Кой с какви шансове е за бъдещ парламент? Таванът на Слави – 600 000 избиратели

Колко консолидирани са те и кои са новите политически субекти?
322
Кой с какви шансове е за бъдещ парламент? Таванът на Слави – 600 000 избиратели
Снимка: БГНЕС

За БСП започва нов исторически етап. Компромисната, консенсуална, отстъпчива БСП, създадена от Луканов и Лилов, вече е в историята, според актуална политическа прогноза от Аналитична мрежа SOPHIA.

След кампанията за пряк избор Корнелия Нинова сломи съпротивата на средните нива в партията, на "бившите". Има картбланш за действителна смяна на поколенията и обновяване на БСП, според анализаторите.

Освободена от перманентната вътрешна заплаха и борби, Нинова получава реален шанс за нова архитектура на политиката си, но далеч не е сигурно, че ще може да се възползва от него. Хоризонтът ѝ е четиригодишен и в неговите рамки, наред с изграждането на екип от нови млади хора, ще трябва да решава включително и въпроса с отглеждането на наследник. Тънкостта е в това дали ще бъде „силен“ или „силов“ лидер.

Според прогнозата властовото изхабяване на Красимир Каракачанов, а напоследък и на Ангел Джамбазки, съчетано с поддържащата роля, която ВМРО играе в сегашното правителство, понижава шансовете на партията за самостоятелно влизане в парламента. Още повече, че съжителството с "Атака" отдавна е приключило, а НФСБ са сведени до електорално незначими отломки, посочват те.

Традиционните теми на ВМРО - Македония, роми и т.н. са в дисонанс с основните дискусии в обществото, което означава, че без радикален жест партията е пред тежка ситуация - това обстоятелство като че ли се осъзнава от лидерите на ВМРО.

Какъв би могъл да бъде този жест? Предизборна смяна на лидера (Джамбазки вместо Каракачанов) е вече недостатъчна. Курс към посредничество в днешната криза и дистанциране от ГЕРБ? Перспективата е несигурна.

От това пряко следва (без да е сигурно) курс към предизборна коалиция с ГЕРБ, което прави много вероятна предизборна коалиция със СДС и ВМРО - "ГЕРБ +". Зестрата на тези две малки партии е електорално значима, може би около 100 000 гласа.

След осъдителната присъда на Веселин Марешки и с оглед на неговото поведение по време на обсъждането на идеята за ВНС, шансове за влизане в парламента той практически няма.

Предположението, че „Воля“ би могла да се консолидира предизборно с „Възраждане“ и „Атака“ е подкрепено от някои геополитически наблюдения. Точката на замръзване, до която е достигнал Марешки обаче, прави малко вероятно той да бъде поканен в подобно начинание. Това означава, че може да станем свидетели на съюз „Възраждане“ + „Атака“, който да направи опит да прескочи парламентарната бариера.

Вече никой не се съмнява в доскоро сензационното изречение, че партията на Слави Трифонов би могла да бъде поне трета политическа сила. Трифонов избра много необичаен начин за участие в политическия живот в преддверието на изборите: не е на площада, не издига политически лозунги, не води публични преговори, само коментира отстрани и… расте. Позициите, които зае, бяха много промислени и отчасти рисковани: против истерията с коронавируса, против ВНС (идея, която се корени в неговия референдум).

Повечето социолози оценяват тавана му на 600 000 избиратели, което, при определени обстоятелство, може да се окаже достатъчно, за да стане повече от трета сила. Да не говорим, че никой още не го е виждал как действа на самата политическа сцена - как решава за минути току-що възникнал проблем, пишат анализаторите.

За първи път от години десницата е напълно консолидирана под ръководството на Христо Иванов и Атанас Атанасов и има шанс да добавя влияние дори извън познатите мрежи. Това я прави сигурен участник в парламента с поне 300 – 350 000 потенциален електорат. От друга страна тя се намира в пика си и темите, които обсъжда, не изглеждат перспективни за сериозно разширяване на влиянието. Така че всичко над 400 000 гласоподаватели изглежда като неправдоподобен успех. Ако не направят груба грешка, ще са значим участник в политическия дизайн на страната от следващия парламент.

"Отровното трио" и Мая Манолова: нов политически субект ли са?

"Партията на Мая" до последния момент би треперила дали е влязла или не е влязла в парламента. "Партия на Отровното трио", както и да се нарече тя, просто трудно би влязла в парламента. Движение, начело със знакови леви и десни фигури, вече е легитимирано в очите на мнозина. В този случай може да се очаква подобно обединение да получи рамо и от президента Радев.


Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева.

Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има много изненадани, когато Слави издуха бсп от второ място, а борисов ще бъде принуден да му даде мандата, понеже никой вече не иска коалиция с геЙрб! Освен дпс естествено!
221
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой спомена Георги Стоев, че писал против трифонов. Да е жив и здр... Опа. Те го гръмнаха. Но както и да е.Нека само, да посоча енда от книгите му:"BG кръстника 2 Маргина, Бойко и другите"Така ... Предопреди ви човека, още тогава и заплати с живота си затова.
220
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз пък ще си дам гласа на Мая общата щот щяла да изклати всичките си избиратели
219
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 235По-скоро иска да каже - "Ето, аз вкарах на Трифонов идеите, вече няма нужда от Трифонов. PLS дайте глас за ГЕРБ, не за ИТН"
218
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифонов е лявата ръка на Боко, Цветанов е дясната му ръка. Боко си тръгва, ама пак е там с своите наследници.
217
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам минусите, тука има поне 8 гербави трола на смяна.. преди бяха само 2-3.. увеличили са работните места предизборно с нашите пари и новия 5 милиарда дълг!
216
1
 
8
 
! Отговори
до псевдособиолога преди 3 години
Системата НЕ е двуполюсна, за да очаквате мислещ човек да се подчини на нареждането ви. Дали Трифонов е алтернатива на Борисов, е твърде съмнително , включително поради факта, че мнозинството от хората го наричат като недорасъл - Слави. За вечните деца, хората на шоубизнеса, може да е удобно и приемливо, извън тази сфера е инфантилно.Аз лично виждам, че Борисов му взе някои от идеите и с тях силно сгреши: за субсидиите, за мажоритарния избор, за малкото депутати Трифонов нищо не е показал друго
215
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ша царува боко ама друг път, парите ще свършат а с толкова много неграмотни и икономическа криза, нови скоро няма от де да дойдат
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И* кога, най-накрая ще се запълни дупката в пенсионното?!??!? Два самолета по-малко стигаха!!!
213
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да влезне радеф - той е професионален рецитатор - 4 години рецитра речите които му пишат, та още 4 ли няма да изрецитира
212
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПОБЕДА!
211
7
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Статията е препечатана от вестник 1 милион вица. Дай България, гологлавия измамник ще ли да постигнат Видими резултати, но това е лозунг на герб. Отровното трио измамници и калинката Мая. Смях, смях и още смях. Нека да бъдем реалисти поне за малко, единствено БСП има теоретическа възможност някога да вземе повече от герб и да състави правителство без Бойко, НО с *** и тази възможност забравете.
210
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 222Труъдно е да си представя, как всеки коментар свързан с подкрепа на ГЕРП или оплюване на каквата и да е алтернатива, получава по 10-15 гласа, а ВСИЧКИ останали , не получавата. Или последната статия, дето се говореше, какъв загубен бил тоя Трифонов, имаш анти коментари с по 100 харесвания. Веднага си личи, кой е големия проблем на ГЕРБ.
209
1
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
стига клоуни аматьори в тоя парламент. Време е и да влезне професинален комедиант.
208
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 216Ако махнем плоският данък, тея 10-15 000 "програмисти", дето вместо 1700 лева, взимали 3700 лева в София (ти си прави сметката, колко "запълват"), са все тая, защото тогава, бизнеса ще трябва да плаща над 10%. Да не мислиш, че Киро Гела, Пеевски, Гришата, като и други близки и по-близки приятели на Доган и Бойко ще напуснат странта?!?! АХААХАХ! Не, няма!
207
7
 
6
 
! Отговори
буб орк преди 3 години
Боко е нумбер уанСлави царвулРадеф - ль0хмън
206
9
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 3 години
ГЕНЕРАЛ БОЙКО БОРИСОВ ВЛИЗА ЗА ПООЧЕСТ! ЧУСТВАМ СЕ СИЛЕН ЗАШТОТО СЪМ ГЕРБЕР! ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ ЩЕ ЦАРУВА ДО ГРОБ ДА ЖИВЕЙ! ГЕРБ ПОБЕДА!
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 222То и за ГЕРБ и за патриотите важи. Виж министърката на турзма. Не мое вържи две думи на английски, а ми прави изказвания на английски!!! Виж му министрите!!!
204
17
 
11
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
Дайте плюсче, ако гласувате за Слави! Дайте минус, ако гласувате за сикаджийската мутра-еднокнижник по прякор боко тиквата!
203
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като опре до избори, че трябват конкретни лица по места. Трудно ми е да си представя, че интелигентен човек ще си заложи репутацията, за да влезе в листата на Трифонов - персона тъмна и властна, без никакъв политически опит. Процентите за Трифонов са твърде пресилени.