се корени в неговия референдум).

Повечето социолози оценяват тавана му на 600 000 избиратели, което, при определени обстоятелство, може да се окаже достатъчно, за да стане повече от трета сила. Да не говорим, че никой още не го е виждал как действа на самата политическа сцена - как решава за минути току-що възникнал проблем, пишат анализаторите.

За първи път от години десницата е напълно консолидирана под ръководството на Христо Иванов и Атанас Атанасов и има шанс да добавя влияние дори извън познатите мрежи. Това я прави сигурен участник в парламента с поне 300 – 350 000 потенциален електорат. От друга страна тя се намира в пика си и темите, които обсъжда, не изглеждат перспективни за сериозно разширяване на влиянието. Така че всичко над 400 000 гласоподаватели изглежда като неправдоподобен успех. Ако не направят груба грешка, ще са значим участник в политическия дизайн на страната от следващия парламент.

"Отровното трио" и Мая Манолова: нов политически субект ли са?

"Партията на Мая" до последния момент би треперила дали е влязла или не е влязла в парламента. "Партия на Отровното трио", както и да се нарече тя, просто трудно би влязла в парламента. Движение, начело със знакови леви и десни фигури, вече е легитимирано в очите на мнозина. В този случай може да се очаква подобно обединение да получи рамо и от президента Радев.


Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева.

Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.


322
Още от Общество
Омбудсманът: Фактурите на "Топлофикация" са объркани, искам яснота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
2
 
3
 
! Отговори
край преди 1 седмица
При тази система ви карат да избирате между Бате, Ах Дог Корнелия и Слави.
Избор реално няма.
При мажоритарна избирателна система от един район от 20 хил. човека избирате един човек в парламента който ви представлява ВАС.
Тогава Бате/Ах Дог и Корнелия и Слави почват да тежат колкото всеки един депутат и то при положение че бъдат избрани от райнона си което е доста съмнително освен за Ах. Дог.
Метлата се нарича мажоритарна избиратлена система - за това цитираните не щат да чуят за нея.
303
2
 
6
 
! Отговори
Ванга преди 1 седмица
Много "хубава" статия! Само където всичко в нея е АКО ... (АКУ). Запишете си че на изборите резултатите ще са следните: ГЕРБ - 56%; ДПС - 12%; БСП - 11%; Патриотите ( ще са с ВОЛЯ заедно) - 10%; Слави - 7%: ДБ - 4%. Твърде вероятно е ДБ и Слави да останат извън парламента, защото нямат полулярност извън София!
302
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
297, много голяма про'ста глава имаш ! Всичко е БКП в българската политика, но това не може да се разпознае от про'сти тикви както каза голямата тиква, че той е пр'ост но и вие сте пр'ости ! Смятащите, че в България комунизмът си е отишъл са попаднали правилно в ямата с п'омия ! Как управляват в момента ГЕРБ бе глу'паци, нали точно както по времето на бай ви Тошо, с обещания измами и диктат, толкова е просто за разпознаване и сравнение....
301
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен (297)

хА-ХА-ХА.
Понеже при Борисов сме цъфнали и вързали и стопяваме разликата със света, към който се стремим... Колкото и парадоксално да звучи - БСП е по-малкото зло в момента. Не че и те стават, принципно.
300
6
 
9
 
! Отговори
ПАЛЯЧО преди 1 седмица
КАТО НЯМА ЧИТАВИ ПОЛИТИЦИ ИЗПЛУВАТ РАЗНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ-СУРОГАТИ, ПАЛЯЧОВЦИ, ШУТОВЕ КАТО ТРИФОНОВ. ШОУТО ВА ПАРЛАМЕНТА ЩЕ СТАНЕ ПЪЛНО.
299
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слави - след като шоуто залези се ориентира към политиката за пари.
Бареков
Мая
Курумбашев
Бабикян
и много други
298
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неосъзнатият Бг-народ няма никакво бъдеше,след 09.09.с избиването на интелигенцията е обречен на вечна мизерия ! Такива проучвания като това само му наливат по'мия в главата ! Единственият му шанс,но безнадежден /защото не проумява истината /е да не допусне да влязат в Парламента всички до сега участвали партии защото всички са създадени от БКП ! Пример от вчера:-внесената декларация от майките беше подисана само от три комунистки,вместо от цялата червена група,което доказва,че са заедно с ГЕРБ
297
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Големо екип, големи капацитети, няма що. Някои истини, примесени с полуистини и откровени лъжи.Подкрепата за слави е мит, но дори към момента по стечение на обстоятелствата да я има, в хода на една предизборна кампания ще се стопи като ланшен сняг. А и другите посочени ашладисвания са чисти локуми.
296
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народ който отново е готов да даде власт на БСП заслужава съдбата си на най-беден и презрян в европа заради простотията си!
295
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Караянчева скоро ще пасе патки.
294
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боко е престъпник, Кошлуков - педе раст!
293
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутри вън!
292
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вън простите кърджалийски патки от Народното събрание!
291
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не щем Слави,искаме БСП да управлява с ДПС и патриотични партии.
290
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С чалга, вицове и лицемерие не се печелят истински избиратели и не се става политик за 1 ден.
289
10
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Човек със средна интелигентност вече е прочел приложената в дясно анкета - там има анкетирани 7000 човека ( не 1000 ) и ясно е показано какво ще се случи след редовните парламентарни избори . А то е самостоятелно управление на ГЕРБ !!! Искате електронно гласуване ? Е , тази анкета е електронно гласуване - ясно и точно , и вярно !!! Никакви чакгари, сестри Галеви, крушовски селянки или Фигуранти не могат да променят резултата !!!
288
5
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 1 седмица
И всега е ясно че Слави е по-голям боко от Боко или казано просто -шампион по простащина.Сега иска да има прово легетимно да краде , след като руската мафия и разузнаване години му спонсорираше простащината и антибългарщината.Какво друго е човек изгаврил се с най-българската песен "Питат ли ме дей зората ".
287
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гласувайте на всяка цена, точно това се опитват да направят с тази агресия и компромати. Да накарат нормалните да не гласуват. По този начин твърдите ядра подръжници ще имат по голяма тежест и ще могат да влязат в парламента сулю и пулю.
286
17
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 седмица
Боко ще вземе по...малко от Слави,защото Цветанов го...разцепи.Виждам го трета,или четвърта...пищялка в Парламента
285
14
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
няма да гласувам